Κόσμος|29.10.2019 17:03

Χουλουσί Ακάρ: «Ανεύθυνη» η Ευρώπη στο θέμα των τζιχαντιστών

Μαρία Ζαχαράκη

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία των 150 ωρών που προβλέπει η συμφωνία με τη Ρωσία, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προέβη σε έναν απολογισμό της μέχρι στιγμής κατάστασης, κατηγορώντας παράλληλα την Ευρώπη για «ανεύθυνη συμπεριφορά» απέναντι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και των τζιχαντιστών που διεξάγει η Τουρκία.

Μιλώντας στη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», δήλωσε ότι μέχρι να εξοντωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης, ο αγώνας της Τουρκίας συνεχίζεται. Aναφερόμενος στο θέμα των τζιχαντιστών είπε ότι οι Κούρδοι μαχητές άφησαν ελεύθερα περίπου 750 μέλη της οργάνωσης. Κι από αυτούς, οι 265 παραδόθηκαν στον τουρκικό στρατό ή τους συνέλαβαν και βρίσκονται τώρα υπό την επιτήρηση της Τουρκίας.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε παράλληλα ότι έχουν απελάσει και στο εξωτερικό χιλιάδες τζιχαντιστές, αλλά η Ευρώπη στο θέμα αυτό έχει συμπεριφερθεί με τρόπο «ανεύθυνο». «Για χρόνια ήμασταν αντίθετοι σε αυτή τη συμπεριφορά», είπε ενώ κατηγόρησε και τα ΜΜΕ της Δύσης, επειδή διαδίδουν ότι η Τουρκία επιτίθεται κατά των Κούρδων κι όχι μόνο κατά των τρομοκρατών Κούρδων. 

«Ειδικά τα ΜΜΕ της Δύσης –κι αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε- τα δυτικά ΜΜΕ, όταν εμείς μιλάμε για YPG, για ΡΚΚ, για τρομοκράτες εκείνα γράφουν ότι οι Τούρκοι κάνουν επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων. Κι εμείς θα τους προστατεύσουμε, λένε».

Ο Χουλουσί Ακάρ κατέταξε επίσης τους ηγέτες των Κούρδων μαχητών στην ίδια κατηγορία με τον αρχηγό των τζιχαντιστών αλ Μπαγνταντί. «Αν ο Μπαγνταντί είχε διαφύγει στα τουρκικά σύνορα, θα διεξάγονταν αντι-τρομοκρατική επιχείρηση. Ο Φερχάντ Αμπντί Σαχίν (Μαζλούμ Κομπάνι) είναι ο αρχι-τρομοκράτης του YPG. Για εμάς δεν έχει καμία διαφορά από τον Μπαγνταντί», είπε.

Ακόμη Κούρδοι στη βόρεια Συρία

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η μεγαλύτερη έγνοια τους είναι να μην φωλιάσει η τρομοκρατία στη βόρεια Συρία. «Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός. Δεν περνάει κάτι τέτοιο από το μυαλό μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι «αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν θα τελειώσει».

Κατά την εκτίμηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η οργάνωση YPG φαίνεται να παραμένει στις περιοχές που ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε την επιχείρηση, γι’ αυτό και κάλεσαν το στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο αρχηγείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του ζήτησαν εξηγήσεις. «Λέτε ότι αποχώρησαν όλοι, αλλά υπάρχουν νεκροί τώρα εκεί. Στις 17 Οκτωβρίου υπογράψαμε συμφωνία. Επομένως πως το εξηγείτε αυτό;», ρώτησαν τον Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο. Όπως είπε, ο Τούρκος πρόεδρος θα δώσει όλα τα στοιχεία που έχει η τουρκική πλευρά στα χέρια της στις 13 Νοεμβρίου στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει γίνει τίποτα παράνομο. «Έχουμε δείξει φωτογραφίες στους συνομιλητές μας. Λόγω της καταπίεσης του YPG περίπου 400 χιλιάδες Κούρδοι ήρθαν στην Τουρκία και 350 χιλιάδες Κούρδοι πήγαν στο Ιράκ. 1,5 εκατομμύριο Κούρδοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της καταπίεσης που ασκούσε το YPG», ανέφερε. 

Η συμφωνία του Σότσι

Όσον αφορά στη δεύτερη συμφωνία με τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο Χουλουσί Ακάρ, «στο Μανμπίτς υπάρχουν περίπου 1.000 τρομοκράτες και άλλοι 1.000 περίπου στο Τελ Ριφάτ. Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι φίλοι μας θα κινηθούν με βάση τη συμφωνία μας». Πάντως, αρνήθηκε ότι με το καθεστώς Άσαντ έχουν επαφές. Με αυτό συζητά μόνο η Ρωσία, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ δήλωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους 395 χωριά στη βόρεια Συρία και η Άγκυρα συζητά σήμερα με την αντιπροσωπεία που έστειλε η Ρωσία στην Τουρκία για το πως θα εκδιωχθούν οι Κούρδοι μαχητές του YPG από τη ζώνη των 30 χλμ. στη βόρεια Συρία.

ΤουρκίαΧουλούσι ΑκάρΚούρδοι