Food & Drink|10.05.2021 09:54

Σπιτικό χούμους με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους

Newsroom

Δημοφιλέστατο στα μεζεδοπωλεία, κλασικό πλάι σε φαλάφελ, ωραιότατο συνδυασμένο με θαλασσινά, όπως χταπόδι και γαρίδες, θαυμάσιο άλειμμα για τα σάντουιτς (ιδίως με τα ψητά λαχανικά ταιριάζει φοβερά), το χούμους είναι από εκείνες τις νοστιμιές-πασπαρτού, που μπορούν να βάλουν την πινελιά τους σχεδόν παντού. Το πολύ αγαπητό σε όλο τον κόσμο ντιπ της Μέσης Ανατολής με πολτοποιημένα ρεβίθια και ταχίνι, το οποίο συνηθίζεται στα λεβαντίνικα εδέσματα, εκτός από γευστικό, είναι και πολύ θρεπτικό. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα ‒αρκεί να έχετε βράσει νωρίτερα τα ρεβίθια‒ και σερβίρεται είτε ως ορεκτικό είτε ως σνακ, με τραγανές αραβικές πιτούλες, με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί, κριτσίνια ή κράκερ, αλλά και καρότα ή αγγουράκι.

Η βασική συνταγή είναι αρκετά απλή. Βράζετε 250 γρ. ρεβίθια, που τα έχετε μουλιάσει αποβραδίς, μέχρι να μαλακώσουν. Το πόσο χρόνο θα χρειαστούν στην κατσαρόλα εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι. Όσο πιο καλά βρασμένα είναι πάντως, τόσο πιο κρεμώδες χούμους δίνουν. Χτυπάτε στο μπλέντερ 60 γρ. ταχίνι, 30 γρ. από το νερό στο οποίο έβρασαν τα όσπρια και το χυμό ενός λεμονιού, μια σκελίδα σκόρδο και 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα ρεβίθια και συνεχίζετε το χτύπημα. Αν δούμε ότι το χούμους γίνεται πολύ σφιχτό, βάζετε λίγο νερό ακόμη. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτετε ½  κ.γ. κύμινο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύτε καλά, το πασπαλίζετε με λίγη καπνιστή πάπρικα ή σουμάκ και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το στολίζετε με μερικά ρεβίθια που έχετε κρατήσει στην άκρη για αυτό το σκοπό.

Ξεκινώντας από εκεί, μπορεί να φτιάξει κανείς χούμους σε πολλές παραλλαγές, εμπλουτίζοντας το με διάφορα λαχανικά, τυριά, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και μυρωδικά, που θα του δώσουν διαφορετικό χρώμα, γεύση κι άρωμα. Να παίξει, ανάλογα με τα γούστα του, με το γλυκό, το δροσερό, το πικάντικο... Εμείς σας προτείνουμε τρεις διαφορετικές εκδοχές, ένα κοκκινωπό χούμους με παντζάρι και δυόσμο και ένα πράσινο, με φέτα και σπανάκι, μέλι και κανέλα, κι ένα πορτοκαλία, με ψητά καρότα, καρύδια και κόλιανδρο, από το αρχείο του ethnos.gr. Δοκιμάστε τις, πάρτε ιδέες και στη συνέχεια πειραματιστείτε και με άλλα υλικά, όπως ψητές πιπεριές Φλωρίνης, λιαστές ντομάτες, αλλά και αβοκάντο, που θα δώσει στο χούμους σας μεξικάνικο αέρα.  

Χούμους με παντζάρι και δύοσμο

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Χούμους με σπανάκι και φέτα

φωτογραφία: Πάνος Τσοκούνογλου

Χούμους με ψητά καρότα 

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

 

χούμουςταχίνισυνταγέςρεβίθια