Food & Drink|08.05.2023 09:00

Ιδέες και συνταγές για να αυξήσετε την πρωτεΐνη στο πρωινό σας

Newsroom

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από την κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι αρκετά, ειδικά όταν συμπεριλαμβάνει πρωτεΐνες. Ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί συμβάλει στη διαχείριση του σωματικού βάρους, διατηρώντας τη μυϊκή μάζα και ενισχύοντας τον κορεσμό.

Tο ζήτημα είναι ότι καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες

«Έχει διαπιστωθεί ωστόσο ότι τα πρωινά γεύματα χαρακτηρίζονται από υψηλή ποσότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνες», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition τονίζει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSC (HONS), MSC, NYSCDN Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General.

Τι προτείνει ο διαιτολόγος

Ο ίδιος δίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ορισμένες εύκολες ιδέες και συνταγές πρωινού που παρέχουν τουλάχιστον 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, έχουν χαμηλά λιπαρά και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού:

Γιαούρτι με σπόρους και φρούτα

1 γιαούρτι (200-220gr) κατσικίσιο, 3-4 κουταλιές της σούπας Granola, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους chia, 1 φρούτο εποχής.

Egg-quesadilla (γευστικό μεξικάνικο πρωινό)

1 μικρή τορτίγια, 1 βραστό αυγό, 1 φέτα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, Λαχανικά της επιλογής σας

Ομελέτα με μανιτάρια και λαχανικά

Αρκετά ασπράδια και 1 κρόκο, μανιτάρια, κρεμμύδι, σπανάκι και πιπεριά Φλωρίνης (εξαιρετικός συνδυασμός!). Σερβίρετε με 1 κουταλιά της σούπας τυρί Cottage χαμηλών λιπαρών

Cinnamon toast με γιαούρτι ή cottage cheese

Πάρτε ψωμί του τοστ ολικής άλεσης και βουτήξτε το για δευτερόλεπτα σε γάλα χαμηλών λιπαρών. Στρώστε μία μία τις φέτες σε ένα μικρό ταψάκι και στη συνέχεια με ένα μείγμα από μέλι και νερό αλείψτε το ψωμί καλά από πάνω, πασπαλίστε με κανέλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 7-8 λεπτά στους 180° C. Σε λίγα λεπτά θα έχετε έτοιμη μία γευστική γλυκιά βάση που θα μπορέσετε να τη συνοδεύσετε με τυρί κρέμα ή Cottage ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

Γλυκιά ομελέτα με ασπράδια και βρώμη

Αναμείξτε ασπράδια αυγού, 3-4 κουταλιές της σούπας καθαρή βρώμη, λίγο αλάτι. Ψήστε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και σερβίρετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς, ταχίνι, μέλι και κανέλα.

Σημαντικό

«Τελειώνοντας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως εκτός από την πρωτεΐνη που πρέπει να υπολογίζετε και να καταναλώνετε σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά, είναι αναγκαίο να μην αγνοείτε και την αναγκαιότητα επαρκούς πρόσληψης όλων των μάκρο και μίκρο-θρεπτικών συστατικών. Εμπλουτίστε όλα τα γεύματα της ημέρας με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ο.κ.», καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

διαιτολόγοςγιαούρτιπρωινό γεύμαπρωτεΐνηαυγά