Κόσμος|17.10.2019 20:08

Συρία: Μάχες στο προσκήνιο - Εύφλεκτη διπλωματία στο παρασκήνιο

Newsroom

Με όλες τους τις δυνάμεις, Κούρδοι μαχητές επιχειρούν να ανακόψουν την προέλαση των Αράβων μισθοφόρων της Τουρκίας στα εδάφη τους, στη βόρεια ΣυρίαΗ τουρκική ηγεσία προπαγανδίζει ότι δεν στοχεύει αμάχους. Όμως αυτές οι εικόνες από το νοσοκομείο της πόλης Χασάκα, τη διαψεύδουν με τον χειρότερο τρόπο. Μικρά παιδιά με εγκαύματα σε όλο τους το σώμα δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι οι πληγές τους αποδεικνύουν πως ο τουρκικός στρατός κάνει εκτεταμένη χρήση βομβών φωσφόρου, διεθνώς απαγορευμένων μη-συμβατικών όπλων.

«Συνεχείς βομβαρδισμοί, δεν ξέραμε από πού έρχονταν τόσες οβίδες και ρουκέτες, Τα παιδιά δεν μπορούσαν να κοιμηθούν το βράδυ, έκλαιγαν και μου έλεγαν να φύγουμε από εκεί», αναφέρει ένας πρόσφυγας. 

Μπροστά σε αυτά τα ντοκουμέντα της φρίκης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι είναι αυτοί που ετοιμάζουν προβοκάτσια με χημικά όπλα. «Έχουμε πληροφορίες ότι τρομοκρατικές οργανώσεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα και να ρίξουν το φταίξιμο στον τουρκικό στρατό. Ο τουρκικός στρατός δεν έχει αποθέματα χημικών όπλων, όλοι το γνωρίζουν αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ. 

Από συνοικία σε συνοικία και από δρόμο σε δρόμο, οι μάχες που διεξάγονται στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Αΐν είναι σφοδρές. Το τουρκικό Πεντάγωνο και οι Άραβες σύμμαχοί του επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το μέτωπο των Κούρδων…Εκείνοι, όμως, χρησιμοποιούν ένα δαιδαλώδες δίκτυο από τούνελ, για να μετακινούνται κάτω από τη «μύτη» των τουρκικών δυνάμεων…

Δυτικότερα, στο Κομπάνι, το σκηνικό είναι διαφορετικό. Ο στρατός του Μπασάρ Αλ Άσαντ κυκλοφορεί στην κομβικής σημασίας πόλη και οι Κούρδοι πανηγυρίζουν. 

«Αποστολή μας είναι προστατεύσουμε τα εδάφη μας από τον Τούρκο εισβολέα. Βρισκόμαστε στο Κομπάνι για να προστατεύσουμε τους κατοίκους, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους άνδρες, τους πάντες από τους Τούρκους εγκληματίες», σημειώνει διοικητής συριακού στρατού. 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Σαραφίδη για το OPEN TV

πόλεμος στη ΣυρίαΚούρδοιτουρκική εισβολή