Panzanella, η καλοκαιρινή σαλάτα της Τοσκάνης που αξιοποιεί το μπαγιάτικο ψωμί
Χριστίνα ΤσαμουράΗ Panzanella είναι παραδοσιακή καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα της Ιταλίας από την περιοχή της Τοσκάνης με κομμάτια ψωμιού και διάφορα ακόμη φρέσκα μποστανικά. Θεωρείται κλασικό δείγμα φτωχής αγροτικής κουζίνα και αποτελεί παράδειγμα zero food waste λογικής before-it-was-cool, καθώς αξιοποιούσε το ξερό μπαγιάτικο ψωμί για να μην πάει χαμένο. Στις παλιότερες εκδοχές της, το ψωμί μουλιαζόταν πολύ, σχεδόν μέχρι να λιώσει, σήμερα –και ειδικά στο ταξίδι της στον κόσμο– η Panzanella γίνεται με λιγότερο υγρό ψωμί, ενώ υπάρχουν ακόμη και παραλλαγές με σπιτικό κρουτόν, που απέχουν βέβαια αρκετά από την αρχική σαλάτα. Στις μεταγενέστερες προσθήκες ανήκουν και οι ελιές, οι πιπεριές ή η κάππαρη, που περιλαμβάνει η παρακάτω συνταγή από το icookgreek.com, η οποία εμπνέεται από την ιδέα της Panzanella –αν θέλετε τις χρησιμοποιείτε.
Συνταγή για σαλάτα τύπου Panzanella
Υλικά: 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κύβους, 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους ή 24 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 πιπεριά ψιλοκομμένη, 1/2 φλιτζάνι ελιές, 1/4 φλιτζάνι κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη, 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο, 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 4 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Υλικά: Βρέχετε ελαφρά τους κύβους του ψωμιού με νερό ανακατεμένο με 1 κουταλιά ξίδι, ώστε να μαλακώσουν λίγο, και τους στραγγίζετε. Σε μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα, ανακατεύετε το μαλακωμένο ψωμί με τις ντομάτες, το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ελιές και την κάππαρη. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Χτυπάτε σε βαζάκι που κλείνει καλά το ελαιόλαδο με το υπόλοιπο ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνετε το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατεύετε καλά.
Tip. Στην τοσκανέζικη βερσιόν μούλιαζαν για λίγα λεπτά και το κρεμμύδι στο ξίδι, πριν το χρησιμοποιήσουν, απαλύνοντας την έντασή του. Η σαλάτα γίνεται νοστιμότερη, αν μείνει για 20'-30' στο ψυγείο να δέσουν οι μυρωδιές.
- Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
- Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
- Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
- Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση