Food & Drink|12.02.2023 08:11

Νεαρός οινοποιός από τη Σαρδηνία στο στόχαστρο της... Red Bull - «Νιώθω σαν τον Δαβίδ με τον Γολιάθ»

Newsroom

Στο στόχαστρο της Red Bull έχει μπει 22χρονος, μικρός παραγωγός κρασιού στη Σαρδηνία, τον οποίο ο αυστριακός κολοσσός που παράγει το γνωστό ενεργειακό ποτό κατηγορεί ότι του ...έκλεψε το λογότυπο

Τα βόδια και οι ταύροι

Ο Mattia Muggittu, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Muggittu di Mamoiada, είχε μόλις παράξει το πρώτο του μπουκάλι κρασί, στην ετικέτα του οποίου φαίνονται δύο παραδοσιακά βόδια της Σαρδηνίας δεμένα μεταξύ τους, όταν έλαβε το εξώδικο της Red Bull, σύμφωνα με το οποίο η εικόνα έχει ομοιότητες με την ετικέτα του ενεργειακού της ποτού -το γνωστό λόγκο με τους δύο ταύρους.  

«Είναι βαρύ πλήγμα για μένα», αναφέρει ο νεαρός οινοποιός, ο οποίος είναι μόλις 22 ετών και νιώθει, σύμφωνα με τον The Guardian πολύ αποθαρρυμένος από την εξέλιξη. 

«Ήθελα να αναδείξω μια παράδοση της Σαρδηνίας»

Ο Muggittu ανέλαβε μόλις πέρυσι τη διαχείριση του αμπελώνα του παππού του, έκτασης 12 στρεμμάτων, στην επαρχία της Mamoiada (Κεντρική Σαρδηνία). Η ετικέτα που φιλοτεχνήθηκε για το πρώτο του μπουκάλι κρασί σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με εκείνη του Red Bull, υποστηρίζει αναφέροντας πως διάλεξε τα βόδια, καθώς ακόμη χρησιμοποιούνται για το όργωμα παλαιότερων αμπελώνων στη Σαρδηνία δεμένα μεταξύ τους με ζυγό, όπως γράφει η Guardian.

«Ήθελα να αναδείξω μια παράδοση της Σαρδηνίας, και ειδικά της Mamoiada, όπου για αιώνες τα βόδια οργώνουν αμπελώνες – αυτά τα ζώα είναι σύμβολο της γεωργίας εδώ», εξηγεί. «Το Red Bull δεν μου πέρασε καν από το μυαλό».

Σε δίκη με αντίπαλο τη Red Bull;

Η αυστριακή εταιρεία έχει δώσει δύο μήνες περιθώριο στο νεαρό οινοποιό να έρθουν σε συμφωνία για την υποτιθέμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πάει σε δίκη με αντίπαλο τη Red Bull. «Αισθάνομαι σαν τον Δαβίδ με τον Γολιάθ», σχολιάζει.

Σχετικά με την υπόθεση του Muggittu, που έχει ευαισθητοποιήσει αρκετούς συμπατριώτες του, αλλά και Αυστριακούς, η Red Bull αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο κατά την πάγια τακτική της για «νομικά ζητήματα που εκκρεμούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Muggittu έχει παράξει 2.000 μπουκάλια κρασί που διακινεί μόνο στη Σαρδηνία. Από την άλλη η Red Bull παράγει 11,5 δισεκατομμύρια κουτάκια που προωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο (στοιχεία του 2022), συμβάλλοντας στον τζίρο της με 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ταύροςκρασίΣαρδηνίαλογότυποRed Bull