Ελλάδα|09.11.2021 23:12

Κορονοϊός: Η δραματική επέλαση της πανδημίας δοκιμάζει τα όρια του ΕΣΥ

Newsroom

Το πανδημικό κύμα του κορονοϊού επελαύνει με κάθε «μαύρο» ρεκόρ να σπάει σχεδόν καθημερινά την ώρα που η αύξηση των διασωληνώσεων δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως αναφέρουν υγειονομικοί. Την ίδια ώρα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την αναχαίτιση της πανδημίας ενώ η κυβέρνηση ποντάρει στους εμβολιασμούς και την τρίτη δόση εμβολίου αποκλείοντας με κάθε τρόπο επιβολή καθολικού lockdown. 

Το νέο «μαύρο ρεκόρ» των 8.613 κρουσμάτων

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την Τρίτη 9 Νοεμβρίου καθώς κατέγραψε 8.613 νέα κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 46 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 486 διασωληνωμένοι ασθενείς. 

Την ίδια ώρα η τάση της διασποράς παραμένει ανοδική και οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας: Πέραν από τις ζοφερές εκτιμήσεις για έως 11.000 κρούσματα την ημέρα έως τα τέλη του μήνα, η κατάσταση στο σύστημα υγείας άρχισε να επιβαρύνεται επικίνδυνα εκ νέου με τους γιατρούς να προειδοποιούν πως θα ξαναζήσουμε σκηνές Νοεμβρίου του 2020.

Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία

Η κατάσταση στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. 

Εκτός της πίεσης στα αστικά κέντρα, ένα «σκαλοπάτι» πριν την επιλογή ασθενών βρίσκονται οι γιατροί στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, αφού οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συνεχώς τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες ασφυκτικά γεμάτες και έχουν επιστρατευθεί όλα τα διαθέσιμα χειρουργικά και αναισθησιολογικά κρεβάτια για τη διασωλήνωση νοσούντων με κορονοϊό.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, σημείωσε ότι μέρα με τη μέρα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη παρά τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών και στον ιδιωτικό τομέα και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες 10-15 μέρες γίνονται διακομιδές ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και των Ιωαννίνων.

Αυστηροποίηση στα επισκεπτήρια

Παράλληλα, Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, λόγω της κατάστασης, ήδη στο Λαϊκό Νοσοκομείο που έχει σημάνει συναγερμός λόγω κρουσμάτων, έχει ξεκινήσει η απαγόρευση του επισκεπτηρίου για τους συνοδούς ασθενών, ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού σε κλίνες non covid.

Συγκεκριμένα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, δόθηκε εντολή να μην υπάρχουν πλέον επισκεπτήρια παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν ο ασθενής δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

Για τον λόγο αυτό οι επισκέψεις των συγγενών θα επιτρέπονται μόνο με συγκεκριμένα κριτήρια. Συνοδός θα επιτρέπεται μόνο για βαριά πάσχοντες που είναι τελικού σταδίου, για τους ανοϊκούς ασθενείς, για όσους έχουν χειρουργηθεί πρόσφατα και δεν μπορούν να μετακινηθούν καθώς μεταξύ άλλων και σε όσους έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Η οδηγία είναι οι υπόλοιποι ασθενείς να εξυπηρετούνται μόνο από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Όχι σε lockdown από την κυβέρνηση - Το στοίχημα των εμβολιασμών

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διά στόματος και του πρωθυπουργού διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι το καθολικό lockdown δε βρίσκεται στο τραπέζι καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν. 

Στις κοινές δηλώσεις με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

«Έχουμε συζητήσει πολλές φορές το ζήτημα της πανδημίας σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου», ανέφερε στη συνέχεια. «Πράγματι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα. Αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Η έμφαση την οποία δίνουμε είναι στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων χωρίς να καταφύγουμε σε lockdown, όπως όταν δεν είχαμε το εμβόλιο. Δεν επιτρέπουμε είσοδο σε κανέναν κλειστό χώρο χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού και αυστηροποιήσαμε τα μέτρα και για τους εξωτερικούς. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει γρήγορα και στις αγορές των καινούργιων φαρμάκων», ανέφερε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Τρίτη δόση εμβολίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι σε λειτουργία και αφορά όλα τα άτομα άνω των 18 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για την επαναληπτική δόση του εμβολίου στο emvolio.gov.gr.

Βασική προϋπόθεση για τον εμβολιασμό των πολιτών που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις δύο δόσεις  είναι να έχουν περάσει:

Οι πολίτες που έλαβαν τα εμβόλια των Pfizer, AstraZeneca και Μοderna θα κάνουν την επαναληπτική δόση τους με το mRNA εμβόλιο της Pfizer.


Τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson

Όσοι εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Johnson & Johnson θα μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση -τονίζεται, δυο μήνες μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, με Pfizer ή Johnson & Johnson.

Πώς θα κλείσετε το ραντεβού

Για τον προγραμματισμό ραντεβού αναμνηστικής δόσης οι πολίτες λαμβάνουν SMS από το emvolio.gov.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, αρκετοί από όσους έχουν κάνει Johnson & Johnson δεν έλαβαν SMS, όμως έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Τα βήματα
Όπως και στην πρώτη δόση του εμβολίου, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει την επιλογή «Δείτε αν ανήκετε στην πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με τον ΑΦΜ σας και κλείστε το ραντεβού σας. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΜΚΑ».

Στη συνέχεια βάσει τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ή επίθετο και η πλατφόρμα τον βάζει στο σύστημα για την επιλογή ραντεβού.

Ο χρήστης βάζει τον Ταχυδρομικό Κώδικα και η πλατφόρμα εμφανίζει τα εμβολιαστικά κέντρα
Μετά την επιλογή του εμβολιαστικού κέντρου επιλέγεται η ημερομηνία και η ώρα
Ακολουθεί η επιβεβαίωση του ραντεβού εμβολιασμού. Αμέσως μετά ο πολίτης λαμβάνει και SMS επιβεβαίωσης στο κινητό του

Οδηγίες για την ομάδα Pfizer

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Pfizer και έχει παρέλθει το 6μηνο από την 2η δόση, θα μπορούν να κάνουν αναμνηστική/τρίτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer.

lockdownΚορονοϊόςΕΣΥεμβόλιοανεμβολίαστοιΚυριάκος Μητσοτάκηςτρίτη δόση εμβολίου