Food & Drink|11.09.2023 06:50

Επιστροφή στα θρανία – Ιδέες για νόστιμα και υγιεινά σχολικά σνακ

Newsroom

Η σχολική χρονιά ξεκινά (αν και το κουδούνι δυσκολεύεται να χτυπήσει για εκατοντάδες σχολεία όλων των βαθμίδων στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel»). Το κολατσιό των παιδιών για τους γονείς θα είναι πλέον καθημερινό ζήτημα. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν στα ίσια οι διάφορες τυποποιημένες λιχουδιές, που με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λιπαρά, δελεάζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες, είναι να προμηθεύουμε τα παιδιά με νόστιμα, ποιοτικά σνακ από το σπίτι, όσο πιο συχνά μπορούμε, αν όχι καθημερινά. Σημαντικό, για να μην επιστρέφει το κολατσιό από το σχολείο ανέγγιχτο στο σπίτι, είναι να έχει ρωτηθεί το παιδί για το τι θέλει και τι όχι και να συμμετέχει το ίδιο στην τελική επιλογή από μια γκάμα υγιεινών προτάσεων.

Προτάσεις για καλύτερη επιλογή σνακ στο σχολείο και στο σπίτι

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι:

  • Το πρωινό είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία και απόδοση του οργανισμού. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να ληφθεί στο σπίτι, θα πρέπει να έχει προβλεφθεί δεκατιανό.
  • Γαλακτοκομικά χωρίς προσθήκης ζάχαρης και τυροκομικά προϊόντα έχουν θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο.
  • Τα παιδιά θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα (κατά προτίμηση εποχιακά φρέσκα φρούτα) ή χυμούς φρεσκοστυμμένων φρούτων, που ωστόσο δεν έχουν τη διαθρεπτική αξία με εκείνη των ολόκληρων φρούτων. Ρωτήστε το παιδί ποια φρούτα προτιμά.
  • Λαχανικά που μπορούν να κοπούν σε μπαστουνάκια ή σαλατικά που μπορούν να μπουν σε φύλλα στα τοστ και τα σάντουιτς είναι απολύτως ευπρόσδεκτα.
  • Το τοστ ή το σάντουιτς είναι καλύτερο να αποτελείται από ψωμί ολικής αλέσεως, διότι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό ψωμί. Οι επιλογές είναι πια τόσο πολλές που κάποιο από τα επονομαζόμενα «μαύρα ψωμιά» θα αρέσει στο παιδί. 
  • Καλή επιλογή σνακ αποτελεί επίσης και το σουσαμένιο κουλούρι, καθώς και τα προϊόντα που περιέχουν ή παράγονται από σουσάμι (ταχίνι, παστέλι), το οποίο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. 
  •  Οι ξηροί καρποί και τα ξηρά φρούτα είναι εξαιρετική επιλογή για σνακ είτε αυτούσιοι είτε ως υλικό στις συνταγές των σχολικών σνακ. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τους αγαπημένους τους.
  • Τα αλλαντικά καλό είναι να περιορίζονται σε λιγοστές εμφανίσεις και να προτιμώνται τα πιο άπαχα και με το λιγότερο αλάτι. Είναι πάντα καλύτερο να γεμίζονται τα σάντουιτς με περισσεύματα πραγματικού φαγητού (π.χ. βραστού ή ψητού κοτόπουλου που περίσσεψε)

Φτιάχνοντας σάντουιτς

Είναι τα ευκολότερα και τα πλέον δημοφιλή. Δε χρειάζεται το σάντουιτς να έχει πάντα την ίδια όψη κι ας έχει την ίδια γέμιση.
1. Εναλλάξτε τις φέτες ψωμιού με λεπτές πίτες που θα τυλίξετε σε ρολό, με καλαμποκόπιτες, με κουλούρι θεσσαλονίκης ή με λαχταριστά σπιτικά ψωμάκια
2. Πιέστε τις μαλακές φέτες του τοστ με τον πλάστη να πλατύνουν εντελώς και κάντε τις ρολά, αφού απλώσετε μέσα ό,τι επιθυμείτε.
3. Ενισχύστε τα σάντουιτς οπτικά και ουσιαστικά με φρέσκα φύλλα από σπανάκι και μαρούλι, ή μπαστουνάκια από καρότο. 
4. Χρησιμοποιήστε βούτυρο που αρωματίσατε μόνοι όταν η γέμιση είναι κάπως φτωχή.
5. Δώστε ένταση στις γεμίσεις χρησιμοποιώντας ελιές και πατέ ελιάς, αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και τους αρέσει η γεύση τους.
6. Έχετε πάντα κατά νου σε πόση ώρα πρόκειται να καταναλωθεί το σάντουιτς και αν η μέρα προβλέπετε πολύ μακριά, αποφύγετε γεμίσεις με ευπαθή υλικά.

Αλμυρά κέικ και ζυμαρόπιτες

Λύση για πολύ εύκολα σπιτικά σνακ, εκτός από τα κλασικά σάντουιτς, που ούτε στάζουν ούτε λερώνουν και αντέχουν πολύ περισσότερο εκτός ψυγείου, καθώς έχουν ψηθεί, αποτελούν τα αλμυρά κέικ και οι λογής λογής ζυμαρόπιτες, τις οποίες μπορείτε να «φουλάρετε» σε τριμμένα λαχανικά. Δεν απαιτούν συνήθως τίποτα περισσότερο από ενα ανακάτεμα των υλικών σε μπολ και ψήσιμο στο φούρνο. Βγάζουν αρκετά κομμάτια και δίνουν ποιοτική λύση στο θέμα του σχολικού κολατσιού χωρίς να σας πολυαπασχολήσουν. Από τα ατομικά κέικ με σπανάκι και τα μάφιν κολοκυθιού μέχρι τις διάφορες πίτες χωρίς φύλλο οι ποιοτικοί συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε δένοντάς τους με λίγο αλεύρι κλασικό ή ολικής είναι αμέτρητοι.

πίτεςγονείςtipsκέικσχολείοσνακμαθητές