Βιβλίο|03.02.2022 07:42

Διόπτρα: Νέοι τίτλοι και μεγάλες υπογραφές - Από τη Δήμητρα Παπαδοπούλου μέχρι την «Υπόσχεση» του Damon Galgut

Άγγελος Γεραιουδάκης

Οι εκδόσεις Διόπτρα ξεκινούν τη νέα σεζόν μ’ ένα καινούργιο «μπουκέτο» βιβλίων για όλα τα γούστα. Ιστορίες που θα μας χαρίσουν χαρά, γνώσεις, παρέα και θα μας δημιουργήσουν νέες αναγνωστικές ανάγκες. Κάποιες έχουν πάρει ήδη τον δρόμο προς το τυπογραφείο, άλλες βρίσκονται στους υπολογιστές και ετοιμάζονται, ενώ κάποιες άλλες έχουν ήδη κυκλοφορήσει.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (2/2), οι εκδόσεις Διόπτρα διοργάνωσαν μία διαδικτυακή παρουσίαση για το εκδοτικό τους πλάνο, για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2022. Ανάμεσα σε όλα τα νέα βιβλία, στεκόμαστε κυρίως στη μεταφρασμένη λογοτεχνία, καθώς είναι αυτή που διαφορετικές φωνές, κουλτούρες, απόψεις και παγκοσμιοποιημένοι προβληματισμοί έρχονται να συναντηθούν με την παραγωγή του λόγου και τον αναγνώστη. 

Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν αυτό το εξάμηνο είναι «Η υπόσχεση» του Damon Galgut, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Booker 2021. Ο συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία στη Νότια Αφρική την περίοδο που η χώρα βγαίνει από το Απαρτχάιντ. Μια οικογένεια λευκών, από το 1986 μέχρι σήμερα, χωρίζεται και ενώνεται κάθε φορά με αφορμή μια κηδεία. Σε μία φάρμα έξω από την Πρετόρια, οι Σουάρτ συγκεντρώνονται για την κηδεία της μητέρας του σπιτιού, αλλά κάτω από το πένθος βράζουν οι διαφορές τους. Η νεότερη γενιά, ο Άντον και η Άμορ, απεχθάνονται όσα αντιπροσωπεύει η οικογένεια τους, όπως η αθετημένη υπόσχεση στη μαύρη υπηρέτρια τους, τη Σαλόμι, που πέρασε όλη τη ζωή της, δουλεύοντας γι' αυτούς. Της υποσχέθηκαν κάποια στιγμή ότι θα της δώσουν το σπίτι της, τη γη της... αλλά τα χρόνια και οι δεκαετίες περνούν και η υπόσχεση αυτή δεν εκπληρώνεται ποτέ. 

Μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, τις οικογένειες που μισιούνται κι αγαπιούνται με το ίδιο πάθος. Τις υποσχέσεις πάνω στις οποίες χτίζονται οι οικογένειες και τα έθνη. Και τη γη, που γίνεται μήλο της έριδος και θέατρο των βασάνων μας μέχρι να μας δεχτεί όλους, δίκαιους και άδικους, στην αγκαλιά της. Το βιβλίο αγγίζει με πολύ σκεπτικισμό όλη την πορεία της χώρας. Ο αναγνώστης μόλις το διαβάσει θα συγκλονιστεί. Μία ιστορία διαψεύσεων και ματαιώσεων. Μία ιστορία για τις ζωές που πρέπει να χτίσουμε από την αρχή, σ' έναν κόσμο που μεταβάλλεται πάρα πολύ γρήγορα.   

Ο Damon Galgut είναι Νοτιοαφρικανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1963 στην Πρετόρια και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία 17 ετών. Ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος για το βραβείο Booker με το έργο του «The Good Doctor» το 2003 (Ο καλός γιατρός, Ωκεανίδα 2005) και για δεύτερη φορά το 2010 με το «In A Strange Room». Το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Arctic Summer» ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Walter Scott και Folio, ενώ το έργο του «The Quarry» μεταφέρθηκε το 2020 στον κινηματογράφο. 

Γράφει πάντά με την πένα του καθώς, όπως λέει ο ίδιος, χάνει πάρα πολλά πράγματα από αυτά που θέλει να πει, όταν γράφει στον υπολογιστή. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί συνολικά σε 16 γλώσσες και είναι ο τρίτος Νοτιοαφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το βραβείο Booker, μετά τη Nadine Gordimer και τον J.M. Coetzee. «Η υπόσχεση» είναι το ένατο μυθιστόρημά του και το πρώτο του εδώ και επτά χρόνια. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Κέιπ Τάουν. 

