Food & Drink|19.09.2022 08:25

Ανακαλύψτε τις - Οι 5 βασικές σάλτσες της γαλλικής μαγειρικής

Newsroom

Μπεσαμέλ, ολαντέζ, βελουτέ, εσπανιόλ και σάλτσα ντομάτας αποτελούν τις λεγόμενες βασικές σάλτσες (mother sauces) σύμφωνα με τον Auguste Escoffier, διάσημο Γάλλο σεφ και γαστρονόμο. Ας τις γνωρίσουμε μία προς μία.

Σάλτσα μπεσαμέλ

Τι είναι: Η μπεσαμέλ είναι κρεμώδης, παχύρρευστη σάλτσα που αποτελεί βασικό συστατικό εμβληματικών πιάτων της ελληνικής κουζίνας αλλά και αρκετών άλλων κουζινών. Φτιάχνεται με γάλα, αλεύρι και βούτυρο, ενώ σε κάποιες παραλλαγές προστίθενται αυγά. Η υφή και το πόσο ρευστή θα είναι η μπεσαμέλ, εξαρτάται από την ποσότητα γάλακτος και αλευριού που θα προσθέσουμε. Στην ελληνική κουζίνα την ενσωμάτωσε ο Νικόλαος Τσελεμεντές.

Πού την χρησιμοποιούμε: Η μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα-κλειδί για πολλές συνταγές, κυρίως φούρνου και ζυμαρικών. Το παστίτσιο, ο μουσακάς, αλλά και οι διάφορες συνταγές ογκρατέν χρωστάνε μεγάλο μέρος της δημοφιλίας τους σε αυτήν την πλούσια κρεμώδη σάλτσα.

Συνταγή για μπεσαμέλ

Υλικά για 2 φλιτζάνια 

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 ½ φλιτζάνια γάλα χλιαρό
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση: Βάζουμε το βούτυρο στο μια κατσαρόλα μικρή να λιώσει. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι μέτρια. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει ένα απαλό χρυσό μείγμα που να κάνει φουσκάλες. Προσοχή να μην γίνει καφέ! Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς με τον σύρμα των αυγών ή ξύλινη κουτάλα. (Το ανακάτεμα είναι αναγκαίο αλλιώς η σάλτσα μας θα σβολιάσει). Συνεχίζουμε να ανακατεύετε και σιγά σιγά η μπεσαμέλ θα πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε για 2΄-3 ακόμη.

Διαβάστε τις άλλες 4 σάλτσες πατώντας εδώ

συνταγήγαλλική κουζίναμπεσαμέλσάλτσα