Food & Drink|23.02.2020 07:30

Πράγα: Η πόλη με τους χίλιους πύργους και τις δυνατές γεύσεις

Βαγγέλης Δρίσκας

Μία λέξη χαρακτηρίζει την Πράγα: παραμυθένια. Ένα σκηνικό με δεκάδες διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, εντυπωσιακά κτίρια, έναν ορίζοντα γεμάτο καμπαναριά, κορυφές κτιρίων και πύργους – γι’ αυτό άλλωστε τη λένε και πόλη των χιλίων πύργων. Όπου και αν κοιτάξεις, αντικρίζεις μια ατελείωτη ομορφιά. Οι διαδρομές μέσα στην πόλη έχουν εντυπωσιακά ανοίγματα προς το κάστρο ή το ποτάμι και, όταν βρεθείς στην παλιά πόλη ή πάνω στο λόφο του κάστρου και δεις πανοραμικά την Πράγα, καταλαβαίνεις πως είσαι σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου. Γαστρονομικά, το ρεπερτόριο στα φαγητά είναι σχετικά περιορισμένο. Όταν όμως μιλάμε για καφέ και γλυκά ή για μπίρες, είναι αχτύπητοι.

Το Κτίριο που Χορεύει (iStock/Ideal image)

Η πρώτη βόλτα που πρέπει απαραιτήτως να γίνει είναι στα δρομάκια της παλιάς πόλης. Μεσαιωνικά κτίρια, αμέτρητα μαγαζάκια με σουβενίρ, μικρά καφέ και εστιατόρια και μια μεγάλη πλατεία είναι αυτά που τραβάνε την προσοχή. Στο δημαρχείο της παλιάς πόλης, το αστρονομικό ρολόι που κατασκευάστηκε το 1410 χτυπάει κάθε μία ώρα και ο κόσμος συγκεντρώνεται για να δει την παρέλαση με τις φιγούρες των δώδεκα αποστόλων. Δίπλα ακριβώς, στη μία πλευρά της πλατείας, υπάρχουν πολλά στέκια με φαγητό του δρόμου.

Pražská šunka, το τυπικό ψητό χοιρινό (iStock/Ideal Image)

Το κλίμα της Πράγας θέλει δυνατές γεύσεις και αυτά που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα είναι το pražská šunka, ένα θεϊκό χοιρινό ψητό μπούτι με τραγανή πέτσα που το ψήνουν ολόκληρο και το σερβίρουν σε μερίδες, το halušky, ένα μείγμα από πατάτες και ζυμαρικά με λάχανο, τηγανητά κρεμμύδια και τυρί, που είναι το συνοδευτικό των κρεάτων, και τα klobásy, τα ντόπια λουκάνικα που τα σερβίρουν με αφράτο ψωμάκι ή ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού ολικής άλεσης, με μουστάρδα και ξινολάχανο. Αυτό είναι η τσέχικη εκδοχή του χοτ ντογκ και το αγαπημένο σνακ των ντόπιων. Το σάντουιτς με μία τηγανητή παχιά φέτα τυριού, μέσα σε αφράτο ψωμάκι με μαγιονέζα, είναι δημοφιλές στους ντόπιους. Αυτό όμως που θα δεις να δοκιμάζουν όλοι με μανία είναι τα trdelník, οι γλυκιές καμινάδες όπως τις λένε στην Ελλάδα όπου εμφανίστηκαν πρόσφατα, ρολά ζύμης που ψήνονται στα κάρβουνα και σερβίρονται με δεκάδες τρόπους, με άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα, με κρέμα σοκολάτας ή με παγωτό.

Tα trdelník (iStock/Ideal Image)

