Κόσμος|08.10.2020 14:21

Χωρίς τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων - Οκτάι: Ηρθε η ώρα να ανοίξουν τα Βαρώσια

Newsroom

Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων η Άγκυρα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτή τη φορά ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα με σκοπό να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας των Βαρώσιων.

Μάλιστα χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα για τα Βαρώσια, λέγοντας ότι αποτελούν έδαφος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ότι η πόλη πρέπει επιτέλους να ανοίξει. «Και η υπομονή και η αναζήτηση (λύσης) και η καλή πρόθεση έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος» υποστήριξε.

Ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έφτασε στα Κατεχόμενα λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα σήμερα, για να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, στο «σπίτι του στρατού» που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Σάντι Μπιτς, μίλησε στην ανταποκρίτρια του τουρκικού NTV.

Στη συνέντευξη που έδωσε, είπε ότι βρίσκεται σε ένα θέρετρο όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Μεσογείου, «σε μια περιοχή που, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε κλείσει η Τουρκία λόγω της καλής της πρόθεσης».

«Εδώ και μισό αιώνα αναζητείται αυτή η ειρήνη και η πόλη έχει γίνεται πόλη φάντασμα που ζούνε τα ποντίκια. Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι, χάνουν και οι Ελληνοκύπριοι. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν. Είμαστε σε μια ιστορική μέρα, μια ιστορική συνάντηση σε μια καταπληκτική περιοχή» δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Στην ερώτηση για το ψήφισμα 550 των ΗΕ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη, αλλά είναι έδαφος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Μίλησε για τρομοκρατία και καταπίεση εναντίον των Τουρκοκυπρίων που διήρκεσε για χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέμβαση –όπως είπε– της Τουρκίας για να σταματήσει αυτό.

«Όπου πάει το τουρκικό έθνος φέρνει την ειρήνη. Μετά το 1974 δεν έπεσε εδώ ούτε σταγόνα αίμα» είπε, προσθέτοντας: «Ναι, να το ανοίξουμε και πάλι. Τι υπάρχει όμως εδώ; Υπάρχουν τράπεζες, εργασιακοί χώροι, εκθέσεις αυτοκινήτων, αγορές. Αυτά τα είδαμε. Ο χρόνος σταμάτησε. Υπάρχουν εξαίσια ξενοδοχεία. Εξαίσια ακόμα και μισό αιώνα μετά».

Ισχυρίστηκε δε ότι πρόκειται για περιουσία των Βακουφίων πριν από το 1878, όταν η Κύπρος πέρασε στη Βρετανική κυριαρχία, λέγοντας ότι την περιουσία αυτή κανείς δεν θα την πουλήσει. Σήμερα είπε, θα δουν ποια είναι η κατάσταση των 8.650 περίπου κτιρίων που βρίσκονται στην περίκλειστη πόλη ενώ για την εργασία που περιλαμβάνει την μελέτη των αρχείων της οθωμανικής αυτοκρατορίας ανέφερε ότι αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Διαμαρτύρονται οι Τουρκοκύπριοι

Στις 10.30 πραγματοποιήθηκε στο «τμήμα φόρου και εσόδων» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η εκδήλωση διαμαρτυρίας τ/κ οργανώσεων και κινημάτων για την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Βαρώσι, ενώ σημειώθηκε σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και «αστυνομικών» του ψευδοκράτους, όταν οι πρώτοι θέλησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη για να παρακολουθήσουν και αυτοί τη συζήτηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της Λεωφόρου Ευαγόρου, που οδηγεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.  Είχε ως τίτλο «Όχι στην προβοκάτσια στο Βαρώσι» και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της τ/κ Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, της Αριστερής Κίνησης, των κομμάτων Νέα Κύπρος και Ενωμένη Κύπρος, της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, των εργαζομένων στον Τύπο Basın-Sen και της συντεχνίας εργαζομένων, DEV-İŞ.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, KTÖS, Μπουράκ Μαβίς δήλωσε ότι η Αμμόχωστος δεν είναι μια πόλη που μιλάει μόνο τουρκικά, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και σημείωσε την παρουσία και ε/κ Αμμοχωστιανών. «Αμμοχωστιανοί δεν είναι μόνοι αυτοί που μιλούν τούρκικα» είπε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως αναφέρεται σε τ/κ ιστοσελίδες, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το «τμήμα φόρου και εσόδων» και πορεύθηκαν προς την περίκλειστη πόλη, η είσοδος όμως ήταν κλειστή και στην περιοχή υπήρχε «αστυνομική δύναμη» που του απαγόρευσε να προχωρήσουν, κάτι που οδήγησε σε μικροένταση ορισμένων με «αστυνομικούς».

ΚύπροςΦουάτ ΟκτάιΒαρώσια