Ελλάδα|10.01.2019 17:47

Σε οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αποσταλεί «ύποπτοι» φάκελοι

Newsroom

Σε συναγερμό βρίσκονται οι διωκτικές αλλά και οι πανεπιστημιακές αρχές καθώς οι ύποπτοι φάκελοι, με παραλήπτες πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, και αποστολέα από τις Ινδίες, οι οποίοι είναι πανομοιότυποι με αυτόν που περιείχε ύποπτη σκόνη και έφτασε την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, ανέρχονται μέχρι στιγμής συνολικά σε οκτώ.

Εκτός από τον φάκελο στη Μυτιλήνη, την Πέμπτη εντοπίστηκαν έξι ακόμα φάκελοι σε Αθήνα (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, και ΑΣΠΕΤΕ -πρώην ΣΕΛΕΤΕ- στο Ηράκλειο), Χανιά, Άρτα (ΤΕΙ Ηπείρου), Βόλο και Κέρκυρα, ενώ ένας ακόμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής φαίνεται πως είχε φτάσει πριν από μερικές μέρες.

Επίσης, έναν φάκελο που περιείχε «ύποπτη» σκόνη, ανοίχτηκε από δύο υπαλλήλους, του ΤΕΙ Αργοστολίου, το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όπου ερευνούν την υπόθεση και τέθηκε αμέσως σε ισχύ το σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών. Οι δύο υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου Αργοστολίου, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.

Όλοι οι φάκελοι φέρονται ότι εστάλησαν από τις Ινδίες και είχαν ως παραλήπτες τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στα Χανιά ο πρύτανης άνοιξε τον φάκελο και είδε ότι περιείχε χαρτιά γι΄ αυτό τον πέταξε, αλλά την Πέμπτη, όταν ενημερώθηκε σχετικά με ό,τι έγινε στη Μυτιλήνη, ειδοποίησε τις Αρχές. Επίσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρύτανης του ΕΜΠ παρέλαβε την Τετάρτη τον φάκελο, τον άνοιξε και τον πέταξε στα σκουπίδια, καθώς όπως είπε δεν είχε σκόνη και περιείχε μόνο κάποια φυλλάδια. Αυτό διαπιστώθηκε και από το ειδικό κλιμάκιο που τον παρέλαβε την Πέμπτη. Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος στον φάκελο που εντοπίστηκε στην ΑΣΠΕΤΕ, προκειμένου να παραληφθεί και αυτός. Οι φάκελοι στο Βόλο και στην Κέρκυρα (ο τελευταίος βρέθηκε στα ΕΛΤΑ) δεν ακόμα παραληφθεί.

Οι φάκελοι που παραλαμβάνονται από τους πυροσβέστες μεταφέρονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς περιέχουν και αν σε κάποιους υπάρχει σκόνη όπως στη Μυτιλήνη.

Πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, από τον μέχρι στιγμής έλεγχο στον φάκελο της Μυτιλήνης, που έφτασε στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, δεν προκύπτει κάτι επικίνδυνο, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται.

Το μεσημέρι της Πέμπτη ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και άλλων φορέων για το θέμα και παράλληλα έχουν ενημερωθεί και τα πανεπιστημιακά ισδρύματα και τα καταστήματα ΕΛΤΑ, αν βρεθούν άλλοι τέτοιοι φάκελοι να ειδοποιήσουν τις Αρχές.

φάκελοςπανεπιστήμιαΕλλάδα