Food & Drink|01.04.2021 09:01

Μαγειρεύουμε χταπόδι με 5 διαφορετικούς τρόπους

Newsroom

Ξιδάτο ή ψητό στα κάρβουνα, το χταπόδι είναι φοβερός μεζές. Εκλεκτή συντροφιά για ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο. Και μαγειρευτό, όμως, είναι θαυμάσιο. Δίνει πιάτα με γεμάτη γεύση. Μόνο που καμιά φορά κάνει το... ζόρικο, ακόμη κι αν μείνει για αρκετή ώρα στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, με κλειστό το καπάκι. Γιατί για να τρυφερέψει (κι εδώ δεν εννοούμε να γίνει πλαδαρό, χρειάζεται, έστω, λίγο, να κρατάει στο δόντι) πρέπει να είναι καλά χτυπημένο. Οι ψαράδες τα χταπόδια που πιάνουν τα πετάνε και τα ξαναπετάνε στα βράχια της ακτής σαράντα και πενήντα φορές και τα τρίβουν κυκλικά στο έδαφος ακριβώς για αυτό το λόγο ‒ η συγκεκριμένη διαδικασία, που ονομάζεται παραγούλιασμα, γίνεται και με ειδικές συσκευές, τις παραγουλιάστρες.

Όταν το διαλέγετε, έχετε κατά νου ότι όταν είναι φρέσκο το χταπόδι έχει γκριζόλευκο χρώμα και μυρίζει θάλασσα. Η πιο εύκολη λύση είναι να ζητήσετε από τον ιχθυοπώλη να σας το καθαρίσει. Αλλιώς, επιστρέφοντας στο σπίτι, κάνετε μια τομή στη βάση της κουκούλας, την γυρνάτε, αφαιρείτε τα εντόσθια και στη συνέχεια κόβετε το δόντι (βρίσκεται σε μια τρύπα στο σημείο όπου ξεκινάνε τα πλοκάμια) και τα μάτια. Μια που το χταπόδι μαγειρεύεται ωραιότατα με τα υγρά του, δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε νερό. Επειδή ορισμένες φορές είναι αλμυρό, όπως και να το μαγειρέψετε, καλό είναι το αλάτι να το βάλετε στο τέλος, αφού δοκιμάσετε το φαγητό.

Το χταπόδι πρωταγωνιστεί σε πολλά πιάτα, οπότε είτε νηστεύετε τώρα τη Σαρακοστή, είτε απλά σας αρέσουν τα θαλασσινά, έχετε πολλές επιλογές. Εμείς σας προτείνουμε πέντε συνταγές από το αρχείο του www.ethnos.gr: κρασάτο, με πυκνό ζουμάκι-βάλσαμο, μαγειρεμένο με κοφτό μακαρονάκι αλλά και με όσπρια, γιουβέτσι, με πατάτες, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, το ιδιαίτερα δημοφιλές στις κουζίνες της Μεσογείου κεφαλόποδο υπόσχεται νοστιμιά και ποικιλία στο τραπέζι.

  1. Χταπόδι κρασάτο με ρεβίθια

    φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
  2. Χταπόδι στον φούρνο με πατάτες

    φωτογραφία: Light & Shadow Studio
  3. Ισπανικό χταπόδι με πατάτες και πάπρικα

    φωτογραφία: iStock/Ideal Image
  4. Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι

  5. Γιουβέτσι με χταπόδι και μπάμιες

    Φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου

συνταγέςχταπόδιΣαρακοστήσυμβουλές