Κόσμος|09.07.2019 20:58

Ρωσικό ΥΠΕΞ για κυπριακή ΑΟΖ: Nα μην υπάρξει κλιμάκωση

Γιώργος Σκαφιδάς

Με ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παίρνει θέση απέναντι σε όσα εκτυλίσσονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από κάθε κίνηση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εντός της περιοχής που οι ίδιοι οι Ρώσοι αποκαλούν κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί «όλες τις χώρες να αποφεύγουν βήματα που οδηγούν στην κλιμάκωση». Καλεί, επίσης, τους άμεσα εμπλεκομένους «να επιδείξουν εγκράτεια και πολιτική σοφία, και να πασχίσουν να επιλύσουν την όποια διαφορά μέσα από τον διάλογο».

Κατά τα λοιπά το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογραμμίζει την «προφανή ανάγκη» να ξεκινήσουν εκ νέου, και μάλιστα «το συντομότερο δυνατό», οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσεων στο Κυπριακό, λύσεων οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να βασίζονται στα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  

Η Ρωσία δηλώνει, μάλιστα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι, «έτοιμη να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες».

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ έρχεται στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων που θέλουν την Τουρκία να στέλνει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο (το «Yavuz» μετά το «Fatih») στα νερά της Κύπρου, αυτήν τη φορά για γεωτρητικές έρευνες στα ανατολικά του νησιού.

Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, το ρωσικό ΥΠΕΞ εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι το «Yavuz» κινείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας παράλληλα και το δικό του μήνυμα ενάντια σε κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.   

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Τουρκίακυπριακή ΑΟΖΓιαβούζΡωσία