Food & Drink|25.10.2022 12:50

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών – Επτά μαγικές μακαρονάδες για να τη γιορτάσετε

Newsroom

«Η ζωή είναι ένας συνδυασμός από μαγεία και πάστα» είχε αποφανθεί κάποτε ο Φεντερίκο Φελίνι και το γεύμα ή το δείπνο της 25ης Οκτωβρίου είναι μια καλή στιγμή για πιάτα που εμπεριέχουν και τα δύο.

Μπορεί η 25 Οκτωβρίου να καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών μόλις το 1998 από εκπροσώπους της εν λόγω βιομηχανίας (συγκεκριμένα της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών) σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου τους (το 1995), τα ίδια τα ζυμαρικά όμως είναι παρασκευή άρρηκτα δεμένη με την αγροτική ζωή της ανθρωπότητας, έχει ιστορία αιώνων και οι ρίζες της συνδέονται με την Κίνα, την Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία), αλλά και τον αραβικό κόσμο. Τα αμέτρητα είδη ιταλικής pasta είναι σήμερα από τα πλέον δημοφιλή ζυμαρικά παγκοσμίως, 

Χυλοπίτες, τραχανάς και κριθαράκι

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Ελλάδας ήταν άλλη μια έκφραση «οικιακής οικονομίας» και μια σοφή λαϊκή λύση στο πρόβλημα του πώς να εξασφαλίσουμε χορταστικά τρόφιμα που να διατηρούνται για καιρό στο κελάρι. Πολλές οικογενειακές βιοτεχνίες αλλά και πρώιμες βιομηχανίες ζυμαρικών αναπτύχθηκαν στη χώρα ήδη από τα μισά του 20ού, ωστόσο τα νοικοκυριά, όταν δεν έφτιαχναν τα δικά τους, συνήθιζαν να προμηθεύονται ζυμαρικά χύμα απ’ τον μπακάλη. Από τα ζυμαρικά που αγαπήθηκαν στην Ελλάδα, πέρα από τις τοπικές κουζίνες, είναι αναφίβολα οι χυλοπίτες (με αλεύρι και αυγά, καμιά φορά και γάλα), ο πιο ιδιαίτερος τραχανάς (που περιέχει σιμιγδάλι και σε κάποιες συνταγές του γιαούρτι ή προζύμι) και το κριθαράκι που είναι το βασικό ζυμαρικό για το εμβληματικό «γιουβέτσι», το οποίο περιλαμβάνει και κρέας, αλλά οι πιο φτωχοί βολεύονταν στο παρελθόν και «μια υπόλοιπο από γιουβέτσι» - δηλαδή σκέτο κριθαράκι. Διαβάστε περισσότερα για τα παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά πατώντας εδώ.

Ακολουθούν επτά μακαρονάδες με μαγική γεύση για να τιμηθεί όπως της αξίζει η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών.

Συνταγή για τοσκανέζικο κοτόπουλο με ζυμαρικά, σπανάκι και κρεμώδη σάλτσα

Φανταστική ιδέα για ιταλιάνικο κοτόπουλο μαγειρεμένο με τον τρόπο της Τοσκάνης με πλούσια κρεμώδη σάλτσα από σπανάκι, μπέικον και ντομάτα. Πατήστε εδώ για τη συνταγή.

Συνταγή για ταλιατέλες με σάλτσα μπρόκολου, ζαμπόν και μπλε τυριού

Εύκολο, γρήγορο, πεντανόστιμο πιάτο με ζυμαρικά με την «παρηγορητική» γεύση κρέμας γάλακτος και τo πικάντικο άγγιγμα του μπλε τυριού, ό,τι χρειάζεσαι ένα φθινοπωρινό  βράδυ που γύρισες αποκαμωμένος/η στο σπίτι. Πατήστε εδώ για τη συνταγή.

Συνταγή για μακαρονάδα με σάλτσα καρύδι-ανθότυρο

Η μακαρoνάδα είναι το μεγάλο πάθος αρκετών και όχι άδικα. Mε τη σωστή συνταγή παραμένει γευστικός παράδεισος χωρίς να χρειαστεί το κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά για να νοστιμίσει. Δείτε πώς θα φτιάξετε αυτή τη μαγικά απλή μα πεντανόστιμη μακαρονάδα πατώντας εδώ. 

Συνταγή για αυθεντική καρμπονάρα

Η συνήθεια να βάζουμε κρέμα γάλακτος στην καρμπονάρα, αποτελεί έναν δημοφιλέστατο «εξελληνισμό» της αυθεντικής ιταλικής συνταγής, που περιέχει μόνο αυγά. Δοκιμάστε την ορίτζιναλ καρμπονάρα με συνταγή που θα βρείτε πατώντας εδώ.

Συνταγή για μακαρόνια με κιμά

Ίσως η πιο δημοφιλής μακαρονάδα στην ελληνική επικράτεια, πολύ αγαπητή και στα παιδιά. Η σάλτσα αλλάζει χαρακτήρα αν περιέχει  φρέσκες, γλυκοφάγωτες ντομάτες ή ντοματίνια. Ωστόσο και με τυποποιημένα ντοματάκια γίνεται υπέροχη. Δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ

Συνταγή για σπαγγέτι με σάλτσα πέστο

Η σάλτσα βασιλικού εισέβαλε τις τελευταίες δεκαετίες στο τραπέζι μας και αγαπήθηκε ιδιαίτερα, αφού η γνώριμη ευωδιά του εμβληματικού μεσογειακού μυρωδικού, της άνοιξε εύκολα την πόρτα της ελληνικής κουζίνας. Προτιμήστε να φτιάξετε το δικό σας πέστο για μεγαλύτερη απόλαυση. Δείτε τη συνταγή για σπαγγέτι με σάλτσα πέστο πατώντας εδώ.

Συνταγή για ιταλοαμερικάνικα μακαρόνια με κεφτεδάκια

Εξαιρετικά διαδεδομένο πιάτο μεταξύ των Ιταλών μεταναστών στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, οπότε πουλιόταν και σε κονσέρβα, τα σπαγγέτι με ζουμερά κεφτεδάκια σε ντοματένια σάλτσα σταδιάκα κατέκτησαν τις κουζίνες όλου του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ.

Συνταγή για τέλεια μακαρονάδα με θαλασσινά

Τα ζυμαρικά δένουν υπέροχα με καλομαγειρεμένα δώρα της θάλασσας σε πιάτα που αποπνέουν ένα αέρα εκλέπτυνσης και τα αγαπούν και οι πλέον απαιτητικοί ουρανίσκοι. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.


Παγκόσμια Ημέρα ΖυμαρικώνΒιομηχανία ζυμαρικώνζυμαρικά