Επόμενη στάση, η Γέφυρα του Καρόλου, το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Πράγας. Κατασκευάστηκε το 1400 και είναι μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, αφού στις δύο πλευρές της είναι παραταγμένα τριάντα αγάλματα αγίων και πολιούχων. Δύο αγάλματα τραβούν την προσοχή των επισκεπτών, το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του Νέπομουκ και το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη με τα πέντε αστέρια. Αν ακουμπήσεις με τα χέρια σου το πρώτο άγαλμα, θα έχεις καλή τύχη και θα ξαναγυρίσεις στην πόλη, ενώ, αν ακουμπήσεις ένα από τα αστέρια στη βάση του δεύτερου αγάλματος και κάνεις μια ευχή, αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Μιλώντας για γλυπτά, ένας ανατρεπτικός καλλιτέχνης, ο David Černý, γέμισε την πόλη με τα πιο απρόβλεπτα γλυπτά και προκαλεί την αμηχανία, το ενδιαφέρον των επισκεπτών και ατελείωτες συζητήσεις μεταξύ των ντόπιων. Κάνοντας μια βόλτα, θα δείτε σίγουρα στην παλιά πόλη το ομοίωμα του Σίγκμουντ Φρόιντ να κρέμεται από μια κολόνα, ένα έμβρυο σφηνωμένο σε μια υδρορροή, τα γιγάντια μωρά που σκαρφαλώνουν στον Πύργο της Τηλεόρασης, το νεκρό άλογο που στέκεται ανάποδα σε μια κολόνα στη Στοά της Λουκέρνης και τη γιγαντιαία κόκκινη νεκροκεφαλή που περιστρέφεται στην ταράτσα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης DOX.

Αστρονομικό ρολόι της Πράγας (iStock/Ideal image)

Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα είναι και το Κτίριο που Χορεύει, ή το Κτίριο Τζίντζερ και Φρεντ, του διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Gehry. Κτισμένο στα χαλάσματα μιας βομβαρδισμένης γειτονιάς από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους ντόπιους, καθώς το σχήμα του θυμίζει δύο φιγούρες που αγκαλιάζονται σφιχτά και χορεύουν.

Η Πράγα όμως είναι η βασίλισσα της μπίρας. Εδώ παράγεται η αυθεντική pilsner που επιβάλλεται να πιεις. Αμέτρητες τοπικές μικροζυθοποιΐες παράγουν εναλλακτικές και πολύ ενδιαφέρουσες μπίρες με τα πιο απρόβλεπτα αρώματα, όπως με γεύση και άρωμα ινδικών μπαχαρικών ή φρούτων του δάσους.

Τυπική μπιραρία της Πράγας

Ο επισκέπτης έχει τόσο πολλές επιλογές για μπίρα και φαγητό, όπως και για γλυκό. Γενικά, οι ντόπιοι βγαίνουν έξω από νωρίς για μπίρα και μεζεδάκια, καθώς και για καφέ και γλυκό σε πανέμορφους χώρους, όπως το Obecní Dům, το καφέ του Δημοτικού Μεγάρου. Σε μια πανέμορφη art nouveau σάλα σερβίρουν εντυπωσιακά γλυκά και εξαιρετικό καφέ. Αυτή είναι μια συνήθεια των Κεντροευρωπαίων και, μόνο όταν βρεθείτε σε αυτά τα υπέροχα καφέ και δοκιμάσετε όλες αυτές τις ξεχωριστές γεύσεις, θα καταλάβετε γιατί.

Για να δοκιμάσετε τα σημαντικότερα πιάτα της τοπικής κουζίνας, αρκεί μια επίσκεψη στο εστιατόριο Lokál στην οδό Dlouhááá 33. Το εστιατόριο έχει πέντε υποκαταστήματα και το συγκεκριμένο είναι η πιο παλιά παμπ της πόλης. Κάθε μέρα είναι γεμάτο κυρίως από ντόπιους που πίνουν απίστευτες ποσότητες τοπικής μπίρας. Όσο για το φαγητό: μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο με λαρδί με μουστάρδα και μυρωδικά και σερβιρισμένο με ντάμπλινγκς ατμού, ξινή κρέμα και φρούτα του δάσους, χοιρινό μαγειρεμένο με μπίρα και πάπρικα, λουκάνικο από δύο είδη κρέατος με καυτερή μουστάρδα και φρέσκο τριμμένο χορσράντις, χοιρινό κότσι με σάλτσα από φρούτα του δάσους, κρεατόσουπα μέσα σε καρβελάκι. Τα γλυκά είναι πολύ απλά και διαφορετικά από αυτά που ξέρουμε. Για παράδειγμα, οι τηγανητές κροκέτες πατάτας φτιαγμένες από πουρέ και ζάχαρη, που τις σερβίρουν με άχνη ζάχαρη και παπαρουνόσπορο, μια αφράτη κούφια βάφλα με άγλυκη σαντιγί και κρέπες ψιλοκομμένες στο τηγάνι με παγωτό και σάλτσα από μαρμελάδα φρούτων.

