Πολιτισμός|21.05.2019 16:58

«Πόντιοι Πιλάτοι» ΝΔ και Ποτάμι για την προστασία των µνηµείων πολιτισμού

Γιώργος Βαϊλάκης

«Τι πρόκειται να πράξει το υπουργείο Πολιτισµού για να διασφαλίσει ότι η πολιτιστική κληρονοµιά της χώρας ανήκει και προστατεύεται αποκλειστικά από το ελληνικό κράτος, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγµά µας;»: Αυτό ερωτούσε πέρυσι τον Οκτώβριο η τοµεάρχης Πολιτισµού και Αθλητισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, µε αφορµή τότε το «καυτό» ζήτηµα της δηµοσιοποίησης της λίστας του Υπερταµείου Ιδιωτικοποιήσεων, στην οποία συµπεριλαµβάνονταν 2.330 µνηµεία.

Και να που την προηγούµενη εβδοµάδα ψηφίστηκε στη Βουλή (13/5/2019) η εµβληµατική νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού για τη θεσµική θωράκιση της κυριότητας και της διαχείρισης των ακινήτων της πολιτιστικής κληρονοµιάς που χρονολογούνται και µετά το 1453 – αλλά η Ν∆ και το Ποτάµι ψήφισαν «παρών»... Να υπενθυµίσουµε ότι πρόκειται για µια νοµοθετική ρύθµιση που διασφαλίζει στο διηνεκές την κυριότητα και διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και µνηµείων ανεξαρτήτως χρονολόγησής τους – κάτι που ήταν απαραίτητο ώστε να µην υπάρξουν ποτέ ξανά προβλήµατα όπως εκείνα που προέκυψαν µε την υπόθεση του Υπερταµείου. Μάλιστα, µε τη συγκεκριµένη ρύθµιση θεσπίζεται προστατευτικό καθεστώς και για τους οργανωµένους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ επεκτείνεται το υφιστάµενο προστατευτικό καθεστώς στο σύνολο των αρχαίων ακινήτων µνηµείων, ανεξαρτήτως της χρονολόγησής τους (το οποίο περιοριζόταν σε αυτά που χρονολογούνται έως και το 1453).

Ανακοίνωση του υπουργείου

Ύστερα απ’ όλα αυτά σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ επιτίθεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στη Ν∆ και στο Ποτάµι που ψήφισαν «παρών» στη νοµοθετική ρύθµιση που θωρακίζει τα αρχαία. «Πολιτιστική κληρονοµιά για τη Ν∆ φαίνεται πως σηµαίνει αρχικά µια υποκριτική ανησυχία σε υψηλούς τόνους, που στη συνέχεια αναπτύσσεται σε πολιτική εκµετάλλευση, σε επιθέσεις και κοινή ρητορική προκειµένου να καλύψει την υπογραφή που έχουν βάλει οι υπουργοί της το 2013-2014 σε µεταβιβάσεις στο ΤΑΙΠΕ∆ ακινήτων πολιτιστικής κληρονοµιάς, όπως είναι τα ακίνητα Πλάκας, αλλά και πωλήσεις δηµοσίων ακινήτων µε δυσµενέστατους όρους, µεταξύ αυτών και του ίδιου του κτιρίου που στεγάζεται το ΥΠΠΟΑ» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ σε άλλο σηµείο υποστηρίζει ότι: «Η Ν∆ δεν είχε το κουράγιο, τη συνέπεια και την πολιτική εντιµότητα απέναντι στην πολιτιστική κληρονοµιά να ξεπεράσει τον τακτικισµό της και ψήφισε “παρών” στη Βουλή υιοθετώντας στάση Πόντιου Πιλάτου, το ίδιο έκανε και το Ποτάµι. Ωστόσο, το “παρών” σε µια εµβληµατική νοµοθετική ρύθµιση συνταγµατικού επιπέδου (...) όχι απλώς κρίνεται ως έλλειµµα ευθύνης, αλλά δηµιουργεί ένα µεγάλο ερωτηµατικό.

Καµιά πειστική απάντηση από την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Γιώργο Μαυρωτά

Το κεντρικό ερώτηµα, λοιπόν, στο οποίο οφείλει να απαντήσει η αξιωµατική αντιπολίτευση είναι αν νίπτει τας χείρας της απέναντι στην κυριότητα της πολιτιστικής κληρονοµιάς ή απέναντι στη  διαχείρισή της. ∆εν θέλουµε να πιστεύουµε ότι η Ν∆ έχει δεύτερες σκέψεις απέναντι στην κυριότητα, φαίνεται όµως ότι έχει δεύτερες σκέψεις σε σχέση µε τη διαχείριση...». Απαντώντας η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε το εξής: «Η κυβέρνηση νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί για τους ανεύθυνους χειρισµούς της που οδήγησαν χιλιάδες µνηµεία και αρχαιολογικούς χώρους στο Υπερταµείο Ιδιωτικοποιήσεων. Επί έναν ολόκληρο χρόνο ποιούσαν την νήσσαν και τώρα, προεκλογικά, µετά από επίµονη πίεση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, έφεραν µία τροπολογία για να διασφαλίσουν το προφανές: Οτι η ελληνική πολιτιστική κληρονοµιά δεν πωλείται. Θέλει πολύ θράσος να µιλούν αυτοί που ξεπούλησαν τα πάντα στο Υπερταµείο Ιδιωτικοποιήσεων. Φαίνεται, τους ενοχλεί πολύ ότι είµαστε πάντοτε παρόντες... Γι’ αυτό το ιστορικό, δικό τους ολίσθηµα θα εξακολουθούν να απολογούνται εις το διηνεκές».

Αντιστοίχως, κύκλοι της Ν∆ υποστήριζαν πως το «παρών» στην ψηφοφορία αφορά στο ότι «η κυβέρνηση διασφαλίζει τα αυτονόητα για προεκλογικούς λόγους, ύστερα από σειρά λαθών και υποτίµησης του ζητήµατος για έναν χρόνο». Αραγε για τη Ν∆ δεν ισχύει µπροστά σ’ ένα τέτοιο ζήτηµα εθνικής σηµασίας έστω και το «κάλλιο αργά παρά ποτέ;». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταµιού και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Μαυρωτάς, εξήγησε στο «Εθνος» τον λόγο για τον οποίο και το κόµµα του ψήφισε «παρών»: «Σε όλες τις τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση στο νοµοσχέδιο που αφορούσε µια απλή κύρωση δωρεάς, το Ποτάµι ψήφισε “παρών” χωρίς να µπει στην ουσία, καταδικάζοντας τη διαδικασία, γιατί τα νοµοσχέδια δεν µπορεί να είναι ξενιστές τροπολογιών».

ΥΠΠΟΑαρχαιολογικοί χώροιΌλγα Κεφαλογιάννη