Ελλάδα|29.01.2022 14:35

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία - Πού καταγράφονται προβλήματα και χρειάζονται αλυσίδες - Η πρόγνωση για την Αττική

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου το νέο κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώνεται με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια, καθώς επίσης χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα φαινόμενα στα βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου θα επηρεάσουν βαθμιαία τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, με βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, κατατάσσοντας την κακοκαιρία στην κατηγορία 3 του νέου Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) του meteo.

Για τη νέα κακοκαιρία επιπλέον, σύμφωνα με το meteo, θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψη:

- Οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

- Οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

- Οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξης του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται σήμερα σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται έως τώρα προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνισε στη Φλώρινα με το θερμόμετρο να δείχνει -1 βαθμούς Κελσίου. 'Ιδια θερμοκρασία στην Καστοριά και την Κοζάνη όπου νωρίς το πρωί του Σαββάτου σημειώνονταν ασθενής χιονόπτωση.

 

Χιονίζει επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Χαλκιδικής, καθώς και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, στο Καϊμάκτσαλάν όπου και καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία με -10,1 βαθμούς Κελσίου, στη Βασιλίτσα με -8,1, το Σέλι με -5,6 βαθμούς, ενώ χιόνια πέφτουν στα Τρία – Πέντε Πηγάδια και το Ελατοχώρι.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη το θερμόμετρο έδειξε νωρίς το πρωί 2 βαθμούς στην Αλεξανδρούπολη και τις Σέρρες, 3 στην Καβάλα και 7 στη Θεσσαλονίκη

Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των χιονοπτώσεων και της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, όπως ανακοινώνουν οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, στην Ημαθία απαιτούνται αλυσίδες από το 94ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), καθώς επίσης στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδίων.

Στην Πέλλα οι οδηγοί θα πρέπει να «φορέσουν» αλυσίδες στα οχήματα τους από το 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, ενώ στη Χαλκιδική τα σημεία που ανακοινώνονται από την αστυνομία είναι: από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από το 4ο έως το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βαρβάρας – Ολυμπιάδας και από το 4ο έως το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου.

Στη δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στην Καστοριά, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων: στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 16ο χλμ. έως το 58ο χλμ, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Νεστορίου και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Άργους Ορεστικού.

Στην Κοζάνη απαιτούνται χιονολάστιχα ή αλυσίδες στην εθνική οδό Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, από το 29ο χλμ. έως το 39ο χλμ, ενώ στη Φλώρινα τα σημεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία είναι: εθνική Οδός Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 12ο χλμ. έως το 25ο χλμ., επαρχιακή οδός Αετού – Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στο ορεινό επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας.

Προβλήματα σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Κορινθία

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα των ορεινών οδικών δικτύων της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Κορινθίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από σήμερα το πρωί, καθώς και ο παγετός. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν κλείσει, λόγω του χιονιού, η επαρχιακή οδός που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο και η δημοτική οδός που συνδέει την τοπική κοινότητα Περιστέρας του δήμου Αιγιαλείας, με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία οι δρόμοι.

Όσον αφορά στην χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, είναι απαραίτητες, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις εξής περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Κορινθίας:

ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ

*Στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αίγιου, μέσω Πτέρης

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών

*Στην επαρχιακή οδό Ακράτας - Ζαρούχλας, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βαλιμής και άνω

*Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας - Περιθωρίου, από το 9ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας - Συνεβρού, από το 9ο χιλιόμετρο

*Στην δημοτική οδό Χαλανδρίτσας - Λεοντίου

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

*Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού, από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο, στην θέση Αραποκέφαλα

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, στην περιοχή 'Αγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του δήμου Ναυπακτίας

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Κουτσομοδίου - Χαλκίου

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Αρχαίας Νεμέας - Δερβενακίων

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Αρχαίας Νεμέας-Αρχαίων Κλεωνών - Αγίου Βασιλείου

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Πετρίου - Γαλατά-Ψαρίου

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Λεοντίου

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Δάφνης - Καστρακίου-Μποζικά - Τιτάνης

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Κουτσίου - Στιμάγκας

Σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Με αφορμή την κακοκαιρία, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατόπιν πρόσκλησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η σύσκεψη διεξήχθη παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Σκοπός της ήταν η τελική αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα και ιδίως στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες του Υπουργείου – υδρολόγους και σε συνέχεια εσωτερικών συσκέψεων που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Μετείχαν, επίσης, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θεόδωρος Κολυδάς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, καθώς και ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπουλος.

