Ελλάδα|10.03.2021 12:32

Κορονοϊός: Αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ - Το πλάνο αποσυμπίεσης στα νοσοκομεία

Newsroom

Η πίεση στο ΕΣΥ έχει γίνει ασφυκτική από τους αριθμούς ρεκόρ εισαγωγών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής να ανησυχούν ιδιαίτερα, όπως και το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες αν αναλογιστεί κανείς ότι εν μέσω lockdown, την Τρίτη, 10 Μαρτίου, σημειώθηκε το τρίτο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 3.215, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα. Η κυβέρνηση παλεύει να βρει λύσεις, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής.

Μέχρι στιγμής, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν ούτε τους 50 γιατρούς που ζήτησε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Υγείας, αφού προς ώρας μόνο 30 ονόματα ιδιωτών γιατρών έχουν συγκεντρωθεί. Γεγονός, βέβαια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία πολλών κλινικών στο ΕΣΥ, αφού το υπουργείο Υγείας είχε «ποντάρει» στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε επίσης: Πότε θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης - Η μαθηματική εξίσωση

Ετσι εξετάζεται, πλέον, το σενάριο ακόμη και της επίταξης ιδιωτών γιατρών και από ιδιωτικές κλινικές αλλά και από την ελεύθερη αγορά. Πάντως, οι περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του ΕΣΥ, καθώς η αμοιβή των 2.000 ευρώ μαζί με εφημερίες σε δημόσιο νοσοκομείο για περιστατικά covid, θεωρείται χαμηλό ποσό τόσο για τους κινδύνους που θα διατρέχουν όσο και για το ωράριο απασχόλησης.  

Εξάλλου, μέχρι σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αδειάσουν οι δύο ιδιωτικές κλινικές (ΛΗΤΩ και Ιατρικό Περιστερίου) που εθελοντικώς προσφέρθηκαν να συμβάλουν στη μάχη του ΕΣΥ κατά του κορονοϊού. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, έχει ξεκινήσει η διακομιδή των ασθενών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές των δύο ομίλων, ώστε να εκκενωθούν το ΛΗΤΩ και το Ιατρικό Περιστερίου και να αναλάβουν ασθενείς covid από το ΕΣΥ. Ειδικότερα οι ασθενείς από το ΛΗΤΩ μεταφέρονται στο ΜΗΤΕΡΑ, ενώ του Περιστερίου στις άλλες κλινικές του Ομίλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη θα ξεκινήσει η αξιοποίηση των κλινών στις δύο ιδιωτικές κλινικές, εφόσον καλυφθούν πλήρως τα κρεββάτια στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr οι αμοιβές των δύο ιδιωτικών κλινικών θα είναι με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) συν το μισθολογικό κόστος που θα υπολογισθεί με τον δείκτη 2.09. Οπως ακριβώς είχαν άλλωστε αμειφθεί και οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να γνωστοποιηθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Τα all Covid Νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έχει προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ. Έτσι, το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το ιδιωτικό θεραπευτήριο "Ερρίκος Ντυνάν", το οποίο παραχωρείται  για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό Νοσοκομείο non Covid περιστατικών. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. 

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες λειτουργεί ως non Covid Νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας, με την ενσωμάτωση παθολογικών κλινικών από τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Οι  παθολογικές κλινικές των παραπάνω νοσοκομείων έγιναν κλινικές περιστατικών Covid.  Το Ωνάσειο καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα.  

Επιπλέον, χθες Τρίτη ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, παραχωρεί στο ΕΣΥ το Ιατρικό Περιστερίου, που  θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο  Όμιλος Hellenic Healthcare Group, παραχωρεί  την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, για Covid περιστατικά και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Οπως είπε ο υπουργός η συνέχεια θα είναι με ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης: Παιδίατροι: Εχουμε κάθε μέρα πλέον παιδιά με κορονοϊό - Αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ

υπουργείο ΥγείαςΑττικήΚορονοϊόςνοσοκομείαΕΣΥ