Κόσμος|31.07.2019 15:25

Brexit: Απειλές ιρλανδικού και σκοτσέζικου «αντάρτικου» κατά Τζόνσον

Newsroom

Αντιμέτωπος με ένα γενικευμένο «αντάρτικο» πολιτικών δυνάμεων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της Σκοτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας έρχεται με το καλημέρα ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με αφορμή την επιμονή του να απειλεί με ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται από το πρωί στην Βόρεια Ιρλανδία για συνομιλίες με τις ηγεσίες των κομμάτων της περιοχής ούτως ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πιθανότητα της επιστροφής των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Το θέμα των συνόρων μεταξύ των δύο αποτελεί βασικό αγκάθι για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που η αποχώρηση του πρώτου κάποια στιγμή υλοποιηθεί. Τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (του Ηνωμένου Βασιλείου δηλαδή) και της Ιρλανδίας είναι ανοιχτά επειδή προς το παρόν και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ε.Ε., αλλά και επειδή αυτό προβλεπόταν από την περίφημη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (ή Καλής Παρασκευής πιο σωστά (Good Friday Agreement)). Η συμφωνία αυτή που υπεγράφη το 1998 στην ουσία ρύθμισε τις σχέσεις της Βόρειας Ιρλανδίας ως μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιρλανδία και έβαλε ένα τέλος στην εποχή των Ταραχών και στην μάχη των ρεπουμπλικάνων για μια ενωμένη Ιρλανδία.

Για να αποφευχθεί ο σκόπελος της επιστροφής των σκληρών συνόρων μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και της αλλαγής του καθεστώτος της τελωνειακής πολιτικής η συμφωνία που πέτυχε η Τερέζα Μέι προέβλεπε το περίφημο backstop το οποίο στην ουσία κρατούσε την Βόρεια Ιρλανδία εντός της δικαιοδοσίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για ζητήματα τελωνειακής και εμπορικής πολιτικής.  

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Κατά συνέπεια έχει ταχθεί εναντίον του backstop και υπέρ της επιστροφής των «σκληρών» συνόρων. Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία της Good Friday. Η στάση του αυτή έφερε έντονες αντιδράσεις τόσο από εκπροσώπους των κομμάτων των Ενωτικών, όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους.

Αντιδράσεις

Πιο συγκεκριμένα η επικεφαλής του Σιν Φέιν Μαίρη Λου Μακ Ντόναλντ προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον πως αν επιμείνει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία που θα επαναφέρει τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, τότε από την συμφωνία της Good Friday προκύπτει λόγος για την διενέργεια δημοψηφίσματος στην Βόρεια Ιρλανδία με βασικό ερώτημα την παραμονή της στο Ηνωμένο Βασίλειο ή όχι και την ένωση της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η Μαίρη Λου Μακ Ντόναλντ του Σιν Φέιν «βάλλει» κατά του Μπόρις Τζόνσον και του Brexit χωρίς συμφωνία Πηγή: AP

Κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία τάχθηκαν κατά την συνάντηση τους με τον Μπόρις Τζόνσον και η ηγεσία του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ (UUP). Στην σχετική ανακοίνωση βέβαια το UUP ξεκαθάριζε ότι είναι και εναντίον του backstop. Σημειώνεται ότι και το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP) έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Αμερικανική βοήθεια

Στο μεταξύ το Σιν Φέιν, αλλά και οι υπόλοιποι Βορειοϊρλανδοί που τάσσονται κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία και εναντίον της καταστρατήγησης των όρων της συμφωνίας της Good Friday, βρήκαν κάποιους εξαιρετικά δυνατούς συμμάχους στην μάχη τους: πολιτικούς των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών με θέσεις κλειδιά στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τόσο ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής επικεφαλής της Επιτροπής μέσων και στόχων του Κογκρέσου Ρίτσαρντ Νιλ, όσο και η επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατική βουλευτής Νάνσι Πελόζι, πήραν θέσεις εναντίον της πολιτικής του Μπόρις Τζόνσον. Πιο συγκεκριμένα και οι δύο ξεκαθάρισαν ότι μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου η οποία θα θέτει σε κίνδυνο την Good Friday Agreement και το καθεστώς των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας δεν πρόκειται να περάσει ποτέ από το Κογκρέσο. Οι δηλώσεις αυτές στην ουσία βάζουν ταφόπλακα στις συζητήσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον για μια ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία πριν ή μετά το Brexit χωρίς συμφωνία.     

Βόρεια ΙρλανδίαBrexitΜπόρις Τζόνσον