Σινεμά|03.03.2019 18:53

O Τζουντ Λο μιλά αποκλειστικά στο ΕΘΝΟΣ για την Captain Marvel

Άντα Δαλιάκα

Τι δουλειά έχει ο Τζουντ Λο σε ένα υπερηρωικό µπλοκµπάστερ; Και γιατί φοράει στολή στο πλευρό της Captain Marvel; Ας πάρουµε τα πράγµατα µε τη σειρά. Η πρώτη σόλο ταινία της Marvel επικεντρωµένη σε µια υπερηρωίδα είναι γεγονός και έχει και γυναίκα σκηνοθέτιδα στα πρότυπα του «Wonder Woman» της DC Comics.

Στο «Captain Marvel», που βγαίνει στις αίθουσες στις 7 Μαρτίου, τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αννα Μπόντεν µε τον Ράιαν Φλεκ (γνωστοί και οι δύο από το «Half Nelson» που έδωσε οσκαρική υποψηφιότητα στον Ράιαν Γκόσλινγκ).

Στον πρώτο ρόλο η βραβευµένη µε Όσκαρ Μπρι Λάρσον («Το δωµάτιο») φοράει τη στολή µιας δυναµικής πιλότου και πέφτει φορτσάτη στη διαγαλαξιακή περιπέτεια. Πρόκειται για µια πρωτόγνωρη περίοδο της ιστορίας τoυ κινηµατογραφικού σύµπαντος της Marvel που διαδραµατίζεται τη δεκαετία του ’90 και ακολουθεί την Κάρολ Ντάνβερς, καθώς µεταµορφώνεται σε µια από τις πιο ισχυρές ηρωίδες του κόσµου. Οταν ο διαγαλαξιακός πόλεµος που µαίνεται ανάµεσα σε δύο εξωγήινες φυλές καταλήγει στη Γη, η Ντάνβερς και οι σύµµαχοί της βρίσκονται στο µάτι του κυκλώνα.

Προκειµένου όµως να γίνει πανίσχυρη, η ηρωίδα µας χρειάζεται και ένα στιβαρό ανδρικό χέρι, εν προκειµένω του Τζουντ Λο, που υποδύεται τον επιβλητικό αρχηγό και µέντορα της Carol, έναν σθεναρό διοικητή στρατού και ήρωα για τον λαό των Κρι. Πρώτη φορά στη χρυσή Marvel-ική οικογένεια o 47χρονος ηθοποιός των δύο οσκαρικών υποψηφιοτήτων («Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ», «Επιστροφή στο Cold Mountain») µιλά στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε από την εταιρεία διανοµής Feelgood Entertainment και για τη γοητεία των υπερηρωικών µπλοκµπάστερ. Και όλα όσα κάνουν την «Captain Marvel» να ξεχωρίζει τώρα που ανοίγει πρώτη τον δρόµο στο σελιλόιντ για τη µεγάλη έξοδο των µπλοκµπάστερ του στούντιο µέσα στο 2019.

Οι ήρωες της Marvel έρχονται και µε το «Έθνος της Κυριακής» από τις 10 Μαρτίου µε graphic novels άρρηκτα συνδεδεµένα µε τους κεντρικούς χαρακτήρες των περισσότερων ταινιών της. Η σειρά εγκαινιάζεται µε το «Κάπτεν Μάρβελ – Πιο ψηλά, πιο µακριά, πιο γρήγορα» (εκδόσεις Οξύ) που θα δοθεί σε δύο τεύχη.

Πώς νιώθετε που είστε µέρος του κινηµατογραφικού σύµπαντος της Marvel;

Ενθουσιασµένος. Είναι σαν να µε έχουν προσκαλέσει σε ένα πάρτι. Ακούς για αυτούς που συµµετέχουν στο κινηµατογραφικό πάρτι της Marvel εδώ και κάποια χρόνια και τους θαυµάζεις. ∆ιότι ακούγεται σαν ένα καλό πάρτι. Μετά ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις πάρει ακόµα πρόσκληση και έτσι όταν παίρνεις την πρόσκληση αισθάνεσαι πολύ καλά. Ηµουν φαν του κόµικ, οπότε το ότι µπήκα σε αυτόν τον κόσµο και ζω κατά κάποιον τρόπο όσα θαυµάζω και αγαπώ είναι συγκινητικό.

