Food & Drink|31.03.2023 07:50

Σάλτσα satay – Πώς γίνεται η «φιστικιένια» σος με τον απωανατολίτικο αέρα

Newsroom

Κατάγεται από τις κατσαρόλες της Ινδονησίας, την αγαπούν και στην Ταϊλάνδη, εκδοχές της συναντά κανείς στην κινέζικη κουζίνα, αλλά και σε όλόκληρο τον διεθνοποιημένο κόσμο μας: είναι μια σάλτσα από καβουρντισμένα και αλεσμένα αράπικα φιστίκια, που έχουν αλεστεί, τα οποία για λόγους ευκολίας οι Δυτικοί αντικαθιστούν με φιστικοβούτυρο.

Τι περιέχει η σάλτσα satay

Υπάρχουν πολλές συνταγές για την παρασκευή σάλτσας satay ανάλογα με το πού παρασκευάζεται, από ποιους και για ποια χρήση. Μια τυπική εκδοχή πάντως περιέχει εκτός από φιστίκια ή φιστικοβούτυρο, γάλα καρύδας, σάλτσα σόγιας και μπαχαρικά. Πηχτή και κρεμώδης, η σάλτσα με την έντονα ξηροκαρπάτη γεύση συνοδεύει παραδοσιακά κρέας ψητό στα κάρβουνα, προτιμάει το κοτόπουλο, αλλά γαρνίρει και λαχανικά ή ρύζι. Στην εξευρωπαϊσμένη συνταγή που ακολουθεί χρησιμοποιείται φιστικοβούτυρο. Αν επιλέξετε να βάλετε την αντίστοιχη ποσότητα φιστικιών, θα χρειαστεί να περάσετε το τελικό μείγμα από μπλέντερ.

Συνταγή για σάλτσα τύπου satay με φιστικοβούτυρο

Υλικά: 2 σκελίδες σκόρδο, ξύσμα και χυμό από 1 μοσχολέμονο (λάιμ), 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, 1/2 κουταλιά της σούπας κάρι, 3 κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο, 150 ml γάλα καρύδας

Εκτέλεση: Ρίξτε σε ένα μπολ το σκόρδο ψιλοκομμένο και το ξύσμα του μοσχολέμονου. Προσθέστε το χυμό του, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το κάρι και το φιστικοβούτυρο. Ρίξτε ελάχιστο νερό, αν είναι πολύ σφιχτό, και ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το μείγμα σε κατσαρολάκι. Προσθέστε το γάλα καρύδας και μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι να ομοιογενοποιηθεί.

Με τη σάλτσα αυτή μπορείτε να συνοδέψετε σουβλάκια κοτόπουλου. Χρησιμοποιήστε ένα μέρος της ως μαρινάδα και αφήστε τα εκεί για 1 ώρα πριν τα ψήσετε.  

ταϊλανδέζικη κουζίναΙνδονησίασάλτσακοτόπουλοφιστίκιαΤαϊλάνδη