Food & Drink|03.08.2022 09:22

Παγωτό σοκολάτα, ταρτάρ τόνου, σπιτική κέτσαπ - Οι «αστεράτες» συνταγές της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη

Χριστίνα Τσαμουρά

Μια από τις συναρπαστικές δυνατότητες με τις οποίες μας έχει προικίσει η εποχή των κοινωνικών δικτύων είναι η ευκολία της «απευθείας» πρόσβασης σε συνταγές και μυστικά μεγάλων σεφ. Τουλάχιστον όσων επιθυμούν να μοιραστούν γενναιόδωρα μαζί μας μικρότερες ή μεγαλύτερες πλευρές της δημιουργικότητάς τους.

Ένας από τους ινσταγκραμικούς λογαριασμούς που έχει χαρίσει νοστιμότατες ιδέες στους φίλους και τις φίλες του είναι σίγουρα εκείνος της πολυβραβευμένης Γεωργιάννας Χιλιαδάκη. Η Ελληνίδα σεφ των δύο αστεριών Michelin, συνδημιουργός του αθηναϊκού Funky Gourmet και των Opso, Pittabun και INO Gastrobar του Λονδίνου, με γρήγορα, παιχνιδιάρικα βιντεάκια και υλικά-εκτέλεση σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) προσφέρει σε κάθε λάτρη και λάτρισσα της μαγειρικής δημιουργικότητας έξοχες ιδέες μέσω Instagram.

Πάρτε μια γεύση από τις τρεις προτάσεις που ακολουθούν και επισκεφτείτε το Instagram της σεφ (@georgianna_hiliadaki) για περισσότερη έμπνευση.

 

Συνταγή για παγωτό σοκολάτα

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό παγωτό με κακάο, ταχίνι, γιαούρτι, αβοκάντο που θα λατρέψουν τα παιδιά

Υλικά: 250γρ πρόβειο γιαούρτι, ½ ώριμο αβοκάντο, 1 πολύ ώριμη μπανάνα, 3 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι, 1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη, πολύ καλής ποιότητας, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι

Εκτέλεση: 1. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και τα παγώνουμε σε θήκες παγωτού. 2. Ανάλογα με το πόσο γλυκιά είναι η μπανάνα βάζουμε και την αντίστοιχη ποσότητα μελιού.

 

Συνταγή για ταρτάρ τόνου με γουακαμόλε

Ένα φανταστικό ορεκτικό για εξοικειωμένους με το ωμό ψάρι ουρανίσκους που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.

Για τη σάλτσα γουακαμόλε: 2 ώριμα αβοκάντο, 1 σκελίδα σκόρδο, 10 σταγόνες ταμπάσκο, 1 χούφτα φυλλαράκια φρέσκο κόλιανδρο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λάιμ ξύσμα και ο χυμός από 1/2 λάιμ, 1/2 μικρή ντομάτα

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές. Κρατάμε στο ψυγείο.

Για τον τόνο ταρτάρ: 400 γρ. τόνος φιλέτο κομμένος σε κυβάκια 1εκ., 40 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2-3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα σκόρδο (από παλαιότερο ποστ) ή κανονική μαγιονέζα, 1κουταλάκι του γλυκού wasabi, ½ κουταλιά της σούπας τζίντζερ ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας σόγια, 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 20 σταγόνες ταμπάσκο, 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα από 2 λάιμ.

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και σερβίρουμε απευθείας, γιατί αλλιώς το ψάρι θα «παραψηθεί».

Για το σερβίρισμα: Ψήνουμε τις λαδένιες στους 180C για 15-20’ μέχρι να γίνουν τραγανές. Αλείφουμε λίγη γουακαμόλε, και απλώνουμε 120γρ τόνο στην κάθε μερίδα. Γαρνίρουμε με κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ντομάτα σε κυβάκια, φρέσκο κόλιανδρο κ λίγο ξύσμα λάιμ.

 

Συνταγή για σπιτική κέτσαπ

Η κέτσαπ της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στην οποία τα πιτσιρίκια της αποδίνουν τον τιμητικό τίτλο «σαν την κανονική» έχει μέσα μήλο και χυμό μήλου

Υλικά: 500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες, 150 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 150 γρ. μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους, 120 γρ. ξίδι από σέρι, 15 γρ. αλάτι, 10 γρ. πάπρικα καπνιστή, 100 γρ. χυμός μήλου ή νερό, 1 κουταλιά της σούπας γούστερ σος, 100 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1-2 ώρες μέχρι να γίνουν αρκετά πυκνά. Πολτοποιούμε το μίγμα με το bimmer, προσθέτουμε το μηλόζουμο, τη γούστερ σος, και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 30’ ή μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας τακτικά για να μην μας κολλήσει. Όταν κρυώσει το μίγμα, το φυλάσσουμε στο ψυγείο μέχρι 2 εβδομάδες!

chefπαγωτόInstragramσάλτσατόνοςΓεωργιάννα Χιλιαδάκη