Η «Ελεύθερη πτώση» του William Golding 

Μετά τον «Άρχοντα των μυγών» και τη «Διπλή γλώσσα» έρχεται η «Ελεύθερη πτώση» του William Golding από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η ιστορία επικεντρώνεται στον Σάμι Μάουντιζοϊ, φτωχόπαιδο αγνώστου πατρός, που καταφέρνει να γίνει σπουδαίος ζωγράφος και να δει τα έργα του στην Τέιτ Γκάλερι. Ο συγγραφέας, μέσα από την ιστορία του, μεταφέρει μία εικόνα ταξικών διακρίσεων αλλά και μία σεξουαλική στενότητα. Η δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παρασύρει τον πρωταγωνιστή, ο οποίος βρίσκεται αιχμάλωτος σ' ένα ναζιστικό στρατόπεδο, όπου πρώτα τον απειλούν με βασανιστήριο και ύστερα τον κλειδώνουν σ' ένα ολοσκότεινο κελί. Όταν βγαίνει από το κελί του σαν τον Λάζαρο από τον τάφο, βλέπει την απεραντοσύνη σ' έναν κόκκο άμμου και την αιωνιότητα σε μία ώρα. Το μαρτύριό του, τον μεταμορφώνει κι αρχίζει να επανεξετάζει τη ζωή του και τις επιλογές που τον έκαναν αυτό που είναι. Κι αναζητά εκείνο το σημείο που αυτές οι επιλογές, συσσωρευμένες, χωρίς να το καταλάβει, του στέρησαν την ελεύθερη βούληση. Ένα βαθύ φιλοσοφικό έργο από τον νομπελίστα William Golding για τη φύση της ελευθερίας και την ουσία της ανθρώπινης φύσης

Ο William Golding γεννήθηκε στην Κορνουάλη το 1911. Σπούδασε στο κολέγιο Μπρέιζνοουζ της Οξφόρδης, εργάστηκε ως ηθοποιός, μέλος πληρώματος σε μικρά σκάφη, μουσικός και, τέλος, ως δάσκαλος. Έλαβε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια επέστρεψε στην εκπαίδευση. Το 1954 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ο Άρχοντας των Μυγών», που του χάρισε παγκόσμια φήμη. Έγραψε 12 ακόμα μυθιστορήματα, καθώς και θεατρικά, νουβέλες, δοκίμια και μια νεανική ποιητική συλλογή. Ο κατάλογος των χόμπι του Golding περιλάμβανε τη μουσική, το σκάκι, την ιστιοπλοΐα, την αρχαιο­λογία και τα αρχαία ελληνικά. Το 1980 κέρδισε το βραβείο Booker για το μυθιστόρημά του «Μύησις Ταξιδευτού» και το 1983 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Χρίστηκε ιππότης το 1988. Πέθανε στο σπίτι του το καλοκαίρι του 1993.

«Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» της Carson McCullers

Την ίδια μέρα με την «Ελεύθερη πτώση», θα κυκλοφορήσει και «Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» της Carson McCullers. Σε μία πόλη πληκτική, μικρή, ξεκομμένη απ' όλα τα άλλα μέρη του κόσμου, στέκει γερμένο ένα κτίριο με τα παντζούρια του κλειστά, καρφωμένα με σανίδες. Δεν ήταν πάντα θλιμμένο και ετοιμόρροπο. Ήταν το καφενείο της δεσποινίδος Αμέλια κι έσφυζε από ζωή. Αυτή είναι η ιστορία της και η ιστορία του ξαδέρφου Λάιμον, που ζούσε μαζί της εκείνο τον καιρό. Και η ιστορία του πρώην συζύγου της, που γύρισε μια μέρα στην πόλη και έφερε την καταστροφή. Ιστορίες για τους αταίριαστους, τους χαμένους αυτού του κόσμου. Ιστορίες για το άπιαστο όνειρο της αγάπης και το αιώνιο βάσανο της μοναξιάς.

Η McCullers αφηγείται τις ιστορίες της, κοιτάζοντάς μας κατάματα και δεν αποστρέφει το βλέμμα ποτέ από εμάς. Θεωρείται μία από τις πιο σπουδαίες γυναικείες φωνές της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Στα μυθιστορήματά της συχνά αποτυπώνει μικρές πόλεις του αμερικανικού Νότου και πραγματεύεται θέματα όπως η μοναξιά, οι φυλετικές διακρίσεις, η θέση της γυναίκας και η πνευματική απομόνωση. Είναι μία εξαιρετική συγγραφέας και η ποιητική μελαγχολία που αποπνέει «Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου», θα μας συντροφεύει πολλές μέρες αφού κλείσουμε την τελευταία σελίδα του βιβλίου της.

Ο Amor Towles επιστρέφει με το βιβλίο «Λεωφόρος Λίνκολν», το οποίο έμεινε 14 βδομάδες στη λίστα των Νew York Times. Με πλοκή που απλώνεται σε διάστημα δέκα ημερών και αφήγηση από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, το τρίτο μυθιστόρημα του Towles αποτελεί μια πολυεπίπεδη περιπέτεια αυτοανακάλυψης, γεμάτη ετερόκλητους χαρακτήρες - από περιπλανώμενους που ζουν μέρα με τη μέρα ακολουθώντας τις γραμμές του τρένου και πληθωριακούς αρτίστες του βαριετέ μέχρι αριστοκράτες του Άπερ Ιστ Σάιντ. Ένα συναρπαστικό, απολαυστικό ταξίδι, ένα μυθιστόρημα ζωντανό, χειμαρρώδες και συγκινητικό. 

