Εκκλησία|25.11.2018 14:48

Σύνοδος στο Φανάρι στις 27 Νοεμβρίου για Ουκρανία και Ελλάδα

Μαρίνα Ζιώζιου

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετές μέρες, η Σύνοδος της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου θα συνέλθει στις 27 Νοεμβρίου για να συζητήσει μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων για το Φανάρι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Έθνους» τα θέματα που θα απασχολήσουν, κυρίως, του ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου που θα συνεδριάζουν για τρεις μέρες αναμένεται να είναι: ο Τόμος Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, οι προτάσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης στην Ελλάδα, καθώς και το πολυσυζητημένο «σχέδιο Συμφωνίας 15 σημείων» μεταξύ Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Για το ζήτημα της Ουκρανίας ήδη η Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου μας έχει δώσει μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει… Πριν λίγες μέρες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει την απόφαση του Οικουμενικού Θρόνου για την χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Επισημαίνει μάλιστα ότι, ενώ η διαδικασία προετοιμασίας της Κληρολαϊκής Συνέλευσης (SOBOR) της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της «Ενοποιητικής Συνόδου», η οποία θα πραγματοποιηθεί, αν όλα πάνε καλά, εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα εγκρίνει το τελικό κείμενο του Τόμου για την Αυτοκεφαλία και θα περιμένει από την «Ενοποιητική Σύνοδο» να εκλέξει τον Προκαθήμενό της, ώστε εντός του έτους να του δοθεί ο Τόμος Αυτοκεφαλίας. Στην «Ενοποιητική Σύνοδο» της Ουκρανίας θα συμμετάσχουν όλοι οι ιεράρχες, από οποιαδήποτε εκκλησιαστική δικαιοδοσία, και από την οποία θα προκύψει ο νέος Προκαθήμενος της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Να θυμίσουμε ότι στις 3 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, και υπέγραψαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Διμερή Συμφωνία Συντονισμού και Συνεργασίας. Μάλιστα, τότε και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για ιστορική μέρα για τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ουκρανία, ενώ για την υπογραφείσα Συμφωνία ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωνε ότι «θα επισπεύσει την έκδοση του Τόμου αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Ουκρανία».

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου θα συζητήσει και για τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και δεν είναι άλλα από τις προτάσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και το πολυσυζητημένο «σχέδιο Συμφωνίας 15 σημείων» μεταξύ Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Από την επόμενη κιόλας μέρα των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών υπήρξαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια του Οικουμενικού Θρόνου που δεν είχε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση για θέματα μάλιστα που το αφορούσαν. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι οι μητροπόλεις των Νέων Χωρών (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, τα νησιά του Β. Αιγαίου) υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα Δωδεκάνησα υπάγονται άμεσα στο Πατριαρχείο και η δε Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει ημιαυτόνομο καθεστώς, υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, ενώ στις 10 Νοεμβρίου μετέβη στο Φανάρι ο κ. Γαβρόγλου για να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μείζον θέμα που τέθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη συζήτησή του με τον κ. Γαβρόγλου ήταν οι κυβερνητικές προτάσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση και δευτερευόντως το σχέδιο συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου και ειδικότερα το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια μέρα και μάλιστα αργά το βράδυ η Εκκλησία Κρήτης με ανακοίνωσή της εξέφραζε την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια της προς την Ελληνική Πολιτεία, καθώς όπως υποστήριζε δεν είχε ουδεμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση για όσα ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Οι Ιεράρχες της Μεγαλονήσου υπογράμμιζαν τότε πως διαφωνούν με την «θρησκευτική ουδετερότητα της Ελλάδος» και με την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος και όχι μόνο. 

Η Ιεραρχία λοιπόν της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου θα τοποθετηθεί για τις συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ για το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών υπάρχει η σκέψη να ορίσει τριμελή αντιπροσωπεία αρχιερέων, η οποία θα διαπραγματευτεί μόνη της το ζήτημα με την κυβέρνηση. Όπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου «η Εκκλησία της Ελλάδος διαπραγματεύεται για τα δικά της ζητήματα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα δικά του».

Επίσης, για σήμερα Κυριακή 25 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η συνάντηση με τους Μητροπολίτες και τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΣύνοδος Οικουμενικού ΘρόνουΟικουμενικό Πατριαρχείο