Κόσμος|16.03.2020 18:55

Η παράταξη Μακρόν κατέρρευσε στις δημοτικές εκλογές… και δεν φταίει ο κορονοϊός

Γιώργος Σκαφιδάς

Η προεκλογική περίοδος στη Γαλλία ξεκίνησε κατά τρόπο επεισοδιακό - με ένα σεξουαλικό σκάνδαλο και μια παραίτηση – για να ολοκληρωθεί μέσα σε συνθήκες πανδημίας, υπό τη σκιά μιας απειλής για τη δημόσια υγεία που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 127 ανθρώπους μόνο στη Γαλλία.

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή, 15 Μαρτίου, για να εκλέξουν περίπου 35.000 δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Προσήλθαν… που λέει ο λόγος, γιατί στην πραγματικότητα οι περισσότεροι δεν προσήλθαν λόγω κορονοϊού, με τη συμμετοχή να υποχωρεί στο 44% καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ.  

Οι δημοτικές εκλογές του 2020 ξεχωρίζουν όμως και ως η πρώτη στα χρονικά αυτοδιοικητική εκλογική αναμέτρηση στην οποία παίρνει μέρος ως κόμμα η παράταξη «Δημοκρατία Εμπρός» (La République en Marche - LREM) του Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρώτος γύρος πραγματοποιήθηκε μεν στις 15 Μαρτίου, ο δεύτερος όμως πλέον βρίσκεται στον αέρα. Κανονικά ήταν προγραμματισμένο να ακολουθήσει μια εβδομάδα μετά, στις 22 του μήνα, αλλά πια είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί μέχρι νεωτέρας λόγω κορονοϊού. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Τρίτη, 17 Μαρτίου, στο πλαίσιο διάσκεψης μεταξύ κυβερνώντων και επιστημόνων από τον χώρο της υγείας… με το ενδεχόμενο μιας αναβολής να θέτει ωστόσο εν αμφιβόλω ακόμη και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δίνοντας τροφή σε όσους υποστηρίζουν ότι οι δημοτικές εκλογές θα μπορούσαν ίσως να διεξαχθούν από την αρχή κάποια στιγμή στο μέλλον.   

Τα προβλήματα για τον 42χρονο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, δεν περιορίζονται στον κορονοϊό. Πολιτικά μιλώντας, οι δημοτικές εκλογές ήρθαν να αναδείξουν εκείνες τις «δομικές» ελλείψεις με τις οποίες συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η παράταξη του Μακρόν σχεδόν τέσσερα χρόνια έπειτα από την ίδρυσή της (ήταν Απρίλιος του 2016) αλλά και δύο χρόνια πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2022. Διότι ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να μετρά κάποιες αξιοσημείωτες νίκες (στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές του 2017), ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι εκείνος ακόμη δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα κόμμα με διακριτή πολιτική ταυτότητα και ικανό κομματικό μηχανισμό «απλωμένο» σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια. Πολλοί διερωτώνται μάλιστα εάν και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε και να του «στοιχίσει» και στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2022, προς όφελος της Μαρίν Λεπέν η οποία έσπευσε προ εβδομάδων να ανακοινώσει και την υποψηφιότητά της για την προεδρία.

Στα μάτια των επικριτών της, η παράταξη «Δημοκρατία Εμπρός» (La République en Marche - LREM) του Μακρόν συνεχίζει, τέσσερα χρόνια έπειτα από την ίδρυσή της, να είναι ένα προσωποπαγές κομματικό δημιούργημα χωρίς τη συνοχή/συσπείρωση, το «βάθος» και τα τοπικά ερείσματα που θα μπορούσαν να του διασφαλίσουν ένα μακροπρόθεσμο μέλλον στη γαλλική πολιτική σκηνή, αλλά και χωρίς διακεκριμένα στελέχη ικανά να σταθούν στο πλευρό του νυν προέδρου. Εάν δεν υπήρχε ο Μακρόν, με άλλα λόγια, ή εάν εκείνος αποφάσιζε ξαφνικά να αποσυρθεί, το LREM θα διαλυόταν εις τα εξ ων συνετέθη.   

Οι δημοτικές εκλογές ήρθαν να αναδείξουν ακριβώς αυτές τις αδυναμίες, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2022. Το «La République en Marche» προσήλθε στις κάλπες με τις δημοσκοπήσεις να το τοποθετούν ακόμη και… τέταρτο στη γενική κατάταξη, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον οχτώ μεγάλες πόλεις (Νίκαια, Τουλούζη κ.ά.) όπου εκείνο δεν κατέβασε καν δικό του υποψήφιο ή απλώς στήριξε τους υποψηφίους άλλων κομμάτων. Ακόμη και στη Λυόν που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πάει καλά (καθότι εκεί ήταν δήμαρχος επί σειρά ετών και ο πρώην υπουργός του Μακρόν, Ζεράρ Κολόμπ) το LREM έμεινε εκτός κορυφαίας δυάδας και δεύτερου γύρου, ενώ δεύτερος ήρθε ο υποψήφιος του Μακρόν και στο Στρασβούργο (αν και περίμενε την πρωτιά) πίσω από τον υποψήφιο των Πρασίνων (EELV).  