Ειδικά για την Αττική, αλλά και όλες τις περιοχές όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις και παραμένουν σημαντικές συγκεντρώσεις χιονιού, καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έχει επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη επιτάχυνσης του αποχιονισμού και λήψης προληπτικών μέτρων καθαρισμού φρεατίων και απομάκρυνσης πεσμένων κλαδιών και δέντρων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η πλήρης ετοιμότητα όλων των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΓΕΕΘΑ στις περιοχές όπου αναμένονται καιρικά φαινόμενα, για την άμεση και συντονισμένη επέμβασή τους όπου απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, ελήφθη απόφαση και έχει ήδη εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία, περί απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο «Μορέας» στο τμήμα από Κόρινθο ως Καλαμάτα και από ώρα 13.00 σήμερα έως 08.00 αύριο, Κυριακή, 30 Ιανουαρίου.

Κακοκαιρία προβλέπεται το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια. Η κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών θα ρίξουν εκ νέου σήμερα τη θερμοκρασία, ενώ θα δημιουργήσουν, όμως, και ένα βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, με επιδείνωση του καιρού σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Με μία ανάρτηση στο Facebook, για τη νέα κακοκαιρία είχε προειδοποιήσει και ο μετεωρολόγος του OPEN TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Έτσι, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίς, και τα προβλήματα που αυτή προκάλεσε, ο μετεωρολόγος του Open προειδοποιεί για τα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, ενώ προβλέπει και άλλες χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Ελλάδα από την Παρασκευή το βράδυ, και από τα δυτικά και βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, τις έντονες βροχές – καταιγίδες προς τα νότια τμήματα. Αιτία του νέου κύματος είναι οι πολικές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη που θα κινηθούν καθοδικά και θα αλληλοεπιδράσουν με άλλες θερμότερες και υγρότερες μάζες κοντά στις θαλάσσιες εκτάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, τονίζει ο μετεωρολόγος, σύμφωνα με τον οποίο, το Σάββατο και η Κυριακή αναμένεται να είναι δύσκολες μέρες, ενώ είναι πιθανό να δούμε ξανά χιόνι και στην Αττική, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα Βίλια, που ήδη έχουν μεγάλο όγκο χιονιού.

«Νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα μας από το βράδυ της Παρασκευής και από τα δυτικά και βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, τις έντονες βροχές – καταιγίδες προς τα νότια τμήματα.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η κάθοδος πολικών αερίων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη οι οποίες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες και υγρότερες στις θαλάσσιες εκτάσεις γύρω από τη χώρα μας θα σχηματίσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα προκαλέσει και πάλι κακοκαιρία στην περιοχή μας.

Στον πρώτο μας χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την ροή των πολικών αερίων μαζών (μπλε αποχρώσεις) από τα βόρεια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς τη χώρα μας.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ

Το διήμερο Σάββατο – Κυριακή ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι και πάλι με προβλήματα εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Πιο συγκεκριμένα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές – ημιπεδινές περιοχές ή περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου προς την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Στερεά, την Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια.

Προς τα νότια τμήματα της χώρας μας θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές – καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία – εξέλιξη των φαινομένων όπου με τις λευκές αποχρώσεις αποτυπώνονται οι χιονοπτώσεις και με τις μπλε οι βροχές – καταιγίδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Από το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστεί και ο νομός Αττικής όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις προς τα βόρεια ορεινά – ημιορεινά. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε απότομο λιώσιμο του χιονιού το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια. Προς το απόγευμα βράδυ του Σαββάτου δεν αποκλείεται να δούμε να χιονίζει και πιο χαμηλά προς τα υπερβόρεια του νομού.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΒΙΛΙΑ

Τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μέσα στο Σάββατο να πέφτουν μεγάλες ποσότητες χιονιού ξανά στα Βίλια, μία περιοχή που έχει βάλει ήδη μεγάλο όγκο χιονιού.

ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ – ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι όσοι αναμένεται να κινηθούν στον ηπειρωτικό κορμό από Αττική και πιο πάνω, όπως και στην Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια. Εννοείται βέβαια σε ορεινά – ημιορεινά σχεδόν όλης της χώρας.

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι την κακοκαιρία αυτή θα τη συνοδεύουν θυελλώδεις άνεμοι προς τα κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα ικανοί και αυτοί να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα !!!

Καλό υπόλοιπο Πέμπτης σε όλες και σε όλους!».

Τι καιρό θα έχουμε σήμερα Σάββατο

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

Ανεμοι: Αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βόρειους βορειοααντολικούς 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί και στις υπόλοιπες περιοχές βοεριοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια και αργά το βράδυ στα νότια θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις και στα νότια από νότιες 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοαναντολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, ενώ στα βόρεια βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 8 και από το βράδυ στα νότια τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι 3 με 5, που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Συστάσεις για τη νέα κακοκαιρία που έρχεται και πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε και η Πολιτική Προστασία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Αν μετακινούνται πεζή :
  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
χιόνιακακοκαιρίακαταιγίδαβροχέςειδήσεις τώρα