Ελλάδα|31.08.2021 22:38

Αυτοδιοικητικοί για πυρόπληκτες περιοχές: Δεν περιμένουμε πλημμύρες σε 10 χρόνια, αλλά σε 10 μέρες

Μαρία Λιλιοπούλου

Την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι τις πρώτες βροχές είναι μικρός υπογράμμισε στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης.

Με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή στη βόρεια Εύβοια όπου οι φωτιές αποτέφρωσαν περίπου 750.000 στρέμματα, σημείωσε ότι «τις πλημμύρες δεν τις περιμένουμε σε 10 χρόνια αλλά σε 10 μέρες, 20. Άρα πρέπει να βρεθούν ευέλικτοι τρόποι να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία».

Ο κ. Σουλιώτης αναφερόμενος στα ρέματα, υπογράμμισε ότι υπεύθυνη είναι η περιφέρεια και το δασαρχείο. Προσέθεσε όμως ότι «Τα δασαρχεία είναι διαλυμένα, υπάρχει ένα πάγιο αίτημα όλων μας να στελεχωθούν, η περιφέρεια και κεντρική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δράσουν, εμείς να βοηθήσουμε προφανώς, αλλά δεν έχουμε ούτε καν αρμοδιότητα».

Παράλληλα εξέφρασε και το αίτημα της υλοποίησης ενός 7ετούς προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στις πυρόπληκτες περιοχές, το οποίο θα αφορά μεταξύ άλλων ρητινοκαλλιεργητές και μελισσοκόμους.

ΚΕΔΕ: Σε τρεις κατευθύνσεις η στήριξη

Από την πλευρά της η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας έχει ήδη αποφασίσει την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές δήμων μέσω τριών βασικών κατευθύνσεων:

  • Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με όλους τους πυρόπληκτους δήμους, ώστε να καταγραφούν τα προς επίλυση θέματα, να κατηγοριοποιηθούν και να υπάρξει συντονισμός των δράσεων, προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, μέσω αξιοποίησης εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων.
  • Την προμήθεια από την ΚΕΔΕ τριων οχημάτων για την κάλυψη άμεσων και επειγουσών αναγκών πολιτικής προστασίας για τους δήμους που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αρχής γενομένης από τους πυρόπληκτους δήμους της Εύβοιας.
  • Την «υιοθεσία» χωριών, οικισμών ή και πόλεων από δήμους, οι οποίοι με τις τεχνικές τους υπηρεσίες θα «τρέξουν» και θα ωριμάσουν μελέτες για άμεσα και επείγοντα έργα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε μεταξύ των άλλων πως «από την πρώτη ημέρα που είδαμε το μέγεθος των καταστροφών, νοιώσαμε μια αμηχανία γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε και δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες που είχαμε». «Οι δήμοι αυτοί, συμπλήρωσε, πέρα από τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους τους , θέλανε και πιο χειροπιαστά πράγματα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Χρειάζονταν πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να κάνουν αναθέσεις και να καθαρίσουν, χρειάζονταν εξοπλισμό, φορτηγά, μηχανήματα, απορριμματοφόρα, τα οποία δεν μπορούσαμε να βρούμε. Προκύπτει έτσι μία ανάγκη για κάποια οχήματα που θα μπορούσαν να είναι σήμερα στην Εύβοια και την Πελοπόννησο και αύριο κάπου αλλού προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Και η απόκτηση κάποιων οχημάτων από τη μεριά της ΚΕΔΕ θα ήταν πολύ χρήσιμη για κάθε τέτοια περίπτωση και θα έδινε λύσεις στις άμεσες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι».

Ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργος Σταμούλος μάλιστα τόνισε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να βρεθούν μικρά οχήματα, για να μαζέψουν τις καμένες οικιακές συσκευές καθώς και για τη διανομή τροφίμων στα χωριά.

Μνημόνιο συνεργασίας ΚΕΔΕ και πυρόπληκτων Δήμων

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε Μνημόνιο Συνεργασίας με τους πυρόπληκτους δήμους, για την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ έκρινε ως απολύτως αναγκαία αυτήν τη συνεργασία, έτσι ώστε να καταγραφούν τα προς επίλυση θέματα, να κατηγοριοποιηθούν αυτά αναλόγως της κρισιμότητάς τους, να υπάρξει συντονισμός των δράσεων και να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις μέσω αξιοποίησης εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννη η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει:

  • το συντονισμό των δράσεων των συμβαλλόμενων φορέων
  • τη συλλογή και επεξεργασία των αιτημάτων των δήμων και τη σύνταξη ανάλογων προτάσεων για επίλυση των θεμάτων
  • την επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία για την προώθηση των θεμάτων των πυρόπληκτων δήμων και την επίλυσή τους.
  • την εξεύρεση εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την χρηματοδότηση των αναγκών των δήμων σε κατασκευές υποδομών και αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος
  • τη διάθεση οχημάτων στους συμβαλλόμενους δήμους με τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν οχήματα σε όλους από την ΚΕΔΕ, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών αποτύπωσης των δύσβατων δασικών περιοχών της εδαφικής τους περιφέρειας.

Από την πλευρά τους οι συμβαλλόμενοι δήμοι αναλαμβάνουν:

  • τη συλλογή και κατηγοριοποίηση, αναλόγως της κρισιμότητάς τους, των σχετικών θεμάτων, στα οποία μπορεί να συμβάλλει η ΚΕΔΕ για την επίλυση τους
  • τη σύνταξη προτάσεων προς τα υπουργεία για την αντιμετώπιση των θεμάτων
  • κάθε άλλη δράση που θα συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων της παρούσας.

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός σε δόσεις: Έρχεται «στρατηγός» στην Πολιτική Προστασία μετά τη ναυμαχία Αποστολάκη

Χρυσοχοΐδης: Από την πρώτη μέρα διαχειριζόμασταν το αφάνταστο

Αύξηση στην τιμή του ρεύματος μέχρι 50% - Από τι εξαρτάται

Πανελλήνιες 2022: Έρχονται «καταιγίδες» για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

πλημμύρεςπυρόπληκτοιαντιπλημμυρικά έργαπυρκαγιέςΒόρεια Εύβοια