Ελλάδα|24.06.2020 13:42

Δωμάτια απομόνωσης στα καταλύματα όπου που δεν έχουν δηλωθεί ξενοδοχεία καραντίνας

Μαρία Λιλιοπούλου

Στην ανάγκη δημιουργίας δωματίων καραντίνας σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα οδηγεί η λιγοστή προσφορά ξενοδόχων να μισθώσουν τις μονάδες τους στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αποτελέσουν ξενοδοχεία καραντίνας ώστε να φιλοξενήσουν επισκέπτες που έχουν βρεθεί θετικοί σε κορονοιό σε τουριστικούς προορισμούς αλλά η κλινική εικόνα τους δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Δεδομένου ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα που έχουν υποβληθεί έως τώρα δεν καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των απαιτούμενων κλινών για την ασφαλή θωράκιση των τουριστικών προορισμών, το υπουργείο Τουρισμού με τα συναρμόδια υπουργεία προχώρησαν στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία ορίζονται δωμάτια απομόνωσης σε κάθε κατάλυμα τουλάχιστον μέχρι να οριστεί κάποιο ξενοδοχείο καραντίνας στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα ή νησί.

Αναλυτικά, η ΚΥΑ ορίζει ότι:

  • Για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας.

  • Για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη 2 δωματίων καραντίνας και

  • Για καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσο με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Με την ΚΥΑ προτείνεται ο περιορισμός της καραντίνας στενών επαφών κρούσματος στα τουριστικά καταλύματα σε επτά ημέρες, εφόσον γίνει ιατρική αξιολόγηση για απουσία κλινικής εικόνας νόσησης, ή σε δέκα ημέρες, αν δεν είναι δυνατή/διαθέσιμη η ιατρική αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η υποχρέωση διατήρησης κενών δωματίων στα καταλύματα ώστε να παίξουν το ρόλο των δωματίων απομόνωσης σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, ισχύει έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.

«Η λύση αυτή προσωρινού χαρακτήρα» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού «συμπληρώνει τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων «καραντίνας» και επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα  του ελληνικού τουρισμού».

Παράλληλα με άλλη απόφαση το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση ξενοδοχείων καραντίνας, η οποία έληξε, έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος αποζημίωσης, το οποίο έχει οριστεί για τα καταλύματα καραντίνας που θα μισθωθούν, είναι 30 ευρώ ανά δωμάτιο την ημέρα συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης εφόσον τα δωμάτια είναι γεμάτα και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.

«Η ασφαλής επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Σήμερα ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα που εμπεδώνει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε καθημερινά προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο» σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

τουρισμόςξενοδοχείαΚορονοϊός