Κάνατε τη δική σας έρευνα για την ιστορία και τους χαρακτήρες;

Ναι, ήθελα µια γρήγορη εκπαίδευση σε σχέση µε τους χαρακτήρες. Οπότε µου έστειλαν υλικό και το διάβασα. Μετά βασίστηκα στο σενάριο, το οποίο χειρίστηκα όπως οποιοδήποτε άλλο συγγραφικό έργο. Να σας πω κάτι ενδιαφέρον: η Captain Marvel ήταν ο αγαπηµένος χαρακτήρας του πατέρα µου όταν ήταν νέος. Οπότε µου είπε τα πάντα για αυτήν, µε οδήγησε από την ανδρική οπτική της ιστορίας στη θηλυκή πλευρά της. Και ήξερε ακριβώς ποιος ήταν ο χαρακτήρας που υποδύοµαι. Είµαι εδώ χάρη σε εκείνον.

Ο Τζουντ Λο ποζάρει με θαυμαστές της ταινίας (Φωτογραφία: AP Images)

Είναι ρίσκο, κατά τη γνώµη σας, που διαδραµατίζεται η ταινία στο παρελθόν;

Επρεπε να αναδηµιουργηθεί ένας ολόκληρος κόσµος µέσα από µια έξυπνη, στιβαρή διήγηση. Ηταν ο µόνος τρόπος για να δηµιουργηθεί η σύνδεση µε το πρωταρχικό σύµπαν της Marvel, το οποίο έχει χτιστεί πάνω σε στέρεες βάσεις... Σκηνοθέτες όπως o Τάικα Γουατίτι, που σκηνοθέτησε το «Thor: Ragnarok», και οι Αννα Μπόντεν και Ράιαν Φλεκ που σκηνοθέτησαν το «Captain Marvel» έχουν το χάρισµα της φρέσκιας οπτικής, του νέου οράµατος. Συχνά οι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες βάζουν στις µεγάλες παραγωγές το δικό τους χιούµορ και την ιδιοσυγκρασία, τη δική τους οξυδέρκεια. Το συστατικό που κρατάει τον κόσµο των υπερηρώων ζωντανό και νεανικό. Σίγουρα υπάρχει οµοιοµορφία µεταξύ των ταινιών της Marvel αλλά και µια αίσθηση πρωτοτυπίας σε καθεµία. Οπως όταν κάνεις επανέκδοση σε έναν παλιό δίσκο. Τον κρατάς στη ζωή.

Φορώντας το κοστούµι του ρόλου σας αισθανθήκατε ότι γίνατε κάποιος άλλος;

Απολύτως. Ενα κοστούµι επηρεάζει πάντα τον ηθοποιό. Μένω συχνά έκπληκτος από τη θέα στον καθρέφτη του εαυτού σου µε το τελικό κοστούµι ενός ρόλου. Σε βοηθάει πολύ να βρεις τις διαδροµές του χαρακτήρα που πρέπει να υποδυθείς. Πρόβαρα πολλές φορές το κοστούµι µου, τη µέρα όµως που τελείωσε το κοίταζα και το ξανακοίταζα. Ηταν συναρπαστικό. Η προσοχή στη λεπτοµέρεια και την ποιότητα όλων των κοστουµιών είναι εκπληκτική. Ολα τα κοστούµια είναι φανταστικά και αποπνέουν την αίσθηση κυριαρχίας της Starforce.

Πώς θα µας περιγράφατε τον ήρωα που ενσαρκώνετε;

Είναι ο διοικητής της Starforce, που είναι το πρωτοκλασάτο τµήµα των ειδικών δυνάµεων του στρατού των Κρι. Είναι επίσης µέντορας της Κάρολ Ντάνβερς και η εκπαίδευσή της είναι ένα είδος πειράµατος για εκείνον. Αισθάνεται υπεύθυνος για την καθοδήγηση και την οριοθέτηση των δυνάµεών της, τη λείανση των ικανοτήτων της όπως και να αποτρέπει την ανθρώπινη, πιο συναισθηµατική πλευρά της να βγαίνει στην επιφάνεια ώστε να είναι πιο συγκεντρωµένη και λιγότερο συναισθηµατική. Αυτός είναι και ο χαρακτήρας των πολεµιστών Κρι.

Τι προσπαθούν να πετύχουν οι Κρι;

Οι Κρι είναι µια κυρίαρχη και πολύ επιθετική φυλή, ένα εµπόλεµο έθνος που βρίσκεται σε αντιπαράθεση µε τους Σκραλ, τους οποίους θεωρούν τη µεγαλύτερη απειλή.

Η θεµατολογία της Marvel αγγίζει κοινωνικούς προβληµατισµούς;

Τα θέµατα των ιστοριών και οι συγκρούσεις των κόµικς σαφώς αφορούν διαχρονικά κοινωνικά ζητήµατα, τα οποία είναι και πολιτικά κατά κάποιον τρόπο. Πρόκειται για ιστορίες στις οποίες οι ήρωες παίρνουν δύναµη στα χέρια τους, ιστορίες ενδοσκόπησης όπου µαθαίνουν να αντιµετωπίζουν τη δύναµή τους και τη σκοτεινή πλευρά τους. Γι’ αυτό και είναι τόσο δηµοφιλείς.

Ο Τζουντ Λο ποζάρει με θαυμαστή της ταινίας (Φωτογραφία: AP Images)

Είναι οι υπερηρωικές περιπέτειες ο ιδανικός κινηµατογραφικός τόπος για τους ηθοποιούς;

Οι ηθοποιοί θέλουν να είναι σε ταινίες που βλέπει το κοινό. Θέλουν να είναι σε δηµοφιλείς ταινίες, όπως και να βρίσκονται σε έµπειρα, ασφαλή χέρια, ώστε να ξέρουν ότι γίνονται οι κατάλληλοι χειρισµοί σε ό,τι αφορά τη δουλειά τους και οι ίδιοι δείχνουν υπέροχοι. Είναι και αυτός ένας τρόπος να βγάλεις τον καλύτερό τους εαυτό και αυτή η ταινία δεν αποτελεί εξαίρεση. Οταν ακούς ότι πρόκειται για µια περιπέτεια στην οποία πρωταγωνιστούν η Μπρι Λάρσον και ο Σάµιουελ Λ. Τζάκσον, ξέρεις ότι θα έχεις καλή παρέα.

Ποια είναι η επαγγελµατική χηµεία που έχετε µε την Μπρι Λάρσον;

Είµαστε ο συνδυασµός της διασκέδασης. Συνηθίζω να λέω µεταφορικά ότι την παράξενη εκείνη ηµέρα που θα χρειαστεί να παίξεις «τένις», όπως αποκαλώ την ηθοποιία, θέλεις να βρίσκεσαι απέναντι σε κάποιον που αναβαθµίζει το παιχνίδι σου. Και η Μπρι ήταν εξαρχής στην πρώτη γραµµή του µετώπου. Ερχόταν στο πλατό µε εκπληκτική διάθεση, πολύ καλά προετοιµασµένη και πάντα ευδιάθετη, γεγονός που έκανε τη µέρα σου πιο διασκεδαστική – πολύ σηµαντικό.

Και τι καινούργιο έχει να δώσει η Captain Marvel στο κινηµατογραφικό σύµπαν της Marvel;

Η αναδροµή στην ίδρυση της «Ασπίδας», όπου βλέπουµε τους ήρωες να έχουν την άγνοια και τη λάµψη στα µάτια του πρωτόβγαλτου που ξαφνικά ανακαλύπτει ότι υπάρχουν παράλληλοι υπερηρωικοί κόσµοι, θα αρέσει πολύ. Το να έχεις έναν χαρακτήρα τόσο ισχυρό όσο η Captain Marvel ξαφνικά στην καλή πλευρά είναι καταπληκτικό. Το γεγονός ότι είναι γυναίκα ενισχύει αυτή την άποψη. Ενέχει το στοιχείο της θηλυκής δύναµης και ευφυΐας που προσδιορίζει και το φιλµ όπως και τον βασικό του χαρακτήρα και προσθέτει στο κινηµατογραφικό σύµπαν της Marvel ακόµη ένα... βέλος στη φαρέτρα του.

Τζουντ ΛοCaptain Marvel