Food & Drink|27.08.2021 09:56

Ντομάτα στο φουλ: 7 ξεχωριστές καλοκαιρινές συνταγές

Newsroom

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ελληνική κουζίνα χωρίς τη ντομάτα. Την θεωρούμε κάτι το δεδομένο. Το κόκκινο φρούτο (ναι, φρούτο είναι, παρότι στο μυαλό μας την έχουμε ως λαχανικό) που έφεραν στη Μεσόγειο από την Λατινική Αμερική οι Ισπανοί εξερευνητές – η επικρατέστερη άποψη είναι ότι πέρασε τον Ατλαντικό με τον Κορτέζ– στα μέσα του 16ου αιώνα, αρχικά αντιμετωπίστηκε με καχυποψία. Δεν το θεωρούσαν καν βρώσιμο. Κι όμως, στη συνέχεια γέμισε τα μποστάνια, ενσωματώθηκε στη γευστική παράδοση του ευρωπαϊκού Νότου κι έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά του. Ιδίως τα καλοκαίρια, στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς τους, οι ντομάτες είναι βασίλισσες. Κι εδώ και στην Ιταλία και στην Ιβηρική.

Ψιλοκομμένες ή περασμένες από τον τρίφτη ή το μύλο των λαχανικών οι ντομάτες αυτής της εποχής γίνονται ωμές και μαγειρεμένες σάλτσες γεμάτες ζωντάνια, που δεν συγκρίνονται με τις έτοιμες, αλλά και δροσερές κρύες σούπες – πέρα από το κλασικό ισπανικό γκασπάτσο, που είναι ορεκτικότατο, αξίζει να δοκιμάσετε και την ντοματόσουπα με ούζο που προτείνεται παρακάτω. Γεμίζονται με ρύζι και κάθε λογής μυρωδικά και μελώνουν στο ταψί. Αφρατεύουν και νοστιμίζουν με τη γλυκόξινη γεύση τους τα αυγά.

Η λίστα πάει και πάει: είναι οι ντοματοκεφτέδες, που όταν βγαίνουν ζεστοί από το τηγάνι, τραγανοί απέξω, ζουμεροί από μέσα, είναι αδύνατο να τους αντισταθείς (αν είναι, δε, φτιαγμένοι με τα άνυδρα, μικρόκαρπα και γεμάτα γεύση ντοματάκια Σαντορίνης τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα), οι ντοματόπιτες, οι λαδένιες, τα ψάρια με ντομάτα στο φούρνο, το μπριάμ. Και φυσικά η χωριάτικη, που χωρίς καλή ντομάτα δε λέει. Παίρνεις και λίγο φρέσκο ζυμωτό ψωμί για να βουτήξεις και δεν θέλεις τίποτε άλλο.

Στην κατσαρόλα, στο τηγάνι και στον φούρνο

Κρύα ντοματόσουπα με ούζο

φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Σύγχρονη χωριάτικη σαλάτα

φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ντοματοκεφτέδες

φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ντοματόπιτα

Λαδένια Κιμόλου

φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Σαρδέλες γεμιστές με κάπαρη, ντομάτα και άνηθο

φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μελιτζάνες φούρνου με ντομάτες και πάπρικα

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

ντομάτασυνταγέςμαγειρική