Food & Drink|04.01.2021 10:55

Ένα βιβλίο για την «πράσινη» πλευρά της ελληνικής κουζίνας

Newsroom

Mπάμιες, φασολάκια, γεμιστά και μπριάμ, χόρτα γιαχνί, φασολάδα, ρεβιθάδα, φάβα, γίγαντες, ψευτοκεφτέδες κάθε λογής... Η ελληνική κουζίνα έχει μια μεγάλη συλλογή από πιάτα βασισμένα στα όσπρια, τα δημητριακά, τα χόρτα, τα ζαρζαβατικά και το ελαιόλαδο, που είναι από τα θεμέλια της μαγειρικής μας παράδοσης. Βασικά συστατικά του καθημερινού τραπεζιού τις εποχές που το κρέας ήταν πολυτέλεια, ακόμη κι όταν η κατανάλωση του λευκού και κόκκινου κρέατος αυξήθηκε κατά πολύ, παραμένουν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής μαγειρικής ταυτότητας. 

Οι αυστηρά χορτοφάγοι πληθαίνουν στη χώρα μας όπως και στο εξωτερικό. Είναι αρκετοί εκείνοι που αποφασίζουν να εξοβελίσουν τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους, ενώ αυξάνονται τα εστιατόρια και τα εξειδικευμένα καταστήματα που καλύπτουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σύγχρονου βιγκανισμού. Στην Ελλάδα πολλές επιλογές ήταν πάντα εκεί, συνθέτοντας ένα χρωματιστό γευστικό καμβά, πλούσιο σε εναλλαγές. Αυτό ακριβώς έχει σκοπό να θυμίσει το My Greek Vegan Food, το δεύτερο (μετά το My Greek Taverna) βιβλίο της ξενόγλωσσης μαγειρικής σειράς «My Greek» της Ιωάννας Παυλάκη, το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Τις συνταγές του υπογράφει η food blogger Εύα Μονοχάρη, γνωστή ως Funky Cook, η οποία από το 2007 που ξεκίνησε το ομώνυμο blog της μάς έχει τρατάρει πολλές ωραίες μαγειρικές ιδέες.

Οι δυο τους θέλησαν να αναδείξουν την κουζίνα του τόπου μας ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή. Τα πιάτα που προτείνουν είναι πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία, με φρέσκα, εποχιακά υλικά, που επιπλέον είναι και αρκετά οικονομικά. Λαδερά, πίτες, όσπρια, σαλάτες, ορεκτικά, «διάσημα» ελληνικά πιάτα στη vegan εκδοχή τους αλλά και παραδοσιακά γλυκά συνθέτουν ένα εύχρηστο και μοντέρνο «πράσινο» ανθολόγιο της ελληνικής κουζίνας. Το βιβλίο περιέχει 65 συνταγές. Δεν απευθύνεται μόνο στους αυστηρά χορτοφάγους, αλλά και σε όσους θέλουν να εντάξουν μια πιο υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον μαγειρική στην καθημερινότητά τους και υιοθετήσουν μια πιο θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή.

Σπουδαία τα λάχανα λοιπόν (ακόμη κι αν καμιά φορά τείνουμε να πιστεύουμε το αντίθετο), σπουδαία και τα φασολάκια ή τα βλήτα, σπουδαία και τα κουνουπίδια. Πλούσια διατροφικά και ταυτόχρονα πολύ οικεία. Η ελληνική κουζίνα διαθέτει μία τεράστια γκάμα από πρώτες ύλες που μπορούν να δώσουν νοστιμότατα πιάτα για τους vegan και για όσους θέλουν να αποφύγουν για λίγο ή περισσότερο τα ζωϊκά προϊόντα, όπως και μια μεγάλη παρακαταθήκη συνταγών. Η συνταγή για κουνουπίδι καπαμά που θα βρείτε στις σελίδες του νέου βιβλίου μαγειρικής που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο (θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να το αγοράσετε και μέσω του site e-pediobooks.gr) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Κουνουπίδι καπαμά

Είναι μία συνταγή που μαγειρεύεται σε όλη την Ελλάδα από τα παλιά χρόνια της παράδοσης, όταν το φτωχικό σπιτικό έπρεπε να μεταμορφώσει σε χορταστικό κυρίως πιάτο, ένα απλό λαχανικό. Το όνομά του, το πήρε από την τεχνική του, που σημαίνει μαγειρευτό της κατσαρόλας που σιγοψήνεται με κλειστό το καπάκι.

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Μερίδες: 4

Υλικά

  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κιλό κουνουπίδι, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 κ.σ. ξίδι κόκκινο καλής ποιότητας
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 250 ml ζωμός λαχανικών καυτός
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 150 ml χυμός ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ ανακατεύοντας διαρκώς.

2. Προσθέτουμε το κουνουπίδι ανακατεύοντας για 3΄ επιπλέον. Σβήνουμε με το ξίδι και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

3. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Για ένα ακόμα πιο χορταστικό πιάτο, σοτάρουμε και μερικές πατάτες κομμένες κυδωνάτες μαζί με το κουνουπίδι.

veganελληνική κουζίναβιβλίο μαγειρικήςβιβλίο