Ελλάδα|29.10.2021 22:30

Καιρός - Κυκλώνας Νέαρχος: Πού θα χτυπήσει το φαινόμενο που σαρώνει την Σικελία

Newsroom

Σε τροχιά μεσογειακού κυκλώνα «Νέαρχος» αναμένεται να βρεθεί η χώρα μέσα στις επόμενες ώρες με την ανησυχία, ειδικά για την Κρήτη να είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη ο κυκλώνας που έρχεται από την περιοχή της Σικελίας,  αναμένεται να χτυπήσει τα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα το διήμερο Κυριακή με Δευτέρα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, απο μετεωρολογικές αναφορές πλοίων και δορυφορικές παρατηρήσεις ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Νέαρχος» βρίσκεται (Παρασκευή 29 οκτωβρίου) σχεδόν στάσιμος 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σικελίας με μέση ένταση ανέμου που φτάνει τα 104 km/h με μεγαλύτερες ριπές. 

Δύσκολη η πρόγνωση του φαινομένου

Η ακριβής πρόγνωση της πορείας ενός βαρομετρικού χαμηλού και ιδιαίτερα ενός Μεσογειακού Κυκλώνα αποτελεί δύσκολο "γρίφο" για τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού επειδή συνήθως δημιουργούνται σε θαλάσσιες περιοχές όπου οι παρατηρήσεις είναι περιορισμένες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν υπάρχει απουσία ενός ισχυρού ατμοσφαιρικού δυναμικού αιτίου όπως η ύπαρξη ενός αεροχειμάρρου που θα πηδαλιουχούσε την εξέλιξη και πόρεια ενος βαρομετρικού χαμηλού. Ο Μεσογειακός Κυκλώνας "Νέαρχος" φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτη την ατμοσφαιρική εξίσωση που προσπαθούν να επιλύσουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ο "Νέαρχος" αναμένεται ύστερα απο μια αρχικά αργή κίνηση του βόρεια τις βραδινές ώρες, να κινηθεί νότια - νοτιοανατολικά προς τον Κόλπο της Σύρτης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής. Τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλησιάσει τις βόρειες ακτές της Λιβύης, ωστόσο το έαν εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τον κυκλώνα «Νέαρχος»

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη: «Ο Μεσογειακός κυκλώνας έχει πλέον σχηματιστεί και οργανώνεται περισσότερο στα ανατολικά νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα της Σικελίας (πρώτος χάρτης - εικόνα Μετεωρολογικού δορυφόρου). Θα στροβιλιστεί στην αυτή περιοχή για αρκετές ώρες δοκιμάζοντας τις αντοχές των Μετεωρολογικών μοντέλων και μαζί τους και εμάς των Μετεωρολόγων. Θα δούμε πιθανότατα τις προγνώσεις να αλλάζουν σε κάθε κύκλο ανανέωσης των προγνωστικών στοιχείων μιας και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά αυτού του συστήματος κακοκαιρίας.

Τα πρωινά στοιχεία θέλουν να επηρεάζονται με αρκετά μεγάλη δυναμική τα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα το διήμερο Κυριακή Δευτέρα (δεύτερος χάρτης).

Περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη μας έχει δοκιμαστεί τελευταία και από τους σεισμούς.

Παραμείνετε διαρκώς ενημερωμένοι δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή!»

Κυκλώνας Νέαρχος: Από πού προέρχεται η ονομασία 

Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε αποκτά χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα και μάλιστα σύμφωνα με την επικρατούσα πρακτική ονοματοδοτήθηκε ως «Νέαρχος».

Σχετικά με την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που υπογράφουν οι μετεωρολόγοι Σταύρος Ντάφης και Κώστας Λαγουβάρδος περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) "Ιανός" από τη χώρα μας, ο «Νέαρχος» σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά και πιθανότατα η Κρήτη να δεχτεί το μεγαλύτερο όγκο βροχής.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα δείχνει τον "Νέαρχο" το απόγευμα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021 στην Κεντρική Μεσόγειο όπου κινείται πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Τροπικός κυκλώνας

Πρόκειται για ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία "ματιού",

Κρήτηκακοκαιρίακυκλώναςβροχές