Ινταλγκό εναντίον Ντατί στο Παρίσι, εκτός Β γύρου η υποψήφια του Μακρόν 

Ασθμαίνοντας κινείται όμως η παράταξη του Γάλλου προέδρου ακόμη και στο Παρίσι, το οποίο είχε ψηφίσει «δαγκωτό» Μακρόν στις εκλογές του 2017. Ο Μπενζαμέν Γκριβό, υποψήφιος του LREM για τη δημαρχία της γαλλικής πρωτεύουσας, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την κούρσα μόλις ένα μήνα πριν από τις κάλπες, όταν βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε σεξουαλικού περιεχομένου βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας. Τη θέση του παραιτηθέντα θα έπαιρνε, έπειτα από προσωπική απόφαση του ιδίου του Μακρόν, η 57χρονη μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας της χώρας, Ανιές Μπουζέν, η οποία όμως στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έλαβε μόλις 17,3% με αποτέλεσμα να μείνει στην τρίτη θέση και εκτός δεύτερου γύρου, πίσω από την 60χρονη νυν δήμαρχο Αν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού κόμματος που προηγείται, και την προερχόμενη από τη γαλλική Δεξιά 54χρονη πάλαι ποτέ υπουργό και στενή συνεργάτιδα του Νικολά Σαρκοζί Ρασίντα Ντατί που ακολουθεί δεύτερη.    

Προσδoκούν ανάκαμψη οι Ρεπουμπλικάνοι            

Πολλοί, κυρίως στον χώρο της γαλλικής δεξιάς, εκτιμούν ότι μια καλή επίδοση από την Ρασίντα Ντατί στο Παρίσι στον δεύτερο γύρο (όποτε και αν διεξαχθεί αυτός) θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως οιωνός ευρύτερης ανάκαμψης για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων όπως ονομάζεται πλέον η παράταξη των Σιράκ και Σαρκοζί, πολύ δε περισσότερο εάν συνδυαστεί και με τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι της γαλλικής κεντροδεξιάς σε πόλεις όπως είναι η Τουλούζη, το Μπορντό και η Νίκαια. 

Διατηρεί τα κάστρα της η ακροδεξιά

Για τη γαλλική ακροδεξιά υπό τη Μαρίν Λεπέν από την άλλη, το ζητούμενο ήταν να μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο μικρών πόλεων τόσο στον γαλλικό νότο (Φρεζούς) όσο και στον βορρά (Ενάν-Μπομό και Μποκέρ) και κρίνοντας από τα σαρωτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου ο στόχος επετεύχθη. Το Περπινιάν της νότιας Γαλλίας βρίσκεται επίσης πολύ ψηλά στη λίστα με τους στόχους του Εθνικού Συναγερμού (RN) καθώς εκεί κατεβαίνει υποψήφιος ο άλλοτε σύντροφος της Λε Πεν, Λουί Αλιό, που ήρθε πρώτος την περασμένη Κυριακή με 35,65%, ενώ ανησυχητικά υψηλές ήταν οι επιδόσεις της ακροδεξιάς τόσο στη Μασσαλία με υποψήφιο τον Στέφαν Ραβιέ (19,45%), όσο και στη Μπεζιέ με υποψήφιο τον νυν δήμαρχο Ρομπέρ Μενάρ (69%) που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος αλλά υποστηρίζεται από την άκρα δεξιά.  

Ψηλά τα ποσοστά για τους Πράσινους που ανεβαίνουν

Αξιοσημείωτα υψηλές ήταν όμως σε πολλές πόλεις την περασμένη Κυριακή και οι επιδόσεις για το κόμμα των Πρασίνων (EELV) οι υποψήφιοι του οποίου ήρθαν πρώτοι σε πόλεις όπως είναι η Λυόν, το Στρασβούργο, η Γκρενόμπλ και η Μπεζανσόν και δεύτεροι σε άλλες όπως το Μπορντώ, με αποτέλεσμα ήδη κάποιοι να μιλούν για «πράσινο κύμα».

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες του κόσμου που δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα

Κορονοϊός: Τι να κάνετε εάν μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία - Το σχέδιο για να «αντέξουν»

Πρόβλεψη-«βόμβα» καθηγητή για κορονοϊό: «Πιθανότητα για 5.000 κρούσματα σε 15 ημέρες»

Δημοτικές εκλογέςΓαλλίαΚορονοϊόςΠράσινοιΕμανουέλ ΜακρόνΜαρίν Λεπέν