Food & Drink|12.09.2022 07:52

Κουλούρι σουσαμένιο, η χαρά του διαλείμματος

Χριστίνα Τσαμουρά

Τα σχολεία της χώρας ανοίγουν σήμερα, βάζοντας πλέον όλη την οικογένεια στην τροχιά της φθινοπωρινής και χειμωνιάτικης ρουτίνας. Διαρκής η προσπάθεια μικρών και μεγάλων για μάθηση, για δουλειά, για επιδόσεις, για στιγμές δημιουργικότητας με ένα καθημερινό πρόγραμμα στο φουλ. Για να ευοδωθούν όμως τα απαιτητικά προγράμματα, χρειαζόμαστε διαλείμματα χαλάρωσης και αναπλήρωσης ενέργειας με ένα απολαυστικό σνακ για «δεκατιανό» και «κολατσιό».

Κουλούρι σουσαμένιο, μια παλιά αγάπη που διαρκεί

Μια από τις πλέον συμβατές με την υγιεινή διατροφή και νόστιμες επιλογές παραδοσιακού «σνακ» που εμπιστεύονται χρόνια τώρα οι Έλληνες για τους ίδιους και τα παιδιά τους, είναι το σουσαμένιο κουλούρι. Ιστορικό street food με μεγάλη παράδοση στους δρόμους της συμπρωτεύουσας και την Κωνσταντινούπολης, όπου οι ντόπιοι κουλουρτζήδες λέγεται ότι το διαλαλούσαν ως κουλούρι Θεσσαλονίκης. Με την ίδια ονομασία το αγάπησαν και οι Αθηναίοι ήδη από τους καιρούς που το προμηθεύονταν μόνο από τους ταβάδες και τα κοφίνια των παλανόδιων πωλητών. Τότε που το σουσαμένιο κουλουράκι ήταν όλων κι όλων δύο τύπων, είτε αφράτο σαν ψωμάκι είτε τραγανό σαν κριτσίνι. 

Το σουσάμι δίνει στο κουλούρι ιδιαίτερη θρεπτική αξία

Αυτό το ζυμαρένιο παρασκεύσμα, που αποκτά θεία γεύση από το καβουρντισμένο σουσάμι, είναι από τα πιο θρεπτικά παρασκευάσματα με αλεύρι, αφού η έντονη παρουσία του πολύτιμου καρπού το καθιστά εξαιρετική πηγή ευεργετικών για τον οργανισμό συστατικών. Ανάμεσα στα άλλα, τα κουλούρια εφοδιάζουν το σώμα με ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, νιασίνη (βιταμίνη Β5) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ολικής, σίκαλης, πολύσπορα και κουλούρια-σάντουιτς, ιδανικά για το διάλειμμα

Σήμερα μπορεί να βρει κανείς σε σχήμα κουλουριού κάθε είδους ζυμαρένια λιχουδιά. Μια ατέλειωτη ποικιλία από κουλούρια καλαμποκιού, σίκαλης ή ολικής, οκτάσπορα ή πολύσπορα, κουλούρια πασπαλισμένα με τυρί ή γεμισμένα με ταχίνι και σοκολάτα περιμένει στους νεό-φουρνους τους καταναλωτές. Τα σουσαμένια κουλούρια γίνονται πλέον ακόμη και σάντουιτς: αγαπούν ιδιαίτερα το τυρί κρέμα, τα ντοματίνια, τη γαλοπούλα, τον καπνιστό σολομό, την πάστα ελιάς ή κάποιες γλυκές επαλείψεις. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό, αλλά και για σνακ για το γραφείο ή το σχολείο.

Πώς θα φτιάξετε σπιτικά κουλούρια σα Θεσσαλονίκης; Εδώ η συνταγή τους

Αν και η στάση στον κουλουρά ή το κουλουρτζίδικο είναι αξία ανεκτίμητη, ίσως θα θέλατε να ξέρετε με ποιον τρόπο μπορεί να φτιάξει κανείς κουλούρια σουσαμένια στο σπίτι. Ιδού λοιπόν:

Υλικά: 500 γρ. αλεύρι σκληρό (αν θέλετε, αναμείξτε το με αλεύρι για όλες αλεύρι για όλες τις χρήσεις), 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική, 300 γρ. νερό, 1 ½ φακελάκι μαγιά ξηρή

Για την επικάλυψη: νερό, 200 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση: Αναμειγνύετε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνετε για 10’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ ή στο μίξερ ρίχνετε το νερό με τη μαγιά και προσθέτετε το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας ή δουλεύοντας τη συσκευή με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 8’, μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνετε σκεπασμένη με μεμβράνη για 1 με 1 ½ ώρα να φουσκώσει.
Κόβετε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια και πλάθετε αντίστοιχα κουλούρια, ανοίγοντας αρχικά τα ζυμαράκια σε χονδρά κορδόνια και ενώνοντας στη συνέχεια τις άκρες τους. Αλείφετε κάθε κουλούρι με λίγο νερό και πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Τοποθετείτε τα κουλούρια σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 18’ ή μέχρι να χρυσίσουν.

σνακσυνταγήκουλούριασχολείαstreet food