Ελλάδα|17.01.2022 10:31

Σεισμός Χαλκιδική: Τι λέει ο Παπαζάχος στο OPEN

Newsroom

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μίλησε για τον σεισμό στη Χαλκιδική, τονίζοντας πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα και ότι είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο ενώ αναφέρθηκε και στα ρήγματα της περιοχής αλλά και της Ανατολίας.

«Είναι ένα μεγάλο ρήγμα το ρήγμα της Ανατολίας το οποίο συνεχίζει σαν μια πολύ μεγάλη σεισμογεννή ζώνη μέσα στο Αιγαίο. Είναι ένα πολύ μεγάλο σύστημα από ρήγματα που περνάει από τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, βόρεια από τη Λήμνο συνεχίζει νότια της Χερσονήσου της Χαλκιδικής, στο Άγιο Όρος και καταλήγει στις Σποράδες. Συνδέεται με πολύ μεγάλους σεισμούς, όμως έχει το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι ένας κυρίως θαλάσσιος χώρος, έτσι ακόμα και οι πολύ ισχυροί σεισμοί έχουν γενικά περιορισμένες επιπτώσεις. Θυμίζω ότι το 2014 είχαμε ένα 6,9 μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου με πολύ περιορισμένες επιπτώσεις. Έκανε κάποιες βλάβες στο αρχαιολογικό μουσείο της Λήμνου αλλά γενικά δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Κώστας Παπαζάχος στο Ώρα Ελλάδος στο Open.

«Τώρα, έχουμε ένα σεισμό 5,4. Είναι ένα σχετικά φυσιολογικό φαινόμενο σε ένα μικρό ρήγμα το οποίο έχει σπάσει στην περιοχή. Όχι σε κύριο ρήγμα, σε ένα δευτερεύον ρήγμα οπότε αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι κάτι το σημαντικό», τόνισε.


Ερωτηθείς αν μπορεί αυτό το δευτερεύον ρήγμα να ενεργοποιήσει το κυρίως ρήγμα σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αδύνατο παρότι οι σεισμοί αυτοί είναι μικροί. Με 5,4 οι δυνάμεις που αλλάζει η αναστάτωση που προκαλεί είναι γενικά μικρή. Εξάλλου, στην περιοχή εκεί, λίγο πιο νότια, λίγο πιο ανατολικά είχαμε 7 και 6,8 το 1983 και το 1982. Είναι μια περιοχή που κάνει μεγάλους σεισμούς αλλά δεν μπορεί κάθε τόσο μικρός σεισμός να ενεργοποιήσει τόσο μεγάλα ρήγματα. Είναι πάρα πάρα πολύ σπάνιο. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. (...) Δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα. Νομίζω σε λίγες ημέρες θα ξεχάσουμε την ακολουθία».

Χαλκιδικήειδήσεις τώραΚώστας Παπαζάχοςσεισμόςσεισμός τώραΆγιο Όρος