Το καφέ του Δημοτικού Μεγάρου (iStock/Ideal Image)

Η Πράγα είναι κοντινός και οικονομικός σχετικά προορισμός και αξίζει περισσότερες από μία επισκέψεις. Η πόλη μετά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 έγινε πιο εξωστρεφής και είναι πλέον παγκόσμιος προορισμός, συγκεντρώνοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η μοναδική της ομορφιά μαζί με τις ατελείωτες γαστρονομικές επιλογές είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο αγαπητή και τόσο δημοφιλής.

Cook like a local

Μοσχαράκι Svíčková

(iStock/Ideal Image)

Για 6 μερίδες

  • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (νουά ή σπαλομύτα) σε ενιαίο κομμάτι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 λίτρα ζωμός κρέατος
  • αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε το κρέας στο βούτυρο σε δυνατή φωτιά γυρνώντας το από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώστε το, βάλτε το σε μια γάστρα με 1,5 λίτρο ζωμό και μαγειρέψτε το στους 180ο C για 2 ώρες. Στην ίδια κατσαρόλα που σοτάρατε το κρέας, ρίξτε τα κρεμμύδια και τα καρότα και, όταν μαλακώσουν, προσθέστε το ξίδι, τη ζάχαρη, λίγο αλάτι, θυμάρι, μουστάρδα και τον υπόλοιπο ζωμό. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά και πολτοποιήστε τη σάλτσα. Αν είναι πολύ ρευστή, μπορείτε να τη δέσετε με 1-2 κουταλάκια κορνφλάουρ διαλυμένα σε 3-4 κουταλιές νερό. Όταν μαγειρευτεί και το κρέας, κόψτε το σε φέτες και σερβίρετέ το με τη σάλτσα. Συνοδέψτε το με φέτες βραστού ψωμιού (η συνταγή ακολουθεί).

Παραδοσιακά, οι Τσέχοι περνάνε λωρίδες από χοιρινό λαρδί στο κρέας όταν είναι άπαχο, για να το κάνουν πιο ζουμερό και νόστιμο.

Knedlíky (βραστό ψωμί)

(iStock/Ideal Image)

Για 4 φραντζολάκια

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml γάλα
  • 4 γρ. ξηρή μαγιά (μισό φακελάκι)
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι

Ανακατέψτε σε ένα μπολ το γάλα με το αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και μετά χωρίστε τη σε 4 μέρη. Πλάστε 4 μικρά στενόμακρα φραντζολάκια και αφήστε τα άλλα 20 λεπτά να ξαναφουσκώσουν. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό στην εστία. Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίξτε προσεκτικά τα φραντζολάκια για να μη σπάσουν. Βράστε τα για 15-20 λεπτά. Στραγγίστε τα, τρυπήστε τα σε αρκετά σημεία με το πιρούνι για να φύγει ο ατμός και αφήστε τα πάνω σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν. Κόψτε τα σε φέτες και συνοδέψτε με αυτά το μοσχαράκι Svíčková.

Koláče (γλυκές πίτες με τυρί και μαρμελάδα)

(iStock/ideal image)

Για 20 πίτες

Για τη ζύμη:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml γάλα
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Για την επιφάνεια:
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι

Για τη γέμιση:

  • 150 γρ. τυρί κρέμα ή ρικότα
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. αλεύρι
  • μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Ετοιμάστε τη ζύμη: Ανακατέψτε τη μαγιά, το αυγό, το γάλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και μετά ρίξτε το βούτυρο και το αλεύρι. Ζυμώστε και σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί για μια ώρα. Ξαναζυμώστε τη και χωρίστε τη σε 20 μέρη. Πλάστε κάθε μέρος σε ένα στρογγυλό δίσκο και αφήστε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.

Ανακατέψτε με τα χέρια σας τα υλικά για την επιφάνεια. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το τυρί με τη ζάχαρη και το αλεύρι για τη γέμιση. Κάντε ένα άνοιγμα με τα χέρια σας σε κάθε δίσκο και βάλτε λίγη από τη γέμιση και 1 κουταλιά από το μείγμα για την επιφάνεια. Μπορείτε να προσθέσετε μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή να παραλείψετε τη γέμιση με το τυρί και να χρησιμοποιήσετε μόνο μαρμελάδα.

Ψήστε στους 175ο C για 25 λεπτά.

Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

φαγητόταξίδιΠράγασυνταγές