Κόσμος|18.10.2019 16:03

Ερντογάν: «Αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση»

Μαρία Ζαχαράκη

Με τον αέρα του νικητή που θέτει πλέον εκείνος μόνο τους όρους στη Συρία μίλησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε γεύμα που παρέθεσε σε ξένους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα μετά τη συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία μεταξύ Άγκυρας – Ουάσιγκτον.

«Διακόψαμε την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης για 120 ώρες. Μέχρι τη λήξη της διορίας των 120 ωρών θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι τρομοκράτες, να καταστραφούν τα οχυρά και τα προπύργιά τους και να εγκαταλείψουν την περιοχή που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Αν δεν τηρήσουν το λόγο τους μέχρι και το τελευταίο λεπτό των 120 ωρών, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ακριβώς από το σημείο που σταμάτησε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι «τον αποτελεσματικότερο αγώνα κατά των τζιχαντιστών στη Συρία τον διεξήγαγε η Τουρκία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κόμπασε μάλιστα ότι όταν ο τουρκικός στρατός έφτασε σε βάθος 30 χλμ. τόσο σύντομα, οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες άλλαξαν αμέσως στάση.

Εξηγώντας τα επόμενα σχέδιά του για τη ζώνη ασφαλείας που εξασφάλισε με τη συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι σκέφτεται να εγκαταστήσει εκεί 1 με 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Εξάλλου -είπε- ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατ. Σύρους, εκ των οποίων 350 χιλιάδες είναι Κούρδοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας της κατοχής του YPG/PKK.

Ανέφερε ότι η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης δεν ήταν ένα σχέδιο της στιγμής, οι προετοιμασίες της είχαν ξεκινήσει 3,4,5 χρόνια πριν, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την πολιτική ενότητα.

«Αναγκαστήκαμε -υποστήριξε- να κάνουμε την επιχείρηση. Αν είχαν εισακουστεί οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK-YPG, δεν θα αντιμετωπίζαμε ένα τέτοιο ζήτημα τώρα», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε πάντως τους ισχυρισμούς ότι με τη στρατιωτική επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης ενδυναμώθηκαν οι τζιχαντιστές.

«Ο τουρκικός στρατός δεν φεύγει»

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «ο τουρκικός στρατός δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή, γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλειά της».

Ελπίζει ωστόσο ότι όταν η Συνταγματική Επιτροπή για τη Συρία συνέλθει στις 30 Οκτωβρίου στη Γενεύη να είναι η απαρχή για την πολιτική λύση στη Συρία, ενώ υπενθύμισε και το ραντεβού στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με το καθεστώς Άσαντ. Είναι η πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν αποδέχεται ως συμβαλλόμενο μέρος στο τραπέζι για τη Συρία και το καθεστώς Άσαντ.

«Θα απαντήσουμε στην… αγενή επιστολή Τραμπ, όταν έρθει η ώρα»

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξέχασε να αναφερθεί και στην επιστολή Τραμπ, λέγοντας ότι δεν θα την αφήσει αναπάντητη. «Ακριβώς την ίδια μέρα της συνομιλίας μας, μια επιστολή του προέδρου Τραμπ που δεν συνάδει με καμία πολιτική και διπλωματική ευγένεια, εμφανίστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε.

«Φυσικά εμείς δεν το ξεχάσαμε. Δεν είναι σωστό να το ξεχάσουμε, αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός και η αγάπη μας δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με αυτό επί του παρόντος. Δεν είναι θέμα να ασχοληθούμε σήμερα ούτε προτεραιότητά μας. Όταν έρθει η ώρα θέλουμε να γνωρίζει ότι θα κάνουμε τα δέοντα».

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο απολογισμός της επιχείρησης μέχρι στιγμής είναι 4 Τούρκοι στρατιώτες και 74 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

τουρκική εισβολήΣυρίαπόλεμος στη ΣυρίαΚούρδοιΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν