Σινεμά|17.03.2020 17:48

Κορονοϊός: Δείτε τι κάνει ο Αλέξης που είναι σε καραντίνα

Newsroom

Σοβαροί λόγοι υγείας αναγκάζουν τον Αλέξη, έναν νεαρό φοιτητή να μείνει σπίτι του σε καραντίνα. Παρακολουθώντας διαδικτυακά κάμερες αγνώστων, γίνεται άθελά του μάρτυρας ενός φόνου και μπλέκει στον ιστό ενός κατά συρροή δολοφόνου. Θα μπορέσει να ξεσκεπάσει τον δολοφόνο ή θα πιαστεί και ο ίδιος στην παγίδα του;

Η ταινία Scopophilia είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και σήμερα την ανάρτησαν στο διαδίκτυο για ελεύθερη πρόσβαση από τον καθένα. «Η ιστορία του Αλέξη, που βρίσκεται σπίτι του σε καραντίνα, συνδέεται συμπτωματικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Η αλήθεια είναι όμως ότι περισσότερο θα δείτε τι να ΜΗΝ κάνετε αυτές τις μέρες, παρά τι να κάνετε», λέει στο ethnos.gr, η Ναταλία Λαμπροπούλου, που μαζί με την Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, έκαναν την σκηνοθεσία.

Οι φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου αποφάσισαν να είναι πλέον η Scopophilia ελεύθερη στο διαδίκτυο και να προσφέρουν με τον τρόπο αυτό διέξοδο ψυχαγωγίας σε μια περίοδο που λόγω κορονοϊού έχει ανασταλεί η λειτουργία των κινηματογράφων και ο κόσμος έχει κλειστεί στα σπίτια του. Όπως εξηγεί η κ. Λαμπροπούλου, «η Scopophilia είναι όρος της κινηματογραφικής ψυχαναλυτικής θεωρίας και είναι η ιδιαίτερη ευχαρίστηση που αντλεί κανείς από το να κοιτάζει. Ο κινηματογράφος αποτελεί και ο ίδιος ένα σκοποφιλικό μέσο, καθώς ο θεατής κοιτάζει μεν, αλλά το βλέμμα δεν του ανταποδίδεται. Το internet είναι ακόμη  ένα άλλο δημοφιλές σκοποφιλικό μέσο». Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν μέσα στο 2016, σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης, το σενάριο είναι του Σωτήρη Πετρίδη, ενώ το θέμα προέκυψε επειδή τα social media και η ανάπτυξη της τεχνολογίας απασχολούν τους νέους και φυσικά τους φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου.

Σημειώνεται πως η Scopophilia απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Maryland, στις ΗΠΑ. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή ταινία Computer Screen, ένα νέο σχετικά είδος ταινιών, που αφορά σε όσες αφηγούνται την ιστορία τους μέσα από τον υπολογιστή. 

Με άλλα λόγια βασίζεται στην ηδονοβλεπτική ματιά του διαδικτύου, καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται από οθόνες υπολογιστών. «Καθώς η αφήγηση της ταινίας βασίζεται στην έννοια της καραντίνας και του αυτοπεριορισμού αποφασίσαμε να αφήσουμε ελεύθερη την ταινία στο διαδίκτυο, ώστε ο καθένας να μπορεί να βιώσει μία κινηματογραφική εμπειρία από το σπίτι του αυτές τις ημέρες που οι κινηματογράφοι, τα θέατρα κτλ έχουν κλείσει και φυσικά πρέπει να μείνουμε σπίτι», επισημαίνει η Ναταλία Λαμπροπούλου.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: 

 

καραντίναταινίαΑΠΘ