Food & Drink|11.02.2020 13:28

Κουνουπίδι, ένα φαγώσιμο λουλούδι

Βαγγέλης Δρίσκας

Και όμως, το κουνουπίδι είναι ένα μπουκέτο από φαγώσιμα λουλούδια που έχουν κοινό κοτσάνι. Βέβαια, το καταναλώνουμε πριν κάθε μπουκετάκι του αναπτυχθεί και γίνει ένα λουλούδι που θα δώσει με τη σειρά του τους σπόρους για την επόμενη σπορά. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο και θεωρείται superfood, αφού έχει τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά.

Σκεφτείτε πως ένα φλιτζάνι κουνουπίδι έχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Αν και συνήθως το βράζουμε για σαλάτα, ή πιο σπάνια κάνουμε ωραία μαγειρευτά όπως ένα κοκκινιστό κουνουπίδι, είναι ακόμα πιο νόστιμο αν το ψήσουμε ή αν το τρίψουμε στον τρίφτη και το φάμε ωμό σε σαλάτα, για παράδειγμα, με ένα ωραίο ντρέσινγκ. Στις συνταγές που ακολουθούν σας δίνουμε τρεις ξεχωριστές ιδέες για να το απολαύσετε. Το ψητό κουνουπίδι είναι η μεγάλη έκπληξη, με γεύση τόσο εθιστική και τόσο δυνατή που θυμίζει ψητή μπριζόλα!

Η χρωματική παλέτα των κουνουπιδιών

Όταν το κουνουπίδι φτάσει σε μέγεθος μπάλας του τένις, το σκεπάζουν με τα εξωτερικά του φύλλα και, καθώς μεγαλώνει, διατηρεί το λευκό του χρώμα. Αν το αφήσουν εκτεθειμένο στον ήλιο, κιτρινίζει. Το πορτοκαλί κουνουπίδι πρωτοκαλλιεργήθηκε στον Καναδά το 1970 και περιέχει β-καροτίνη που του δίνει αυτό το χρώμα. Το μοβ κουνουπίδι οφείλει το χρώμα του στις ανθοκυανίνες, που δίνουν το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα σε φρούτα και λαχανικά. Όσο για το πράσινο, είναι διασταύρωση κουνουπιδιού με μπρόκολο. Η γεύση των χρωματιστών κουνουπιδιών είναι ελαφρώς πιο γλυκιά από αυτή του λευκού.

Oι συνταγές

Ψητό κουνουπίδι σαν μπριζόλα

Μπουκιές κουνουπιδιού με πικάντικη σάλτσα

Κοκκινιστό κουνουπίδι

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτην Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγέςκουνουπίδι