Κόσμος|11.12.2019 14:37

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομο

Μαρία Ψαρά

Το τελευταίο σημείο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα αφορά την Τουρκία. Το ethnos.gr εξασφάλισε το προσωρινό κείμενο συμπερασμάτων που θα συζητηθεί από τους ηγέτες.

«Είναι ένα κείμενο στο οποίο όλοι μπορούν να συμφωνήσουν» σχολίασε πριν από λίγο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε πολλές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που μέχρι τώρα ισχύει:

«19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Επίσης, το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί ως τελευταίο σημείο στο δείπνο των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης.

Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΛιβύηΤουρκία