Ελλάδα|24.01.2022 07:01

Κακοκαιρία Ελπίς: Επί ποδός το ΕΣΥ για τον χιονιά - Οι οδηγίες στα νοσοκομεία και οι φόβοι για ακυρώσεις εμβολιασμών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Επί ποδός είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αφορμή την κακοκαιρία «Ελπίς» που είναι σε εξέλιξη στη χώρα και προ των πυλών στην Αττική. Οι αρμόδιοι στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας του ΕΣΥ προσπαθούν να τις θωρακίσουν απέναντι στην κακοκαιρία που ξεκίνησε από σήμερα να χτυπά και το Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει δώσει εντολή στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να είναι ελεύθερη η πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στις εισόδους των νοσοκομείων όπου συνήθως παρατηρούνται τα προβλήματα με τις χιονοπτώσεις. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής οι διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) συντονίζονται προκειμένου να μείνουν ανοιχτές οι είσοδοι των νοσοκομείων και ειδικά των μονάδων υγείας που βρίσκονται στα βόρεια προάστια της Αττικής όπου σημειώνεται συνήθως η μεγαλύτερη χιονόπτωση.

Ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει παραδώσει στα νοσοκομεία των Βορείων Προαστίων τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού ώστε να γίνει η ρίψη και προληπτικά πριν το χιόνι κλείσει τις εισόδους.

Παράλληλα με βάση τις οδηγίες του υπουργείου υγείας προς όλους τους διοικητές των νοσοκομείων, όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr, θα πρέπει να έχει προβλεφθεί επάρκεια σε καύσιμα προκειμένου να μην μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς θέρμανση, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ανησυχία για τους εμβολιασμούς

Στο μεταξύ όμως στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός και για τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό που είναι προγραμματισμένοι τα επόμενα 24ωρα.

Οι φόβοι εστιάζονται στο γεγονός ότι μπορεί πολλοί πολίτες να ακυρώσουν το ραντεβού τους λόγω της κακοκαιρίας αλλά και της μη πρόσβασης σε οχήματα μεταφοράς στην περίπτωση που υπάρξει έντονη χιονόπτωση και κλείσουν οι δρόμοι κυρίως στα βόρεια προάστια.

Γι αυτό και όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr, ήδη υπάρχει σχέδιο για μεταφορά των ραντεβού για εμβολιασμό στην περίπτωση που πολίτες αναγκαστούν να μη μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει πάντως και για τα εμβολιαστικά κέντρα όπου είναι σε ετοιμότητα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να προσεγγίσουν στην περίπτωση που το επιθυμούν.

Ήδη άλλωστε λόγω της κακοκαιρίας και με στόχο την αποφυγή προβλημάτων στον εμβολιασμό των παιδιών, αποφασίστηκε οι εμβολιασμοί που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα 24/1 και την Τρίτη 25/1 στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27/1 και την Παρασκευή 28/1 στο Μega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας».

Οι γονείς θα ενημερωθούν με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα για τη νέα ήμερα και ώρα του εμβολιασμού των παιδιών.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι συστάσεις των αρμοδίων είναι να περιορισθούν όσο το δυνατόν οι άσκοπες μετακινήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ».

ΚορονοϊόςΚακοκαιρία ΕλπίςνοσοκομείαΕΣΥΠεριφέρεια Αττικήςυπουργείο Υγείαςεμβολιασμόςειδήσεις τώρα