Food & Drink|26.12.2020 10:06

Τι κάνουμε με τη γαλοπούλα που περίσσεψε;

Newsroom

Τη μαρινάρατε, την ψήσατε, την κόψατε, τη σερβίρατε, αλλά, μεγάλο το πουλερικό, στο τέλος περίσσεψε αρκετή. Δεν χρειάζεται να πάει χαμένη. Αν είναι μπόλικη, βάλτε ένα μέρος της στην κατάψυξη για πιο μετά. Όση κρατήσετε στο ψυγείο (διατηρείται για τρεις με τέσσερις μέρες) μπορείτε να τη μεταμορφώσετε σε κάτι καινούργιο ‒ λίγη γαλοπούλα εδώ, λίγη γαλοπούλα εκεί. Το κρέας της έχει σχετικά ουδέτερη γεύση και μπορεί να συνδυαστεί με ζυμαρικά, με ζύμες, με λαχανικά, με τυριά και αλλαντικά, ενώ καλοδέχεται και τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Με ένα μικρό «μοντάζ» πολλά μπορείτε να φτιάξετε στα γρήγορα. Εμείς σας δίνουμε μερικές απλές, βολικές ιδέες, αλλά μπορείτε πάντα να αυτοσχεδιάσετε με ό,τι έχετε διαθέσιμο στα ντουλάπια ή στο ψυγείο σας. Γιατί, είπαμε, δεν πετάμε τίποτα.

Αν κοπιάσατε τον τελευταίο καιρό και θέλετε ένα διάλειμμα από την κουζίνα ή αν είστε βιαστικοί, ένα σάντουιτς είναι η πιο απλή λύση. Σε μια τσιαπάτα ή σε μερικές φέτες χωριάτικου ψωμιού βάλτε γαλοπούλα, καπνιστό μπέικον, κασέρι σε φέτες, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα. Με τα ίδια ακριβώς υλικά και ψωμί του τοστ, λευκό ή ολικής άλεσης, μπορείτε να φτιάξετε και club sandwich. Κι αν σας αρέσει το αβοκάντο, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαγιονέζα με μια σάλτσα με μισό (ώριμο) αβοκάντο, το οποίο θα χτυπήσετε στο multi με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι, ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, ένα κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού.

Ένας άλλος, εξίσου εύκολος δρόμος, χωρίς μαγείρεμα, ιδίως στην περίπτωση που θέλετε να φανείτε πιο εγκρατείς, είναι να ετοιμάσετε μια σαλάτα. Αναμείξτε μερικά κομμάτια από τo ψητό πουλερικό που περίσσεψε με λεπτοκομμένες φέτες πορτοκαλιού, ρόκα και άλλα πράσινα σαλατικά της αρεσκείας σας και χτυπήστε στα γρήγορα ένα dressing με ελαιόλαδο, λευκό μπαλσάμικο, μουστάρδα και λίγο χυμό πορτοκαλιού. Κι αν έχετε λίγο χρόνο παραπάνω (και μερικές αντσούγιες) φτιάξτε μια χορταστική και νόστιμη σαλάτα του Καίσαρα παραλλάσσοντας ελαφρά αυτή την κλασική συνταγή.

Άλλες ιδέες; Αξιοποιήστε τη γαλοπούλα σε μια κρέπα με διάφορα τριμμένα τυριά και μανιτάρια, αλλά και σε μια τάρτα ή σε μια πίτα, είτε με σπιτικό, είτε με έτοιμο φύλλο. Δεν είναι δύσκολο. Σοτάρετε λίγο κρεμμύδι, προσθέτετε πράσο, καρότο και θυμάρι, τα αφήνετε για λίγο ακόμη στο τηγάνι, τα περιχύνετε με ζωμό λαχανικών. Τα αφήνετε να στη φωτιά μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους, προσθέτετε λίγη κρέμα γάλακτος και τη γαλοπούλα κομμένη σε μικρά κομμάτια και, δύο-τρία λεπτά αργότερα βγάζετε το τηγάνι από την εστία, προσθέτετε και λίγη κεφαλογραβιέρα κι έχετε μια ωραιότατη γέμιση.

Και μια μακαρονάδα πάντως είναι καλή λύση. Βράζετε πένες (για λίγο λιγότερο χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στη συσκευασία). Σοτάρετε σε ένα τηγανάκι λίγο κρεμμύδι, προσθέτετε μανιτάρια κομμένα σε φετούλες κι όταν να μαλακώσουν συμπληρώνετε με ψιλοκομμένο σκόρδο και λίγο θυμάρι, φρέσκο ή ξερό. Τα βάζετε όλα σε ένα πυρέξ μαζί με τη γαλοπούλα κομμένη σε κομμάτια, προσθέτετε κρέμα γάλακτος και τριμμένη γραβιέρα και τα ανακατεύετε. Ένα τεταρτάκι στο φούρνο κι έχετε ένα φαγητό εύκολο και νόστιμο.

Κι αν θέλετε κάτι πιο εξωτικό, έτσι για αλλαγή, μια που συνήθως τις γιορτές τείνουμε να κινούμαστε λίγο πιο κλασικά, πιο παραδοσιακά, στα μαγειρέματά μας, βάλτε τη γαλοπούλα, κομμένη σε μικρά κυβάκια με noodles και λαχανικά σε ένα τηγάνι ή σε ένα γουόκ, πατώντας σ’ αυτή τη συνταγή ή, εναλλακτικά, φτιάξτε ένα εύκολο κι ευωδιαστό κάρι. Η εκτέλεση είναι παιχνιδάκι. Σοτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο τηγάνι για μερικά λεπτά, μετά βάζουμε ψιλοκομμένο σκόρδο, κάρι σε σκόνη, τσίλι, κόλιανδρο, τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και την έτοιμη γαλοπούλα, κομμένη σε κομμάτια, και στη συνέχεια γάλα ή γάλα καρύδας. Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Και για συνοδευτικό βράζουμε λίγο μπασμάτι.

πίτεςζυμαρικάγαλοπούλασάντουιτςσαλάτες