Κόσμος|03.02.2020 16:59

Κοροναϊός - Ελληνας στη Γουχάν: «Ακόμα και το ασανσέρ το πατάμε με αναπτήρα»

Newsroom

Σκηνές βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας θυμίζουν τα όσα διαδραματίζονται στην πόλη-φάντασμα Γουχάν, στην οποία ξέσπασε η επιδημία του κοροναϊού, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό στις μονάδες υγείας και παράλληλα φρενίτιδα στον κόσμο. Στην μαρτυρία του στον ΣΚΑΪ ο εγκλωβισμένος Ελληνας μηχανικός, Απόστολος Ζαούτσος δήλωσε ότι μόνο το κεντρικό σούπερ μάρκετ λειτουργεί πια στην περιοχή, καθώς έχουν κλείσει τα πάντα.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στην τοπική κοινωνία επικρατεί πανικός, ενώ και τα σενάρια τρόμου δίνουν και παίρνουν. Εφιαλτική ήταν δε η αναφορά του σε φήμες για διασκορπισμένους πολίτες της Γουχάν λόγω των κινεζικών διακοπών. «Κάποιες εκτιμήσεις μιλάνε για 5 εκατομμύρια τουρίστες από τη Γουχάν σε όλη την Κίνα δεν ξέρω κατά πόσο είναι αληθινό αυτό το νούμερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, «η πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την επαναφορά στην κανονικότητα είναι τα τέλη Μαρτίου. Όσο πάει, ο κόσμος ανησυχεί περισσότερο, μεγαλώνουν τα νούμερα κι επειδή την άλλη εβδομάδα θα ανοίξουν οι εταιρείες και γενικά θα αρχίσει η ζωή να κινείται, και δεν ξέρουμε τι μέγεθος θα πάρει η εξάπλωση. Δώσανε μια εβδομάδα παράταση στις διακοπές... Θα δούμε» είπε. Χαρακτηριστικά ήταν τα πλάνα την ώρα που ο κ. Ζαούτσος μιλούσε μέσω κινητού, με έναν άνδρα να ελέγχει τη θερμοκρασία όποιου θέλει να εισέλθει στο κατάστημα. «Ένας άνθρωπος ελέγχει τη θερμοκρασία αλλιώς δε μπαίνεις, εμένα με έλεγξαν τρεις – τέσσερις φορές» τόνισε. 

«Είναι παρά πολύ πιεστικά τα πράγματα, ακόμα και τα κουμπιά του ανελκυστήρα τα πατάμε με τον αναπτήρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαούτσος. «Έρχεται η αστυνομία και παίρνει όποιον έχει πυρετό... Μια κοπέλα που δεν δέχθηκε να θερμομετρηθεί ήρθε η αστυνομία» σημείωσε.  «Δεν υπάρχουν μάσκες. Κάποιος Ελληνας από Σαγκάη πούλησε γύρω στα 1.000 κομμάτια δικά του και λίγο ακριβά. Εμείς τη βρήκαμε 2,5 ευρώ τη μία, μιας χρήσεως» πρόσθεσε. «Η εταιρεία μου δεν έχει ανακοινώσει ότι μπορούμε να φύγουμε οπότε πρέπει να μείνω εδώ» τόνισε. Ο Ελληνας μηχανικός δηλώνει ότι γνωρίζει έναν ακόμη συμπατριώτη μας που μένει στη Γουχάν, αλλά επειδή η περιοχή είναι μεγάλη πιθανόν να υπάρχουν κι άλλοι».

Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΟυχάνΚορονοϊός