Σινεμά|17.08.2022 17:18

Wolfgang Petersen: Πέθανε ο σκηνοθέτης των ταινιών «Υποβρύχιο» και «Τροία»

Newsroom

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 81 ετών, άφησε ο σκηνοθέτης των ταινιών «Υποβρύχιο», «Τροία», «Ξέσπασμα», «Δεύτερη Ευκαιρία». Ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν (Wolfgang Petersen) πέθανε στις 12 Αυγούστου από καρκίνο στο πάγκρεας στο σπίτι του στο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες

Γεννημένος στο Έμντεν της Γερμανίας, ήταν γιος αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού. Από το 1953 μέχρι το 1960 ήταν μαθητής του Gelehrtenschule des Johanneums, του παλαιότερου γυμνασίου του Αμβούργου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 σκηνοθετούσε θεατρικά έργα στο θέατρο «Ερνστ Ντόιτς». Σπούδασε πρώτα θέατρο στο Βερολίνο και στο Αμβούργο, ενώ μετά φοίτησε στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεοράσεως στο Βερολίνο (1966-1970). Οι πρώτες του κινηματογραφικές παραγωγές ήταν για λογαριασμό της γερμανικής τηλεοράσεως. Στα γυρίσματα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Tatort» (Ο τόπος του εγκλήματος) γνώρισε και συνεργάστηκε με τον συνομήλικό του ηθοποιό Γιούργκεν Πρόχνοβ, που θα εμφανιζόταν στις σημαντικότερες από τις πρώτες ταινίες του.

Ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους το 1974. Το ψυχολογικό θρίλερ «Einer von uns beiden» ήταν βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χορστ Μποζέτσκυ. Ακολούθησε, μεταξύ άλλων, η ασπρόμαυρη ταινία «Die Konsequenz» (1977), γυρισμένη σε φιλμ 16 χιλιοστών και βασισμένη επίσης σε μυθιστόρημα.

Ωστόσο, η ταινία που τον ανέδειξε ήταν η πολεμική ταινία με επικά στοιχεία «Das Boot» (1981), που προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους από τον Απρίλιο του 1982 με τον τίτλο «Υποβρύχιο U-96: Επιστροφή στην Κόλαση». Η ταινία παρακολουθεί τις εμπειρίες του πληρώματος ενός γερμανικού υποβρυχίου κατά τη «Μάχη του Ατλαντικού» στον Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμο. Αν και δεν υπήρξε αμέσως μια εμπορικά επιτυχημένη ταινία, πήρε πολύ καλές κριτικές και έξι υποψηφιότητες για «Όσκαρ», τις δύο για τον ίδιο τον Πέτερσεν (σκηνοθεσίας και προσαρμοσμένου σεναρίου). Επιπλέον ήταν υποψήφιο για βραβεία BAFTA και DGA. Ο Γ. Πρόχνοβ πρωταγωνιστεί στον ρόλο του κυβερνήτη του υποβρυχίου, που αποτελεί ένα καλό παράδειγμα των ηρώων περιπέτειας του Πέτερσεν.

Το 1998, ο Πέτερσεν ήταν πλέον ένας καθιερωμένος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, με την άνεση να επανεκδώσει το κλασικό του έργο «Das Boot» σε νέα director's cut και να δημιουργεί ταινίες με τους πιο διάσημους ηθοποιούς. Ως τέτοιος, έλαβε πρόταση να σκηνοθετήσει την πρώτη ταινία με του «Χάρι Πότερ», αλλά απέρριψε την πρόταση.

Η επική υπερπαραγωγή των 160 εκατομμυρίων δολαρίων «Poseidon», μια δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Πολ Γκάλικο, δεν είχε τα αναμενόμενα εμπορικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, παρότι έβγαλε τα έξοδά της με τις διεθνείς πωλήσεις. Έπειτα από μια δεκαετή αποχή από γυρίσματα, ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν επέστρεψε το 2016 ως σκηνοθέτης της αστυνομικής κωμωδίας «Vier gegen die Bank», που ήταν η πρώτη γερμανόφωνη ταινία του μετά το «Das Boot».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασκηνοθέτηςθάνατος