Food & Drink|17.03.2022 10:00

Οκτώ tips για ονειρεμένα κεφτεδάκια – Νόστιμα, τραγανά κι αφράτα

Newsroom
Ήταν πάντοτε μαζί μας, στο πάρτι, στην εκδρομή, στην έξοδο για ουζάκι, τσίπουρο ή παραδοσιακή ρετσίνα. Ο λόγος για τα κεφτεδάκια, τα λατρεμένα μεζεδάκια της ελληνικής κουζίνας, που ενίοτε μεγάλωναν και γίνονταν χορταστικοί κεφτέδες σερβιρισμένοι με τηγανητές πατάτες ως κυρίως πιάτο. Ας δούμε πώς θα τα κάνουμε τόσο νόστιμα, τραγανά και αφράτα, όπως τα θυμόμαστε.
  1. Ο καλύτερος τρόπος να νοστιμίσετε τον κιμά για τους κεφτέδες είναι να είστε γενναιόδωροι με το φρέσκο ψιλοκομμένο μυρωδικό που θα βάλετε και να μην ξεχάσετε το κρεμμύδι. Στα κεφτεδάκια ταιριάζει ιδιαίτερα ο δυόσμος.
  2. Επιλέξτε κιμά από κομμάτι που έχει ένα κάποιο λίπος, για να κρατηθούν ζουμερά τα κεφτεδάκια, ή χρησιμοποιήστε μείγμα μοσχαρίσιου με λίγο χοιρινό (συνήθως πιο λιπαρό) κιμά.
  3. Απαραίτητη είναι και η προσθήκη μπαγιάτικου μουσκεμένου ψωμιού χωρίς κόρα, παξιμαδιού, φρυγανιάς ή γαλέτας. Υπολογίστε γύρω στα 200-250 γρ. απ’ τα υλικά αυτά (πριν τα μουλιάσετε) για 1 κιλό κιμά. Αν δεν έχετε ζυγαριά στο σπίτι, να θυμάστε -στο περίπου- ότι μια φέτα ψωμί του τοστ είναι γύρω στα 60 γρ. – 70 γρ., ενώ μια χονδρή φέτα σταρένιου ψωμιού κομμένη με το χέρι μπορεί να φτάσει και τα 100-120 γρ. Πάρα πολύ ελαφρύτερες είναι οι κλασικές φρυγανιές.
  4. Το μούλτι είναι μεγάλη ευκολία για το μείγμα των ψιλοκομμένων μυρωδικών-κρεμμυδιού, ωστόσο αν δε σας πιέζει ο χρόνος καλύτερα να τα ψιλοκόψετε με το μαχαίρι.
  5. Για να ποτίσει αρώματα ο κιμάς από τα υλικά που του βάλατε και να δέσουν οι γεύσεις πρέπει να του δώσετε χρόνο. Γι’ αυτό, τα κεφτεδάκια θα πρέπει να μείνουν μισή με μία ώρα στο ψυγείο πριν τηγανιστούν.
  6. Για να γίνουν πιο αφράτα και πιο νόστιμα τα κεφτεδάκια μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα του κιμά λίγο ξίδι και λίγες σταγόνες λάδι.
  7. Ούζο και κύμινο, κατά το στυλ των κεφτέδων της Λέσβου, σηκώνουν πολύ την τελική τους γεύση. Αν δεν προορίζονται για παιδικό πάρτι, αλλά για ουζομεζέ ενηλίκων, δοκιμάστε τα.
  8. Το περίβλημα των κεφτέδων θα γίνει πιο τραγανό και αφράτο, αν περάσετε τους κεφτέδες από αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αντί από το κλασικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
> Ανακαλύψτε λαχταριστές συνταγές για κεφτεδάκια πατώντας εδώ.
αλεύριμοσχάριούζοtipsκιμάςχοιρινό