Πολιτισμός|02.11.2022 17:47

Capoeira στο κέντρο του Πειραιά: Ρυθμός και μελωδίες… Βραζιλίας την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου

Μαίρη Τσίνου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ένα διαφορετικό βράδυ θα ζήσουν την Παρασκευή 4 Nοεμβρίου όσοι βρεθούν στο κέντρο του Πειραιά και συγκεκριμένα έξω από τη νέα στάση του μέτρο στο Δημοτικό Θέατρο. Εκεί, κατά τις 8:30 το βράδυ μια ομάδα, ντυμένη στα λευκά θα σχηματίσει έναν κύκλο, θα τραγουδήσει και θα «παίξει» capoeira! Πρόκειται για την roda de rua (παιχνίδι της capoeira) που διοργανώνει η σχολή Capoeira Motumbo de Dandara, η οποία βρίσκεται στον Πειραιά.

H Capoeira είναι μια αφροβραζιλιάνικη πολεμική τέχνη με έντονα στοιχεία μουσικής, χορού, αυτοσχεδιασμού και παιχνιδιού. Προάγει την ολοκληρωμένη σωματική άσκηση, τη ροή και το συντονισμό στην κίνηση, το ομαδικό πνεύμα και την βαθύτερη αντίληψη του ρυθμού. Ξεκίνησε ως τρόπος αυτοάμυνας των άοπλων Αφρικανών σκλάβων κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας στην Βραζιλία, τον 16ο αιώνα. Μεταμφιέζοντας την πάλη σε χορό, μουσική και τραγούδι, κατόρθωσαν να εξασκούνται και να προετοιμάζουν την επανάστασή τους, χωρίς να τους αντιλαμβάνονται οι αφέντες τους.

Τι είναι Roda όμως; H Capoeira «παίζεται» μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο, την Roda. Οι κινήσεις που γίνονται μέσα στον μικρόκοσμο της Roda συμβολίζουν τις μάχες για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ειρήνη που δίνονται στον μεγάλο κύκλο της ζωής.

Η Bateria (ορχήστρα) αποτελείται από παραδοσιακά μουσικά όργανα της capoeira, τρία Berimbaus (Gunga, Medio, Viola), δύο Pandeiros, ένα Atabaque, ένα Agogo και ένα Reco-reco, αλλά αυτή η μορφή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις συνήθειες της ομάδας Capoeira ή το στυλ της Roda.Το παιχνίδι παίζεται από δύο άτομα που ξεκινούν γονατίζοντας στο έδαφος μπροστά από τα «Berimbaus». Οι δύο παίκτες δίνουν τα χέρια σε ένδειξη φιλίας και σεβασμού και μπαίνουν στην Roda. Ένα παιχνίδι Capoeira δεν είναι ανταγωνιστικό και δεν έχει στόχο τον τραυματισμό του αντιπάλου. Σκοπός είναι ένας όμορφος και αρμονικός «διάλογος», σαν μια συζήτηση στην οποία οι δύο παίκτες συνομιλούν με τα σώματά τους.

Τα μαθήματα Capoeira στον Πειραιά ξεκίνησαν το 2013 από τον Instrutor Simba Safari υπό την επίβλεψη του Mestre Jason. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τη σελίδα της ομάδας στο Facebook, Capoeira Piraeus Motumbo de Dandara ή μπείτε στο capoeira-piraeus.gr.

 

Info: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου

ώρα: 8:30 μ.μ., έξω από τη στάση του μετρό «Δημοτικό θέατρο» στον Πειραιά

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

χορόςΔημοτικο Θέατρο ΠειραιάΠειραιάςειδήσεις τώραπολεμικές τέχνες