Food & Drink|24.10.2023 07:50

Πλατεία Μεσολογγίου - H «Μικρά Ασία» ανοιχτή ξανά με επικές παστουρμαδόπιτες και μερακλίδικα κεμπάπ

Χριστίνα Τσαμουρά

Μεγάλη χαρά να βλέπεις και πάλι την Όλγα Αμπάν χαμογελαστή στην πόρτα του μικρού, συνοικιακού εστιατορίου της Πλατείας Μεσολογγείου που είχε γράψει ιστορία με τα κεμπάπ του πατέρα της, του Σινάν. Το μαγαζί έμεινε κοντά έναν χρόνο κλειστό, από τον Δεκέμβρη του 2021 που ο Κούρδος εκ Τουρκίας πολιτικός πρόσφυγας έφυγε από τη ζωή. Την Παγκρατιώτισσα «Μικρά Ασία» -γιατί υπάρχει και η άλλη, στην Πλατεία Αμερικής, της ίδιας οικογένειας, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστή- την είχε ανοίξει ο Σινάν το 2016 και τη δούλευε μαζί με την κόρη του.

Η Όλγα έμαθε τις συνταγές από πρώτο χέρι

Η 25χρονη τότε Όλγα έμαθε από πρώτο χέρι τις περίφημες συνταγές και τα μυστικά μείγματα μπαχαριών για τα κεμπάπια, τους ταμπουλέδες και τις πίτες της Ανατολίας. Έτσι, από τις αρχές του 2023 με την αμέριστη βοήθεια της μητέρα της, Τσιτσέκ Ασλάν, εξαιρετικής και έμπειρης μαγείρισσας, άνοιξαν και πάλι το κεμπαπτζίδικό τους προς μεγάλη χαρά των λάτρεων της ανατολίτικης κουζίνας. Άλλωστε η οικογένεια, από το 1987, που βρήκε το ζευγάρι καταφύγιο στην Ελλάδα, βιοπορίζεται κυρίως από την εστίαση. «Είμαστε τρία αδέρφια και γεννηθήκαμε στην Ελλάδα. Το πρώτο εστιατόριο των γονιών μας ήταν το "Πέρα" στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μετά άνοιξαν τη "Μικρά Ασία" στην Πλατεία Αμερικής -23 χρόνια μαγαζί- και τελευταία τη "Μικρά Ασία" στο Παγκράτι. Η μαμά μου έρχεται στη Mεσολογγίου κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και μας "ξελασπώνει" στην κουζίνα», λέει η Όλγα γελώντας, καθώς περιγράφει τη «νέα ζωή» του χώρου. 

Πιάτα που ξεχωρίζουν

Όλα τα πιάτα της «Μικράς Ασίας» είναι καλομαγειρεμένα και νόστιμα. Σπεσιαλιτέ τους θεωρείται το μπεϊτί (κεμπάπ από μπιφτέκι αρνίσιο ψημένο στα κάρβουνα τυλιγμένο σε λεπτό φυλλο με σάλτσα και μπαχαρικά), η σαλάτα ταμπουλέ (ιδιαίτερη καθώς φτιάχνεται με σάλτσα πιπεριάς και πολύ ψιλό πιγούρι), η πίτα Καισαρείας (με παστουρμά και τραγανό χειροποίητο φύλλο ψημένη στην πλάκα), οι γκιουζλεμέδες (με το ίδιο φύλλο σαν της παστουρμαδόπιτας αλλά με γέμιση τυριού) και και το τραγανό κιουνεφέ (με γέμιση από μοτσαρέλα και ανθότυρο).

Info: Πλατεία Μεσολογγίου 2-4, Παγκράτι, Τηλέφωνο: 2103300733

κεμπάπΠαγκράτιεστιατόριοΜικρά Ασία