Food & Drink|16.01.2023 10:00

Μπρόκολο – Πώς πλένεται σωστά και τι μπορείτε να φτιάξετε μαζί του

Newsroom

Tο μπρόκολο θεωρείται από τα πλέον πολύτιμα λαχανικά -ένα αληθινό superfood που δεν λείπει από καμία δίαιτα και αγαπούν ιδιαίτερα οι διαιτολόγοι/διατροφολόγοι. Συνδυάζεται άριστα με το ψάρι, το ελαιόλαδο και το λεμόνι σε άκρως ισορροπημένα διατροφικά μοντέλα. Πρωταγωνιστεί όμως και σε μια σειρά από πεντανόστιμα πιάτα, όχι απαραίτητα της ελαφριάς κουζίνας.

Τι μπορείτε να φτιάξετε με μπρόκολο

Τα περίφημα «μπουκετάκια» του -ή «φλορέτες» όπως τα αποκαλούν συχνά σεφ και μάγειρες/μαγείρισσες- είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν να μαγειρευτούν με χίλιους δυο τρόπους (στον ατμό, βραστά, τηγανητά, στο φούρνο ή σε stir-fries), αλλά και να καταναλωθούν ωμά. Στο ethnos.gr θα βρείτε μια σειρά από λαχταριστές συνταγές, όπως:

> Vegetarian πατάτες και μπρόκολο ογκρατέν

> Αχνιστή μπροκολόσουπα με πατάτες και γραβιέρα

> Σολομός με κρεμώδη σάλτσα, ξύσμα λεμονιού και μπρόκολο

Στο icοokgreek.com μπορείτε να βρείτε:

> Μπροκολόπιτα-ρολό σαν αλμυρό στρούντελ

> Μπρόκολο ψητό, πικάντικο

> Πανεύκολη σαλάτα με ωμό μπρόκολο και κουνουπίδι

Πώς να πλύνετε καλά το μπρόκολο (Δύο τρόποι)

Είναι αδύνατον να πλύνει κανείς καλά το μπρόκολο, αν δεν ξεχωρίσει πρώτα τα μπουκετάκια του. Αφού λοιπόν το κάνει αυτό με ένα μαχαίρι, έχει δύο τρόπους να καθαρίσει το λαχανικό από τυχόν βλαβερά στοιχεία:

1. Ξέπλυμα με νερό. Βάζετε απλά τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε σουρωτήρι και τα ξεπλένετε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό βοηθώντας με τα χέρια σας να πάει παντού.

2. Μούλιασμα σε νερό και ξίδι. Αν υποψιάζεστε παρουσία ζωυφίων κ.λπ., βάζετε για 2-3 λεπτά τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε ένα μπολ με νερό και ξίδι. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Περισσότερες συνταγές εδώ.

tipsμπρόκολοσυνταγές