Πολιτισμός|11.09.2019 13:16

Η «Ιφιγένεια» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Μαρία Ριτζαλέου

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο της περιοδείας της η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που έφτασε μέχρι την Επίδαυρο, αλλά και την Κύπρο, παρουσιάζεται για τρεις τελευταίες παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο από την Παρασκευή 20 ως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Σε νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, η «Ιφιγένεια» αποτελεί μια από τις πέντε τραγωδίες του Ευριπίδη με θέμα από τον Τρωικό κύκλο και μαζί με τις Βάχκες είναι τα δύο τελευταία δράματά του.

Η Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική περίοδο 2016 ερμηνεύει το ρόλο της Ιφιγένειας. Ο Γιώργος Γλάστρας τον Αγαμέμνονα, η Μαρία Τσιμά -αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια- την Κλυταιμήστρα, ο Γιώργος Καύκας τον Πρεσβύτη, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος τον Μενέλαο, ο Χρίστος Στυλιανού τον Αγγελιοφόρο και ο Θανάσης Ραφτόπουλος τον Αχιλλέα.

Η τραγωδία εστιάζει στην απόφαση του Αγαμέμνονα, αρχιστράτηγου των Αχαιών, να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια, ώστε να μπορέσει να σαλπάρει για την Τροία ο ελληνικός στόλος, που έχει ακινητοποιηθεί λόγω άπνοιας στην Αυλίδα. Έτσι, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα, με το πρόσχημα του γάμου της με το πρωτοπαλίκαρο των Αχαιών, τον Αχιλλέα, προτού αναχωρήσουν για τον πόλεμο. Η ευγενική Ιφιγένεια συμφιλιώνεται με την τραγική μοίρα της και αποδέχεται να θυσιαστεί υπέρ πατρίδας. Στο τέλος του έργου, ένας αγγελιοφόρος ανακοινώνει στην Κλυταιμήστρα ότι η Ιφιγένεια εξαφανίστηκε από τον βωμό προτού δεχτεί το θανάσιμο χτύπημα.

«Στο τέλος της ζωής του ο Ευριπίδης μας δίνει ένα έργο μεταπτώσεων και συνεχόμενων διλημμάτων, έμπλεο ειρωνείας και αναπάντεχων κωμικών στιγμών. Εμποτισμένο από την ατμόσφαιρα της εποχής του, με την Αθηναϊκή Δημοκρατία να παραπαίει και την ήττα στον Πελοποννησιακό πόλεμο να πλησιάζει, το έργο αποτυπώνει έναν κόσμο όπου η πίστη στον ηρωισμό και τις πατριαρχικές αξίες έχει κλονιστεί. Μόνες σταθερές, σε έναν κόσμο μεταβατικό, παραμένουν ο αγώνας για την εξουσία, η αναπόδραστη ανάγκη που συντρίβει ζωές και ο ασύμπτωτος χρόνος των καλών προθέσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφές. Ο Ευριπίδης δημιουργεί μία ηρωίδα που αποφασίζει τη θυσία της, υπό από το βάρος της ανάγκης. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια ρομαντική αυτοθυσία, ούτε με ένα μονοδιάστατο πατριωτικό δράμα, αλλά με μια περίπτωση διαρκούς πάλης και ανισορροπίας, μια ιστορία ανατροπών, που θέτει τις βάσεις του μελλοντικού αιτήματος ενός ιδανικού ανθρώπου, όπου οι κοινωνικές απαιτήσεις δεν θα τον συντρίβουν, αλλά θα συμπορεύονται με την ελευθερία της σκέψης, της βούλησης και του προσωπικού καλού», αναφέρει ο σκηνοθέτης, Γιάννης Καλαβριανός.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης έκαναν η Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα και η Ράνια Υφαντίδου, η μουσική σύνθεση και διδασκαλία του Θοδωρή Οικονόμου, η κίνηση του Δημήτρη Σωτηρίου και στο χορό συμμετέχουν οι: Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δανάη Επιθυμιάδη, Αίγλη Κατσίκη, Λήδα  Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Αλεξία Μπεζίκη, Ζωή Μυλωνά, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κατερίνα Παπαδάκη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, εηνώ επί σκηνής είναι ο μουσικός Δημήτρης Χουντής.

ΙφιγένειαΒασιλικόΚΘΒΕ