Food & Drink|02.08.2020 13:20

4 ιδέες με τσένταρ: Πορτοκαλί έρωτας με την πρώτη μπουκιά

Βαγγέλης Δρίσκας

Στην Αγγλία το ονομάζουν και «τυρί του αγρότη», καθώς παρασκευάστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1200 στο Τσένταρ της κομητείας Σόμερσετ στη νοτιοδυτική Αγγλία. Η πόλη έδωσε επίσης το όνομά της στην ξεχωριστή διαδικασία τυροκομίας – γνωστή ως cheddaring. Η μάζα που δημιουργείται αφού το γάλα ζυμωθεί και πήξει κόβεται σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο, πιέζονται και αποβάλλουν τον ορό γάλακτος. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μερικές φορές ακόμα, με αποτέλεσμα ένα στεγνό ημίσκληρο τυρί με μοναδική υφή.

Το χρώμα του εξαρτάται από το είδος του γάλακτος, από την τροφή των ζώων και από την ωρίμανση. Ειδικότερα, το πορτοκαλί χρώμα οφείλεται στους σπόρους αννάτο, μιας φυτικής χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιούν σε πολλές χώρες στη μαγειρική και στη βιομηχανία τροφίμων.

Το ιδιαίτερα αγαπητό αυτό τυρί πρωτοπαρασκευάστηκε στο Τσένταρ της κομητείας Σόμερσετ

Το ήπιο τσένταρ ωριμάζει στους 3 μήνες και είναι πλήρως ώριμο μετά τους 9 μήνες. Στην αγορά βρίσκουμε έξτρα ώριμο 18 και περισσότερων μηνών. Η γεύση του είναι απαλή όταν είναι φρέσκο και αποκτά οξύτητες και εντάσεις όσο ωριμάζει. Η υφή του είναι πιο βελούδινη όταν είναι φρέσκο και με την πάροδο του χρόνου γίνεται πιο σκληρή και θυμίζει ώριμη παρμεζάνα. Φτιάχνεται σε μεγάλα κεφάλια, πάνω από 20-25 κιλά. Υπάρχουν αναφορές για κεφάλι των 500 σχεδόν κιλών που προσφέρθηκε ως γαμήλιο δώρο στη βασίλισσα Βικτώρια.

Με την πλούσια γεύση του και με την ποικιλία σε υφές και χρώμα, έχει κατακτήσει όλο το κόσμο και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά. Στην Αγγλία υπάρχουν δεκάδες είδη τσένταρ, που είναι ζυμωμένα με ξηρούς καρπούς, με φρούτα, με κρασί, με μυρωδικά, με μπαχαρικά, με πιπεριές τσίλι ή με τσάτνεϊ.

Στην Αγγλία το τσένταρ το ονομάζουν και «τυρί του αγρότη»

Ιδανικό για μαγείρεμα, γίνεται υπέροχη σάλτσα για ζυμαρικά, λαχανικά, και κυρίως για νάτσος και πατάτες. Ποιος δεν ξέρει το περίφημο macaroni and cheese ή δεν έχει δοκιμάσει Tex-Mex κουζίνα με σάλτσα τσένταρ; Από σούπα μέχρι ντιπ, σε αλμυρές ζύμες, σε τάρτες και πίτσες, προσθέτει γεύση και χρώμα. Επιπλέον, είναι σούπερ θρεπτικό, αφού περιέχει βιταμίνες, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Και μην ξεχνάτε: Το τσένταρ τρώγεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οπότε αφήστε το για λίγη ώρα εκτός ψυγείου πριν το καταναλώσετε.

To ημίσκληρο τυρί με την εξαιρετική υφή είναι πραγματικά πολύ αγαπητό

Διατηρήστε το τυλιγμένο πρώτα με λαδόκολα και μετά με μεμβράνη τροφίμων, στο συρτάρι των λαχανικών. Το τσένταρ θέλει σταθερή θερμοκρασία και καλή συσκευασία για να μη στεγνώσει και ξεραθεί. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στην υγρασία για να μη μουχλιάσει. Τριμμένο μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη, αλλά, επειδή αλλάζει η υφή του, είναι πλέον κατάλληλο μόνο για μαγείρεμα.

4 συνταγές με τσένταρ

Σάλτσα τσένταρ

Καπνιστά φιλέτα κοτόπουλου με τσένταρ και μπέικον

Γκρατέν με πατάτες, κουνουπίδι και τσένταρ

Melt με ζαμπόν και τσένταρ

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

τυρίτσένταρσυνταγές