Food & Drink|18.12.2023 14:00

Συμβουλές και tips - Tο μυστικό για μελωμένο κότσι με τραγανή πέτσα

Newsroom

Ο σεφ Γιάννης Μπρατσολιάς, του ξενοδοχείου Wyndham Poseidon Loutraki, σε άρθρο που ετοιμάσαμε μαζί για το ethnos.gr με φανταστικές συνταγές για Τα Ψητά της Γιορτής δίνει μεταξύ άλλων συμβουλές για να βγει το ψητό κότσι τέλειο. Από εκεί αλειεύουμε τα tips για τέλειο ψήσιμο στο κότσι.

1. Το μυστικό για να βγει το κότσι τέλειο, όπως στα καλά εστιατόρια, είναι το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί εσωτερικά και στη συνέχεια το ανέβασμα της θερμοκρασίας σε υψηλή βαθμίδα για να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας απ’ τη πέτσα και να μείνει τραγανή.

2. Το παραπάνω μπορεί να σημαίνει ακόμη και ψήσιμο στους 120°C - 150°C για 5-7 ώρες. Στην περίπτωση αυτή, όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει στους 75°C και πάνω (μετρημένη με θερμόμετρο) βγάζετε το κότσι απ’ το φούρνο, το αλείφετε με το γλάσο της αρεσκείας σας και ανεβάζετε στους 230°C. Όταν ο φούρνος πιάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία, ξαναβάζετε το κότσι μέσα. Το ψήνετε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή. Αν σκοπεύετε να το σερβίρετε αμέσως, αφήστε το δέκα λεπτά να ξεκουραστεί καλυμμένο με λαδόκολλα.

3. Πάντως ένα κότσι που θα φτιάξετε στο σπίτι είναι έτοιμο και πεντανόστιμο και σε λιγότερο χρόνο (3 ώρες), όπως στη συνταγή που προτείνει ο σεφ εδώ όπου δεν χρειάζονται μετρήσεις με θερμόμετρο.

4. Επιπλέον τραγανάδα στην πέτσα δίνει και το χάραγμα της σε τετράγωνα ή ρομβοειδή σχήματα με αιχμηρό μαχαίρι, μέχρι το σημείο που ξεκινάει η σάρκα.

5. Ένα ακόμη βήμα ακόμη πριν ξεκινήσει κανείς το ψήσιμο, είναι να τρίψει τη χαραγμένη πέτσα με αλάτι, ώστε αυτό να εισχωρήσει μέσα στο δέρμα και στο λίπος.

6. Τέλος, να θυμάστε ότι το γλάσο δεν πρέπει να το βάζετε στην αρχή, αλλά στο τέλος του ψησίματος (πριν περάσετε στο στάδιο της υψηλής θερμοκρασίας).

Δείτε ολοκληρο το άρθρο εδώ

γιορτινό τραπέζιtipsχοιρινό