Το ντεμπούτο της Giulia Caminito

Από τις εκδόσεις Διόπτρα, επίσης, θα διαβάσουμε το βιβλίο «Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό» της Giulia Caminito. Ένας αρχαίος κρατήρας που λίγο - λίγο γέμισε νερό - στάσιμο νερό, που μυρίζει βρύα και λάσπη. Αυτή είναι η λίμνη Μπρατσιάνο. Εδώ φτάνει η Αντόνια για να στήσει το σπίτι της, ύστερα από αμέτρητες μάχες για να βρει μια στέγη της προκοπής στη Ρώμη. Η περήφανη, πεισματάρα πρωταγωνίστρια, με τον ανάπηρο άντρα και τα τέσσερα παιδιά, που παλεύει λυσσαλέα για μια καλύτερη ζωή . Η Αντόνια, που στηρίζει όλες τις ελπίδες της στην κόρης της, την Γκάια, γι' αυτό την κυνηγάει σαν Κέρβερος να μάθει γράμματα, να σπουδάσει, ν' ανέβει κοινωνικά. 

Η Γκάια ξέρει πως, όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα γίνει ποτέ «σαν τους άλλους», όπως ονειρεύεται η Αντόνια. Η νέα χιλιετία έχει μπει, κάπου μακριά ο κόσμος αλλάζει, αλλά εδώ, μπροστά στη λίμνη, όλα μένουν ίδια. Όσο κι αν τρέξεις, μπροστά σου θα' ναι πάντα το στάσιμο νερό μιας ζωής χωρίς προοπτική. Είναι ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα που πρόκειται να εκδοθεί συνολικά σε 21 χώρες. Μέχρι στιγμής έχει πουλήσει πάνω από 150.000 αντίτυπα στην Ιταλία και έμεινε για εννιά μήνες στις λίστες των best sellers. Με μία γλώσσα υπέροχη και ρευστή, η Caminito μας δίνει ένα βιβλίο γεμάτο συγκινήσεις, ένα έργο που θα συζητηθεί.  

Μ' έναν λυρισμό που θυμίζει Toni Morrison, ο Robert Jones Jr. δίνει φωνή σε σκλάβους και αφέντες μιας φυτείας του αμερικανικού Νότου. «Οι προφητείες» αποκαλύπτουν την κληρονομιά της οδύνης και των βασάνων αλλά ταυτόχρονα δονούνται από ομορφιά, αλήθεια και την τεράστια, ηρωική δύναμη της αγάπης. Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Robert Jones Jr., το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και ήταν φιναλίστ για το National Book Awards, το Pink Medicis ξενόγλωσσου μυθιστορήματος, το Grand Prix de Litterature Americaine, καθώς και υποψήφιο για το Prix Fermina. Το βιβλίο έχει εκδοθεί σε 15 γλώσσες.

Στην κατηγορία Ιστορία – Φιλοσοφία – Πολιτισμοί παρουσιάστηκε το «1922 - Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο» του Nick Rennison. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ζωντανεύει ξανά αυτή τη σημαδιακή χρονιά, μια χρονιά που άλλαξε τον κόσμο. Μας δίνει μια ιδέα για το πώς ήταν οι ζωές των ανθρώπων τότε –τι τραγουδούσαν, ποιες διασημότητες θαύμαζαν, τι φοβούνταν, τι ονειρεύονταν– και παράλληλα ξεδιπλώνει μπροστά μας τα γεγονότα που κλόνισαν την καθημερινότητά τους και έθεσαν τις βάσεις για την κοσμογονία που θα ακολουθούσε στον πολυτάραχο 20ό αιώνα. 

Ελληνική Λογοτεχνία

Η σεζόν ξεκινάει δυναμικά με αρκετές σημαντικές επιστροφές στην ελληνική πεζογραφία για τις εκδόσεις Διόπτρα. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ξανθούλης επιστρέφει με νέο βιβλίο που θα έχει τίτλο «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη». Η Άννα Γαλανού θα κυκλοφορήσει το πρώτο μέρος μιας συναρπαστικής διλογίας με υπέρτιτλο «Το τίμημα της Αλήθειας». Το πρώτο βιβλίο θα έχει τον τίτλο «Άλλη θάλασσα εκεί» και μέσα στην ίδια σεζόν θα ακολουθήσει και το δεύτερο βιβλίο. 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου του «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», που αγαπήθηκε από τους λάτρεις του true crime, ο Βαγγέλης Γιαννίσης επιστρέφει στο σύμπαν του Άντερς Οικονομίδη και στο Έρεμπρο της Σουηδίας. Στις αρχές Μαϊου θα βρίσκεται στα ράβια ο «Δούρειος ίππος», ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα με καταιγιστική πλοκή. Ο Κώστας Κρομμύδας καταφέρνει κάθε χρονιά να ξεχωρίσει για την πρωτοτυπία στις ιστορίες του. Κλείνοντας, η Δήμητρα Παπαδοπούλου ετοιμάζει βιβλίο, το οποίο θα είναι κάτι μεταξύ μυθοπλασίας και βιώματος. 

ειδήσεις τώραβραβείοΝότια ΑφρικήΔιόπτραΔήμητρα Παπαδοπούλου