Food & Drink|21.02.2019 15:41

Υianni’s Olive Grove: Ένα ελαιόλαδο με… υψηλό δείκτη ευφυΐας

Newsroom

Μέχρι το 2012, όλα κυλούσαν ομαλά στο σπίτι της οικογενείας Εύης Ψούνου και Γιάννη Προδρόμου. Ο Γιάννης, ως κλασικός αγρότης, βρισκόταν καθημερινά στα λιόφυτα που κληρονόμησε από τον πατέρα του, φροντίζοντάς τα με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως ακριβώς είχε διδαχθεί από εκείνον. Μόλις έφτανε η ώρα της συγκομιδής, μάζευε τις ελιές και περίμενε στωικά τον έμπορο στο χωράφι για να τις πουλήσει ως βρώσιμες. Οι απούλητες ελιές γίνονταν λάδι, αρχικά για τις ανάγκες της οικογένειας, ενώ το υπόλοιπο πουλιόταν χύμα σε τενεκέ. Η Εύη, από τη δική της πλευρά, ως πωλήτρια σε κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, έκανε δεκάδες χιλιόμετρα στην Κεντρική Μακεδονία για τους εν δυνάμει αγοραστές, χωρίς στο σπίτι ο ένας να εμπλέκεται στις δουλειές του άλλου.

Με το ξέσπασμα της κρίσης στα κτηματομεσιτικά και στο εμπόριο, με τις απούλητες ελιές στο χωράφι, ο μονόδρομος του ελαιοτριβείου τούς χάρισε 3,5 τόνους ελαιόλαδο που «το κοιτάζαμε και δεν ξέραμε τι να το κάνουμε», λέει η Εύη και ομολογεί πως μέχρι τότε δεν γνώριζαν απολύτως τίποτε για λάδι και ποιότητα. Κάπως έτσι άρχισαν να αναζητούν τρόπο να διαχειριστούν το απούλητο λάδι και ταυτόχρονα να το κάνουν μελλοντικά όσο το δυνατόν καλύτερο.

Η γνωριμία μας έγινε σε αυτό το κρίσιμο σημείο, όταν το 2013 βρέθηκαν να παρακολουθούν το πενθήμερο σεμινάριο ποιότητας ελαιολάδου, που διοργάνωνε η εταιρεία Paratus Europe, με εισηγήτρια την αφεντιά μου. Τους θυμάμαι χαρακτηριστικά, μπήκαν στην αίθουσα «κουμπωμένοι» και παρακολουθούσαν το σεμινάριο σαν να βρίσκονταν σε μυσταγωγία, χωρίς να μιλούν, για να αποκαλύψουν αργότερα τον προβληματισμό και τα νέα τους σχέδια, διερωτώμενοι αν, με όλα όσα μάθαιναν, θα κατάφερναν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αύριο. «Όσο περισσότερη γνώση παίρναμε, τόσο συνειδητοποιούσαμε τα λάθη μας και αναζητούσαμε ακόμα περισσότερη, για να βρούμε τον σωστό δρόμο που θα οδηγούσε στον στόχο μας: ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας», αναφέρουν σχετικά.

Λίγο αργότερα, η συμμετοχή τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έγινε η αφορμή να ξεκινήσει μια μόνιμη συνεργασία με το Κέντρο Ελιάς «Κρίνος» και να ενταχθεί το Yanni’s Olive Grove στο πρόγραμμα της Gaia Επιχειρείν. Η συνεργασία αυτή μετέτρεψε τον παραδοσιακό αγρότη Γιάννη σε έναν συνειδητά σύγχρονο, καινοτόμο αγρότη ευφυούς γεωργίας με σεβασμό στο περιβάλλον, που μιλά με τα «ξωτικά τ’ ουρανού» για το καλό και την προστασία της παραγωγής του. Και τα ξωτικά αυτά δεν είναι άλλα από τον δορυφόρο και τις πληροφορίες που στέλνει καθημερινά στο κινητό του, μέσω των καινοτόμων τεχνολογιών που εγκατέστησε στον ελαιώνα και τον πληροφορούν για τις ανάγκες της σωστής διαχείρισής του.

Όλα αυτά τού επιτρέπουν να φροντίζει σχολαστικά την κάθε ελιά ξεχωριστά, ανάλογα με τις δικές της ανάγκες, ώστε να προλαμβάνει κάθε τυχόν ασθένεια και να πάρει το τέλειο ελαιόλαδο Yiannis EVOO, έχοντας τον πλήρη έλεγχο των εργασιών σε όλα τα στάδια –της καλλιέργεια ελιάς, της παραγωγής και της τυποποίησης–, με την Εύη, φύλακα άγγελο, να επικουρεί στην προώθηση και την επικοινωνία.

Ο ελαιώνας του Yianni’s, με τα 8.000 ελαιόδεντρα που απλώνονται σε 214 στρέμματα, βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας Χαλκιδικής, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα, σε υψόμετρο μόλις 50 μέτρων, εκμεταλλεύεται όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει το μικροκλίμα της περιοχής που μαζί με το αργιλώδες έδαφος, το αμμώδες υπέδαφος και τις καινοτόμες πρακτικές της ευφυούς γεωργίας καθιστούν την εταιρεία Yianni’s Olive Grove πρότυπη εταιρεία στην καλλιέργεια και τη διαχείριση ελαιώνων σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Αναδεικνύοντας τις άριστες ιδιότητες που προσφέρουν οι ντόπιες ποικιλίες στην ποιότητα ελαιολάδου, έχει πλέον ηγετική θέση όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και ευρύτερα.

Το Yiannis Finest στο μικροσκόπιο

Από τα ελαιόλαδά του επιλέγω το Yiannis Finest, γιατί είναι το ελαιόλαδο πάνω στον οποίο βασίστηκε, σχεδόν αποκλειστικά, η επιστημονική έρευνα που έγινε σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, κατά την οποία για τρία χρόνια μελετήθηκαν οι ευεργετικές ιδιότητες των ελαιολάδων με υψηλό επίπεδο πολυφαινολών στους συγκεκριμένους ασθενείς. Η Yianni’s Olive Grove, ως μεγάλος χορηγός, διέθεσε 4 τόνους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Το Finest προέρχεται από υπερήλικα δέντρα αγριελιάς, μπολιασμένα με την ποικιλία χονδρολιά Χαλκιδικής. Είναι ένα αγουρέλαιο για ρωμαλέους ουρανίσκους, με υψηλό φρουτώδες, υψηλό πικάντικο και μεσαίας έντασης πικρή γεύση, ιδιότητες που εναρμονίζονται όμορφα με τα αρώματα μύτης και ουρανίσκου, που παραπέμπουν σε ραδίκι, αγκινάρα, πράσινο αμύγδαλο, φρεσκοκομμένο γκαζόν, τσίλι και πιπέρια. Προσωπικά, το χρησιμοποιώ ωμό, σε λιπαρά ψάρια και κρέατα, σε καπνιστά τυριά και αλλαντικά, ενώ όταν θέλω να εντυπωσιάσω, το σερβίρω ως επιδόρπιο ραντίζοντας λεπτές φέτες ώριμου ανανά και πασπαλίζοντάς τες με κόκκινο πιπέρι.

Κείμενο: Μαρία Κατσούλη

Πηγή: Eatme Φεβρουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ελαιόλαδο