Ελλάδα|24.02.2021 13:40

Κορονοϊός - Τζανάκης: 2.200 κρούσματα στις αρχές Μαρτίου, 2 στα 3 σε Αττική 

Newsroom

Δεν είναι καθόλου αισιόδοξη η πρόβλεψη για τα κρούσματα από κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, τα κρούσματα θα κινούνται γύρω στα 2.500. Αυτό επισημαίνει ο Νικόλαος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενώ η Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, διαπιστώνει ότι το σύστημα υγείας στην Αττική βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Παράλληλα, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης τάσσεται υπέρ της παράτασης του lockdown για 2 εβδομάδες, ενώ προτείνει τη επαναλειτουργία της εστίασης αλλιώς.

«Το σύστημα στην Αττική είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Υπάρχουν κρεβάτια μονάδας, αλλά ό,τι κρεβάτι μονάδας υπάρχει το μετατρέπουμε σε Covid και αφαιρείται από άλλους ασθενείς που το χρειάζονται», εξηγεί η Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Όπως τονίζει, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούν να έχουν περίθαλψη όσοι ασθενείς τη χρειάζονται. 

Διαβάστε επίσης: Παυλάκης - κορονοϊός: «Μούφα lockdown, θα είναι τρέλα να ανοίξουν αγορά, σχολεία»

Αναφερόμενη στην έκρηξη κρουσμάτων και το πότε θα γίνει άρση lockdown, η κυρία Γκάγκα διευκρινίζει ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και σημειώνει ότι η αύξηση δείχνει ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά. «Όλα έχουν σχέση με το πόσο πολύ τηρούμε τα μέτρα», δηλώνει μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Θα φτάσουν 2.500 τα κρούσματα - 2 στα 3 στην Αττική

Ο Νικόλαος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας εξηγεί ότι, σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων, αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα να φτάσουν περί τις 2.500. Όπως σημειώνει, οι 2.500 είναι μια κεντρική τιμή και δεν είναι τα ακραία της σημεία της εκτίμησης. Προς τα κάτω είναι 2.200 και προς τα πάνω είναι 2.800.

«Αν η μέση του τιμή είναι τα 2.200, που είναι και το πιο πιθανό, το απώτατο σημείο θα είναι μέχρι 2.800 κρούσματα. Αν όμως η μέση τιμή πάει στα 2.500, το απώτατο σημείο θα είναι πάνω από 3.000 κρούσματα.», σημειώνει ο Νικόλαος Τζανάκης. «Το θέμα με το συγκεκριμένο κύμα είναι ότι εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της χώρας. Εντοπίζεται στην Αττική κατά τα 2/3. Η πίεση δεν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ώστε να πέσει σαν μέσος όρος σε όλα τα μέρη, αλλά επιβαρύνει πάρα πολύ την Αττική», προσθέτει, καταλήγοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μοντέλο, είναι πιο πιθανό τα κρούσματα να φτάσουν τα 2.200, με ίσως κάποιες εξάρσεις.

Παράταση lockdown για 2 εβδομάδες

Για 2 εβδομάδες πρέπει να παραταθεί το lockdown για την αναχαίτιση του κορονοϊού ώστε να φανούν τα αποτελέσματά του και να μειωθούν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Από το προηγούμενο lockdown, φάνηκε ότι αυτού του είδιους τα περιοριστικά μέτρα αργούν να αποδώσουν, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Δερμιτζάκης πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε παράλληλα άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ το λιανεμπόριο να ανοίξει αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.

Παυλάκης: «Μούφα lockdown, θα είναι τρέλα να ανοίξουν αγορά, σχολεία»

Σε δραματικό τόνο ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ, στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν θα πρέπει καν να συζητάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων καθώς τα πράγματα είναι ήδη πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και η κατάσταση θα συνεχίσει να δυσχεραίνει. Ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και πρόκειται για μία ημιτελή και μούφα καραντίνα, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξουν καταστήματα και σχολεία.

«Είχαμε την αγωνία να μην σκάσει η Αττική, αλλά δυστυχώς είναι πολύ κοντά. Ελπίζω να δούμε έναν μετριασμό του κύματος που έρχεται, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Αρχίζει ένα μεγάλο κύμα με τα νοσοκομεία, που δεν είχαν πίεση και τώρα την έχουν. Αυτό θα συνεχιστεί δυστυχώς» επεσήμανε ο κ. Παυλάκης.

Εξέφρασε δε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν έχουμε lockdown παρότι υπάρχουν κλειστά σχολεία και καταστήματα. «Αυτό το lockdown δεν είναι τίποτα τρομερό όταν είναι ανοιχτά εργοστάσια, ΜΜΜ, επιχειρήσεις και μετακινείται τόσος κόσμος. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα κι από τις χώρες δίπλα μας. Θα πρέπει να σεβόμαστε τον ιό. Είναι χειμώνας, κρύο και ξηρός καιρός και μολύνει ευκολότερα ο ιός. Βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του ιού, που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση που βλέπαμε ως τώρα. Θα φανεί και τις επόμενες ημέρες. Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτικές» τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε πως είναι θέμα ατομικής ευθύνης λέγοντας: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε πιο καλή προστασία. Είναι ένα μέρος των μέτρων που θα πρέπει να το δει ο καθένας ατομικά και σοβαρά. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ημιτελής καραντίνα, μούφα. Με την ίδια συμπεριφορά, δεν αρκεί για να καμφθεί ο ιός. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Για τα εμβόλια τόνισε: «Τα εμβόλια δουλεύουν αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πολλά. Στην Καλιφόρνια κυκλοφορεί ένα χειρότερο στέλεχος. Ο ιός θα σταματήσει με τα εμβόλια αν τα κάνουμε παγκόσμια. Εμβόλια και καραντίνα θα σταματήσουν την αλυσίδα μετάδοσης» τόνισε και πρόσθεσε πως: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ενδημικός ο ιός και θα μας ταλαιπωρεί για χρόνια».

Για ενδεχόμενη άρση του lockdown ξεκαθάρισε πως: «Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είπε ο καθηγητής σε δραματικό τόνο.

Διαβάστε επίσης: Lockdown: Πιο κοντά στην παράταση - Τι θα γίνει με σχολεία, καταστήματα και SMS

ΚορονοϊόςΜίνα ΓκάγκαΑττικήΝίκος Τζανάκηςκρούσματα