Πολιτισμός|10.03.2022 07:45

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κορυφαία μπαλαρίνα των Μπολσόι ξεσπά κατά της Ρωσίας - «Ντρέπομαι για την πατρίδα μου»

Newsroom

Από μικρό παιδάκι, μία ζωή αφιερωμένη στο μπαλέτο! Η 30χρονη Όλγα Σμίρνοβα (Olga Smirnova), πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόι, είχε το όνειρο να χορέψει στα πιο διάσημα μπαλέτα του κόσμου και με τις φιγούρες της να μαγεύει το κοινό. Έχει χορέψει με τα Μπολσόι σε όλο τον πλανήτη, από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία. Η εισβολή στην Ουκρανία τα άλλαξε όλα στη ζωή της και η πρίμα μπαλαρίνα πλέον διατρανώνει την αντίθεση και την ...ντροπή της για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία

«Είμαι ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο από τα βάθη της ψυχής μου» δήλωσε η κορυφαία Ρωσίδα χορεύτρια που το 2011 εντάχθηκε στα περίφημα μπαλέτα Μπολσόι και έγινε πρίμα μπαλαρίνα το 2016. «Αισθάνομαι ντροπή για τη χώρα μου καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σφυροκοπά την Ουκρανία», υποστηρίζει σε ανάρτησή της στο Telegram. Η 30χρονη Σμίρνοβα ενώνει τις φωνή της με άλλες κορυφαίες Ρωσίδες μπαλαρίνες και άνδρες χορευτές που τάσσονται κατά της ρωσικής εισβολής, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Πριν από λίγες ημέρες, ο παγκοσμίου φήμης χορογράφος Αλεξέι Ρατμάνσκι, που γεννήθηκε στην Ουκρανία, είχε ζητήσει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου. Ο Ρατμάνσκι ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής επί μία τετραετία στα ρωσικά μπαλέτα Μπολσόι.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα που στις φλέβες της ρέει και ουκρανικό αίμα, παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις στην εμπόλεμη χώρα όπου έχει συγγενείς και φίλους . «Πιθανόν κάθε Ρώσος έχει συγγενείς ή φίλους που ζουν στην Ουκρανία. Ο παππούς μου είναι Ουκρανός κι εγώ είμαι κατά το 1/4 Ουκρανή», όπως λέει. Για τη Σμίρνοβα, «Συνεχίζουμε να ζούμε στον 20ο αιώνα, αν και διανύουμε τον 21ο».

 

«Τα πολιτικά ζητήματα σε μια σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία. Ήμουν πάντα περήφανη για τον ταλαντούχο ρωσικό λαό, για τα πολιτιστικά και αθλητικά μας επιτεύγματα. Τώρα (με) πονάει που άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ άλλοι δεν έχουν ένα σπίτι για να μείνουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Και ποιος θα το φανταζόταν ... ότι όλα αυτά θα συνέβαιναν σε εμάς, γιατί ακόμα κι αν δεν βρισκόμαστε στο επίκεντρο των εχθροπραξιών, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σε μια παγκόσμια καταστροφή», υπογραμμίζει η Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα.

Χορευτές των Μπολσόι αρνούνται να συνεχίσουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα 

 

Μόλις προχθές και ο Βραζιλιάνος χορευτής των περίφημων Μπαλέτων Μπoλσόι, Νταβίντ Μότα Σοάρες (David Motta Soares), ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. «Με μεγάλη μου θλίψη αποχωρώ από το Θέατρο Μπoλσόι, αφήνω τους δασκάλους, τους συναδέλφους, τους φίλους μου και τον τόπο που θεωρούσα σπίτι μου επί τόσα χρόνια», έγραψε ο 24χρονος χορευτής του κλασικού μπαλέτου στο Instagram.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ κάθε έναν από εσάς που με στηρίξατε για να βγάλω πέρα τις δύσκολες αλλά και τις καλές στιγμές της ζωής μου και της καριέρας μου. Αλλά, δεν μπορώ να συνεχίσω σαν να μην συνέβη τίποτα. Δεν μπορώ να πιστέψω πώς έγινε ξανά αυτό και νόμιζα ότι είχαμε πάρει μαθήματα από το παρελθόν», πρόσθεσε.

 

Ο Σοάρες υπογράμμισε: «έχω πολλούς φίλους και τις οικογένειές τους στην Ουκρανία και δεν μπορώ να φανταστώ καν πόσο υποφέρουν, η καρδιά μου είναι μαζί τους». Ο Νταβίντ Μότα Σοάρες μεγάλωσε στο Κάμπο Φρίο και έγινε δεκτός στη θρυλική σχολή χορού των Μπαλσόι σε ηλικία 12 ετών. Με μέντορα τον Βλαντίμιρ Νικόνοφ (Vladimir Nikonov) ο Σοάρες έχει χορέψει βασικούς ρόλους στα μαλέτα Ζιζέλ, Καρυοθραύστης και Λίμνη των Κύκνων, ενώ έχει πάρει μέρος και σε σύγχρονες παραγωγές. Με τα Μπαλέτα Μπολσόι έχει κάνει περιοδείες στην Ευρώπη, ην Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία.

 

Νωρίτερα και ο Ιάκοπο Τίσι, πρώτος χορευτής κλασικού μπαλέτου του θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας, αποφάσισε να θέσει τέρμα στην καριέρα του στη Ρωσία και να επιστρέψει στην Ιταλία.

Εικοσιεπτά ετών, με σπουδές χορού στο θέατρο Λα Σκάλα, ο Τίσι έγραψε στο διαδίκτυο ότι δεν ήταν εύκολο να εγκαταλείψει την δουλειά και τους συναδέλφους του. «Θα είμαι πάντα ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ποτέ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαδοθεί το μίσος, ο κόσμος θα έπρεπε να είναι γεμάτος αρμονία, ειρήνη, κατανόηση και σεβασμό» υπογράμμισε, μέσω ίντερνετ, ο Ιταλός χορευτής.

 

Βοήθεια για την Ουκρανία:

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Γιατροί του Κόσμου για την Ουκρανία & mdmgreece.gr
*
 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για Ουκρανία
Το Χαμόγελο του Παιδιού
ActionAid για Ουκρανία
Global Citizen - Τρόποι βοήθειας για την Ουκρανία

ΜπολσόιΡωσίαχορευτέςειδήσεις τώραπόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανία